Het sociaal akkoord 2023-2024 bevat een aantal maatregelen die ervoor moeten zorgen dat een werkgever zijn werknemers meer flexibel kan tewerkstellen. Zo wordt de mogelijkheid om jaarlijks tot 220 vrijwillige overuren te presteren heringevoerd vanaf 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2025. 120 van deze overuren, de relance-overuren, zijn vrij van overloontoeslag, van RSZ-bijdragen en van bedrijfsvoorheffing.
Update 2/10/2023: Het Koninklijk besluit om de relance-overuren vrij te stellen van RSZ werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 27 september 2023. De wetgeving die de relance-overuren mogelijk maakt en ze vrijstelt van bedrijfsvoorheffing werd op 5 september 2023 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.
Wat zijn vrijwillige overuren?
Is het nodig om je werknemers overuren, buiten de bekendgemaakte roosters, te laten presteren, dan heb je daar doorgaans een bepaald motief voor nodig (bv. buitengewone vermeerdering van werk). Vanaf februari 2017 werden echter de vrijwillige overuren in het leven geroepen. Dit zijn overuren die je buiten de in het arbeidsreglement opgenomen roosters kan laten presteren zonder dat je daar een bepaald motief voor nodig hebt en zonder dat je toestemming moet vragen aan een intern of extern orgaan. Je moet daarbij dan wel rekening houden met de maximumgrenzen van 11 uur per dag en 50 uur per week. Hou er ook rekening mee dat elke werknemer, behoudens strengere sectorale bepalingen, elke 4 maanden maximaal 832 werkuren mag presteren, overuren inbegrepen, wat neerkomt op gemiddeld 48 uur per week. Je hebt bovendien het voorafgaand schriftelijk akkoord van je werknemer nodig. Dat akkoord is geldig voor zes maanden.
Deeltijdse werknemers in dienst? Deeltijdse werknemers kunnen pas vrijwillige overuren presteren zodra zij de normale voltijdse dag- of weekgrenzen overschrijden die gelden voor hun voltijdse collega’s. Tot ze die voltijdse grenzen bereiken kan er gewerkt worden met meeruren waarvoor eigen specifieke regels gelden (denk bijvoorbeeld aan het betalen van een toeslag wanneer het meerurenkrediet bereikt is).
Algemeen is er voor deze vrijwillige overuren een maximum van 120 uur per kalenderjaar per werknemer vastgelegd. Dit noemen we het basiscontingent. In je sectorale gids in Trefzeker kan je nakijken of je sector dit aantal verhoogd heeft. Deze vrijwillige overuren worden uitbetaald, eventueel met overloon indien de overloongrens overschreden wordt. Maar je hoeft geen inhaalrust toe te kennen. De vrijwillige overuren worden wel aangerekend op de interne grens, met uitzondering van de eerste 25 vrijwillige overuren (of tot maximum 60 vrijwillige overuren als de sector hiervan afwijkt). Alle andere vrijwillige overuren, buiten de eerste 25, worden op de interne grens aangerekend. Dat heeft tot gevolg dat er binnen dezelfde referteperiode minder andere overuren (bv. buitengewone vermeerdering van werk) gepresteerd kunnen worden.
Relance-overuren
Je hebt vanaf 1 juli 2023 de mogelijkheid om elk jaar 220 vrijwillige overuren te laten presteren. Dat zijn maximum 100 vrijwillige overuren van het basiscontingent en 120 extra vrijwillige relance-overuren daarbovenop.
Dat kan in de volgende periodes:
- 1 juli – 31 december 2023;
- 1 januari – 31 december 2024;
- 1 januari – 30 juni 2025.
Je kan beide potjes (100 uur van het basiscontingent en 120 relance-overuren) vrij combineren. De wetgever verplicht je niet om eerst de 120 relance-overuren op te gebruiken, al zijn ze uiteraard wel voordeliger voor de werkgever.
Voorafgaand schriftelijk akkoord vereist
Om je werknemer relance-overuren te kunnen laten presteren, heb je zijn voorafgaand, schriftelijk akkoord nodig. Zijn akkoord is telkens geldig voor een periode van 6 maanden, maar kan hernieuwd worden.
Je kan een gratis modeldocument terugvinden bij de module ‘Modeldocumenten’ in Trefzeker (II. Uitvoering arbeidsovereenkomst, E. Diversen, Akkoord relance-overuren).
Loon en inhaalrust
Normaal gezien betaal je voor de vrijwillige overuren een overloon als de overloongrens overschreden wordt. Dit moet echter niet voor de 120 extra vrijwillige overuren.
Voor vrijwillige overuren krijgt je werknemer in principe geen inhaalrust. Je betaalt deze uren bijkomend uit op het einde van de betaalperiode. Wil je toch inhaalrust voorzien, neem dan contact op met onze consultants om te weten te komen hoe je hier correct mee moet omgaan.
(Para)fiscale behandeling
De 120 extra relance-overuren zijn vrij van RSZ-bijdragen. Er moet ook geen bedrijfsvoorheffing worden afgehouden. De werknemer betaalt op de bezoldigingen ontvangen voor deze uren geen personenbelasting.
Let op: indien je je werknemer vrijwillig een overloontoeslag toekent, verlies je het voordeel van de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing. In dat geval zal het relance-overuur en de overloontoeslag dus toch belast zijn, maar wel vrij van RSZ-bijdragen. Toeslagen voor ploegen, avondwerk, zondagwerk ed. zijn geen probleem voor zover ze opgelegd zijn in de arbeidsovereenkomst, het arbeidsreglement of een cao en ze ook verschuldigd zijn indien het niet gaat om een overuur.
Bron:
- Wet 31 juli 2023 tot uitvoering van het afsprakenkader in het kader van de interprofessionele onderhandelingen voor de periode 2023-2024, BS 5 september 2023.
- KB 15 september 2023 tot wijziging van artikel 19, § 2, van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, BS 27 september 2023.