Mag ik flexibele krachten aanwerven wanneer mijn vaste medewerkers tijdelijk werkloos zijn?

02 juli 2020
Leestijd: Later lezen?

Neen, dat kan niet. Wanneer je tijdelijke werkloosheid aanvraagt voor je vaste medewerkers mag je het werk dat zij normaal doen niet laten uitvoeren door derden. Je kan dus geen beroep doen op bijvoorbeeld uitzendkrachten, gelegenheidswerkers, studenten of flexi-jobs.

Hiermee verwijzen we naar artikel 30quinquies van de arbeidsovereenkomst. In principe geldt dit verbod enkel voor tijdelijke werkloosheid om economische redenen, maar tijdens de coronacrisis was dit verbod ook van toepassing voor tijdelijke werkloosheid wegen overmacht.

Sanctie bij niet naleven van verbod

Bij het niet naleven van dit verbod riskeer je een sanctie. Je zal dan het normale loon moeten betalen aan je vaste werknemer voor de dagen dat je zijn of haar werk hebt uitbesteed aan derden.

Wat als ik bijkomende krachten nodig heb?

Dan mag je naar hartenlust derden inschakelen om dit extra werk op te vangen, onder voorwaarde dat al je vaste medewerkers weer aan de slag zijn, en zich dus niet meer in het systeem van tijdelijke werkloosheid bevinden.

Twee uitzonderingen op de regel

Heb je toch nog nood aan extra helpende handen, zelfs al zijn er vaste medewerkers nog steeds tijdelijk werkloos gesteld? Volgende twee situaties staan geformuleerd op de website van de RVA en bieden je alsnog de mogelijkheid beroep te doen op flexibele werkkrachten:

  • Je zet een medewerker op tijdelijke werkloosheid omwille van een reden eigen aan die medewerker. Hij valt bijvoorbeeld in een risicogroep en kan op doktersadvies niet naar kantoor komen, maar thuiswerken is ook geen optie.
  • Je zet medewerkers met een bepaalde functie op tijdelijke werkloosheid en je wil tijdelijke krachten aanwerven om andere functies te vullen. Pas op: het moet dan gaan om functies die het vaste personeel redelijkerwijs niet kan uitvoeren.

Meer weten over het optimaliseren van je personeelsbeleid of de heropstart van je onderneming nu de maatregelen versoepelen?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp