Terug naar overzicht

Starten als tandarts

Vijf jaar heb je gestudeerd om je diploma als tandarts te behalen. Het is nog niet gedaan! Bijt nog even door jouw stage. Tijdens je stage ben je officieel zelfstandig en moet je al voldoen aan de opstartformaliteiten. Ben je geen administratieve duizendpoot? Registreer je dan gratis bij Acerta, ze houden je op de hoogte van de volgende administratieve stap. Naast de opstartformaliteiten zijn er heel wat beroepsvoorwaarden waaraan je moet voldoen.

1. Beroepsvoorwaarden: voorlopig visum, stageplaats en RIZIV-nummer

Na het behalen van je master diploma bezorgt de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid jou je voorlopig visum. Eenmaal je een stageplaats hebt gevonden, moet je een stageplan indienen bij Zorg en Gezondheid. De erkenningscommissie zal een positief of negatief advies geven. Wordt jouw stageplan goedgekeurd, dan krijg je een voorlopig RIZIV-nummer. Al drie beroepsvoorwaarden achter de kiezen!

2. Opstartformaliteiten: jouw administratieve opstart

Als stagiair-tandarts werk je onder het sociaal statuut van zelfstandige. Hiervoor moet je een aantal administratieve zaken regelen vóór de start van je stage.

Acerta regelt het tijdig voor jou

  • Jouw ondernemingsnummer
  • Jouw sociale zekerheid

3. Opstartformaliteiten: verplichte verzekeringen

Als tandarts ben je verplicht om een verzekering beroepsaansprakelijkheid te nemen, deze dekt de kosten voor fouten die eigen zijn aan je beroep. De verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid is ook verplicht, je kan deze vergelijken met de “familiale verzekering”. Ze dekt schade, die een derde, oploopt als je onbedoeld een fout maakt. Maak dit zeker in orde voor je opstart!

4. Beroepsvoorwaarden: aanvraag erkenning

Aan het eind van je stagejaar heb je als algemene tandarts een maand om je stagerapport in te dienen. Tenslotte vraag je jouw erkenning aan bij Zorg en Gezondheid.

Om erkend tandarts specialist te worden, orthodontoloog of parodontoloog, volg je 4 jaar stage. Tijdens je stage dien je al stagerapporten in, na het beëindigen van de stagetermijn vraag je eveneens jouw erkenning aan bij Zorg en Gezondheid.

5. Beroepsvoorwaarden: definitief RIZIV-nummer

Bij positief advies verwittigt de Erkenningscommissie het RIZIV en sturen ze jouw definitief RIZIV – nummer op. Je vermeldt dit nummer op alle officiële papieren. Ook als opstartende tandarts heb je recht op het RIZIV-sociaal statuut,dit is een jaarlijkse vergoeding van het RIZIV. Vraag deze vergoeding jaarlijks opnieuw aan vóór 30 september.

6. Beroepsvoorwaarden: verplichte bijscholing of accreditering

Accreditatie is niet hetzelfde als de erkenning, maar kan je zien als een kwaliteitslabel. Je bent verplicht om je bij te scholen en moet aan enkele voorwaarden voldoen om geaccrediteerd te blijven. In de plaats krijg je jaarlijks een accrediteringshonorarium, die gedeeltelijk de opleidingskost dekt. De accreditering geldt voor een cyclus van vijf jaar en kan telkens verlengd worden. Nu voldoe je aan de nodige beroepsvoorwaarden.

7. Denk ook aan bijkomende verzekeringen

Al van bij de opstart als tandarts kan je best een tandje bijsteken in jouw sociale bescherming. Er zijn heel wat bijkomende verzekeringen, zoals een verzekering gewaarborgd inkomen en een Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen, die fiscaal zéér voordelig zijn. 

Registreren als zelfstandige

Als stagiair-tandarts moet je je verplicht aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds vóór de start van je stage. Schrijf je nu in als zelfstandige bij Acerta en wij regelen de volgende zaken tijdig voor jou:

- Jouw ondernemingsnummer
- Jouw sociale zekerheid

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels