De 25 000 euro regel voor de witte kassa in de horeca treedt in werking op 1 juli 2016

28 juni 2016

Oud criterium

Het nieuwe criterium komt er nadat de Raad van State in oktober 2015 de 10% regel vernietigde. De 10%-regel had tot gevolg dat iedereen die meer dan 10 procent van zijn omzet haalde uit maaltijden die ter plaatste werden geserveerd verplicht was een witte kassa te installeren. De Raad van State was van oordeel dat deze regel het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel schond en dus moet de wetgever op zoek naar een nieuw criterium. 

Nieuw criterium

Begin maart 2016 besliste de regering om de 10 procent regel te vervangen door de 25 000 euro regel. Dit houdt in dat vanaf 1 juli 2016 elke horeca onderneming waar maaltijden worden verbruikt of catering diensten worden verricht, via het Geregistreerd Kassa Systeem een btw-kasticket moet uitreiken wanneer zijn jaaromzet voor de uitgevoerde restaurant-en cateringdiensten hoger is dan 25 000 euro (exclusief btw).

Weer protest?

Ondertussen mochten we al vernemen dat de werkgeversfederatie Horeca Vlaanderen een beroep tot nietigverklaring bij de Raad van State zal indienen wegens de schending van opnieuw het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel.

Mocht u nog meer informatie willen over de witte kassa en de bijhorende RSZ-vermindering, kan u steeds terecht in Trefzeker onder afdeling 20.5.2 van de sectorale gids van Paritair Comité 302.

Deel dit juridisch nieuws en updates

Terug naar overzicht juridisch nieuws en updates