Vorige

Welke verzekeringen zijn onmisbaar voor bedrijfsleiders?

24 juni 2022 Zelfstandigen
Nicolas Pevenage

Wist je dat er verzekeringen zijn die je als bedrijfsleider kan nemen en die betaald worden door je vennootschap? We geven je een overzicht.

Leestijd: Later lezen?

Vul jij je pensioen al aan?

Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen voor Bedrijfsleiders (SVAPZ)

Je kan nooit vroeg genoeg aan je pensioen denken. Via het Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen voor Bedrijfsleiders stel je je pensioen veilig voor later en geniet van je extra bescherming (nl. een verzekering bij arbeidsongeschiktheid en invaliditeit, en een vergoeding bij moederschapsrust). Bovendien heb je een belastingvoordeel, want het gespaarde bedrag is fiscaal aftrekbaar, én je betaalt minder sociale bijdragen omdat de belastbare basis vermindert met de VAPZ-premie.

Je kan de SVAPZ via je vennootschap of privé betalen. Als je ervoor kiest om het via je vennootschap te betalen, dan wordt het bedrag belast als een voordeel alle aard. Je blijft wel van het belastingvoordeel genieten, maar je netto-inkomen daalt niet waardoor je geen lagere sociale bijdragen betaalt. Langs de andere kant bouw je zo wel hogere sociale rechten op. Fiscaal een interessante zaak, maar geen eenvoudige materie. Je bespreekt het best eens met je accountant.

Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Wil je een optimaal aanvullend pensioen? Combineer dan een (S)VAPZ met een Individuele Pensioentoezegging (IPT).

Met een IPT financiert je vennootschap op een fiscaal gunstige manier een aanvullend pensioenkapitaal voor jou als bedrijfsleider. Zo zijn de gestorte premies aftrekbaar voor de vennootschap als beroepskosten, zolang de verzekerde bedragen de fiscale 80%-regel niet overschrijden.

Het voordeel van een storting in een VAPZ is groter dan in een IPT, maar het bedrag dat je spaart per jaar mag helaas niet hoger zijn dan een bepaalde drempel van het netto belastbare inkomen. Haal daarom eerst het maximale fiscale voordeel uit je (S)VAPZ, om nadien aan te vullen met het fiscale voordeel van een IPT.

In het slechtste geval… ben jij dan beschermd?

Gewaarborgd inkomen voor bedrijfsleiders

Langdurig ziek zijn of een ernstig ongeval krijgen… We wensen het niemand toch, maar toch is het nuttig om je (gezin) te beschermen tegen deze scenario’s. Je kan een verzekering nemen om je inkomen te beschermen bij ziekte of ongeval. Je kiest zelf het verzekerde bedrag en de verzekeringspremie is volledig aftrekbaar als beroepskost.

Laat de polis gewaarborgd inkomen door je vennootschap laten betalen en opnemen in een polis IPT. Dan kan je bovenop of in plaats van je aanvullend pensioen, gaan voor een aanvullende waarborg arbeidsongeschiktheid. Stel dat je arbeidsongeschikt wordt en daardoor geen bezoldiging meer hebt, dan voorziet de waarborg je een uitkering van een rente.

Overlijdensdekking voor bedrijfsleiders

Een IPT heeft ook de optie om een aanvullende waarborg overlijden te nemen. Het is mogelijk om de reserve aan te vullen met/tot een vast bedrag in geval van overlijden.

Ook hier kan je opteren om (voorlopig nog) geen aanvullend pensioen op te bouwen, en enkel te voorzien in de uitkering van een kapitaal bij overlijden vóór de einddatum van het contract. De betaling gebeurt dan via risicopremies.

Collectieve Hospitalisatieverzekering

Via de collectieve hospitalisatieverzekering, betaald door je vennootschap, vergoed je de medische kosten bij een ziekenhuisopname naar aanleiding van een ziekte, ongeval, bevalling of zwangerschapscomplicatie. Je kan de polis afsluiten voor jezelf en je gezin, maar ook voor je medewerkers. Een mooi extralegaal voordeel voor je personeel, én een voordeel voor jou als bedrijfsleider, want jij betaalt geen RSZ-bijdragen op de premies. De premie is niet aftrekbaar als beroepskost, maar wordt ook niet belast als voordeel alle aard. Je kiest bovendien zelf de franchise (het bedrag dat je werknemers zelf moeten betalen), die op zich dan weer de premie bepaalt die je vennootschap betaalt.

Regel je verzekeringen met Acerta

We staan altijd voor je klaar met de juiste antwoorden. Laat je gegevens achter en we contacteren je of plan meteen een video-afspraak in.

Deel dit artikel

Geschreven door Nicolas Pevenage

Verantwoordelijke digitalisering en innovatie bij Acerta

Gerelateerde artikels

Zelfstandigen

Veranderingen voor starters en zelfstandigen in 2024

08 januari 2024
Mieke Bruyninckx

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen in de wetgeving waarmee je als starter en zelfstandige best rekening mee kan houden? We geven een makkelijk overzicht zodat je meteen weet waar er voor jou dit jaar van toepassing is.

Lees meer
Zelfstandigen

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen: stort je bedrag vóór het jaareinde

14 november 2023
Els Schellens

Ben je een startende zelfstandige of heb je net al heel wat jaren op de teller staan? In welke fase je je ook bevindt, je pensioen, daar denk je best op voorhand aan. Via het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen kan je zelf extra pensioen opbouwen op een fiscaal gunstige manier.

Lees meer
pensioen zelfstandige bloemist_acerta
Zelfstandigen

Pensioen aanvragen of uitstellen als zelfstandige?

12 mei 2023
Bert Hens

Langer werken, ook als zelfstandige? De regering wil iedereen stimuleren om zo lang mogelijk aan het werk te blijven. Verschillende versoepelingen van de pensioenwetgeving zouden zelfstandigen moeten aanzetten om hun pensioen zo lang mogelijk uit te stellen. Welke versoepelingen zijn dat? Zijn die interessant voor jou als zelfstandige?

Lees meer