Telewerken met de voeten in het zand: mag dat zomaar?
Telewerk is tegenwoordig niet meer weg te denken. Wie van thuis uit werkt, stelt zich vroeg of laat de vraag naar de mogelijkheid om op een andere locatie dan de woonplaats te telewerken. Zo wordt het meer en meer gangbaar dat medewerkers gedurende hun verblijf aan zee of in de Ardennen aan het werk zijn. Veranderen van omgeving werkt motiverend en na de uren kan je werknemer zich ontspannen door quality time met zijn familie of vrienden door te brengen.
Welke regels zijn van toepassing?
Opdat je medewerker zijn werk kan uitvoeren op een andere locatie dan de bedrijfsgebouwen, dien je een telewerkbeleid op te zetten.
Een onderscheid moet worden gemaakt tussen structureel en occasioneel telewerk.
Occasioneel telewerk is incidenteel en niet regelmatig. Dit is maar mogelijk omwille van overmacht, bv. ingeval van een onverwachte treinstaking, of omwille van persoonlijke redenen.
Structureel telewerk is telewerk dat op een regelmatige basis en dus niet sporadisch wordt verricht. Werken van op een vakantielocatie, valt dus (normaal gezien) onder structureel telewerk.
De locatie van waaruit je medewerker telewerkt is meestal de woonplaats, maar dit kan dus evengoed een andere locatie zijn, zoals bijvoorbeeld een chalet in de ardennen of een appartement aan de kust. Je medewerker moet jou wel inlichten dat hij tijdelijk zal telewerken vanuit deze tijdelijke verblijfplaats.
Je medewerker heeft in principe de mogelijkheid om in het kader van telewerk zijn werkdagen zelf te organiseren. Op die manier is het mogelijk om de werkdag vroeger te starten en eerder te stoppen en zo ’s avonds wat meer tijd met zijn gezelschap door te brengen. Uiteraard dient dit te gebeuren binnen de gemaakte afspraken over het telewerk, zoals bijvoorbeeld de periodes gedurende dewelke de telewerker bereikbaar moet zijn.
Als je medewerker ervoor kiest om te telewerken van op een andere plek dan thuis, moet hij er zelf voor zorgen dat daar alles voorhanden is (zoals o.a. een internetverbinding) om te telewerken. Hiervoor is er door de werkgever uiteraard ook geen bijkomende kostenvergoeding verschuldigd.
Wat met arbeidsongevallen?
Wanneer je medewerker een ongeval heeft tijdens en door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, en dat ongeval een letsel veroorzaakt, dan is er sprake van een arbeidsongeval.
Ook een ongeval tijdens het telewerken op ‘workation’ staat gelijk aan een ongeval tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.
Een telewerker die een arbeidsongeval heeft, kan het enkel als arbeidsongeval laten erkennen als telewerk binnen de organisatie toegestaan is. Als werkgever doe je er dus goed aan om regels vast te leggen waar en wanneer telewerk gepresteerd moet worden.
Conclusie: Met duidelijke afspraken binnen het bedrijf, zou telewerk dat thuis of elders in België wordt uitgevoerd geen problemen mogen opleveren.
Opgelet! Dit artikel gaat alleen over telewerk dat in België wordt uitgevoerd. Over telewerk in het buitenland zal je binnen enkele dagen een ander artikel op onze website zien verschijnen.