Terug naar overzicht Geüpdatet op 27 mei 2025

Zorgeloze feesten, grenzeloze smaken

Hoewel hij een stevige academische basis legde met een diploma rechten en een opleiding aan de Vlerick business school, werd de voorliefde van Nicolas Depypere voor al wat culinair is steeds weer geprikkeld. Een specifieke opdracht tijdens zijn opleiding moedigde hem aan om een hobby te verbinden met ondernemerschap. Zo werd Kombu Catering geboren. 

De uitdagingen van een startende ondernemer

Tijdens mijn rechtenstudies organiseerde ik etentjes en events op mijn kot,” vertelt Nicolas. “Koken voelde als een manier om mensen samen te brengen en echt gelukkig te maken. Door YouTube-filmpjes te kijken en food influencers te volgen, heb ik mijn kookskills steeds verder aangescherpt.

Nicolas

Door een opdracht tijdens zijn Vlerick-opleiding, begon hij ook professioneel te koken. Een bedrijf opstarten bleek een avontuur vol leermomenten. “Er kwam veel meer kijken bij een onderneming oprichten dan ik had verwacht. Een btw-nummer aanvragen, goedkeuring van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) krijgen, belastingsvoorwaarden begrijpen… Het is echt learning by doing. Gelukkig kreeg ik steun van mijn verloofde, ouders, schoonouders en had ik een goede boekhouder aan mijn zij om alles in orde te brengen.” 

Nicolas benadrukt hoe belangrijk het is om van bij de start correct geïnformeerd te zijn: “Je wil niet door onwetendheid in de problemen komen.” 


Hulp bij startersvragen? 

Een niche in private dining

Met Kombu Catering focust Nicolas 100% op maatwerk. “Ik bied private dining aan, waarbij ik als chef aan huis werk. Ik stem alles af op de wensen van de klant: van een uniek menu tot het opruimen van de keuken achteraf. Mijn klanten kunnen volledig genieten van het gezelschap van hun gasten zonder zich zorgen te maken over koken of de afwas. Dat zorgt voor een persoonlijke ervaring die blijft hangen.”

Wat Nicolas ook belangrijk vindt, is dat zijn aanbod toegankelijk blijft. “Ik werk in een concurrentieel prijssegment, zodat mensen iets kunnen organiseren zonder dat het een fortuin kost. Seizoensgebonden producten en verse ingrediënten van Belgische bodem vormen de basis van mijn gerechten. Zo benadruk ik het werk van de natuur en zorg ik voor pure kwaliteit.”

Creatieve hoogtepunten

De naam Kombu Catering weerspiegelt Nicolas’ passie voor de Japanse cultuur. “Kombu is een zeewier dat vaak wordt gebruikt in de Japanse keuken, maar het verwijst ook naar mijn liefde voor schaaldieren die deel uitmaken van datzelfde mariene ecosysteem. Het weerspiegelt voor mij de authenticiteit die ik wil uitstralen en inspireert mijn culinaire creaties.”

Creatief zijn met seizoensproducten, vormt voor hem het hoogtepunt van Kombu Catering. “Mijn favoriete menu’s zijn dan ook die waarbij ik carte blanche krijg. Een mooi voorbeeld is een wortelgratin die ik ooit maakte voor een klant die geen aardappelen op het menu wilde. Ik gebruikte daarom wortels in allerlei kleuren en gaf zo de klassieke gratin een twist. Een recept dat nu een veelgevraagde signature dish is geworden.”


Ondernemen als bijberoep

Nicolas koos ervoor om Kombu Catering te starten in bijberoep, naast zijn fulltime job. “De combinatie is niet vanzelfsprekend: ik wil opladen in het weekend om op maandag goed te presteren voor mijn werkgever, maar ik wil ook alles geven voor mijn eigen project. Ondernemen als bijberoep voelt als een microtest om te zien of het rendabel is en of je uit het juiste hout bent gesneden om ondernemer te zijn.

Ondernemen klinkt cool en sexy, maar het is ook zwaar en vraagt veel sociale opoffering.

Nicolas

Wat de toekomst brengt? Nicolas laat alle pistes open. “Ik blijf getriggerd door nieuwe uitdagingen,” zegt Nicolas. “Misschien verleg ik mijn focus ooit naar voedingsproductie. Ik zie wel welke opportuniteiten op mijn pad komen. Nogmaals: ondernemen in bijberoep is een test om te zien of je blijvend geluk haalt uit je zelfstandige activiteit. De balans is tot nog toe positief: Kombu Catering blijft de highlight van mijn week.”

Met een frisse kijk op catering, een passie voor kwaliteit en een onuitputtelijke drive, bouwt Nicolas gestaag aan zijn culinaire droom. Kombu Catering is meer dan een bedrijf: het is de weerspiegeling van zijn liefde voor koken en mensen gelukkig maken met (h)eerlijk eten.

Kriebelt het om net als Nicolas te starten in bijberoep?

Ontdek de Starters bootcamp van Acerta!

Artikel geschreven door

Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Deel dit blog artikel

Gerelateerde artikels