Onafhankelijk (Vlaams) Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag opgericht
Wekelijks komen situaties van grensoverschrijdend gedrag aan het licht. Hoewel er afgelopen jaren sterk werd ingezet op verschillende initiatieven om dergelijk gedrag te melden, blijft het een actueel thema.
Het bestaand Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag (Meldpunt GOG) heeft recent een aparte wettelijke basis gekregen. Het decreet van 2 mei 2025 heeft tot doel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken in alle aangelegenheden die vallen onder de bevoegdheden van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest. Daarnaast voorziet het in de ondersteuning van slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag. Ook grensoverschrijdend gedrag in de werkcontext kan er gemeld worden.
Waar houdt het Meldpunt GOG zich precies mee bezig?
Het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag (hierna Meldpunt GOG) werd opgericht in september 2023 en doet dienst als aanspreekpunt voor iedereen die in een organisatie te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag, of die iemand kent die dit heeft meegemaakt.
Wat wordt hier precies mee bedoeld?
- Het gaat over alle (individuele) meldingen in het kader van grensoverschrijdend gedrag binnen of gelinkt aan een publieke of private organisatie, waaronder een overheid, instelling, voorziening, vereniging of onderneming.
- Elke vorm van grensoverschrijdend gedrag kan worden gemeld: elke aantasting van de integriteit van een persoon wegens machtsmisbruik, ongewenst seksueel gedrag, geweld en pesterijen.
Wanneer een melding wordt gemaakt, gaat een van de medewerkers van het Meldpunt met de persoon die een melding doet in gesprek en bekijken ze samen wat mogelijk is. De mogelijkheden zullen steeds afhankelijk zijn van de situatie en de context waarin het grensoverschrijdend gedrag kadert. Dit kan gaan van het verschaffen van informatie en adviesverlening, tot eventueel een doorverwijzing naar andere professionele hulp.
Naast het behandelen van individuele meldingen, brengt het Meldpunt GOG ook breder meldingen van grensoverschrijdend gedrag in kaart. Op basis daarvan kunnen zij onder meer beleidsadviezen formuleren aan betrokken organisaties en sectoren, alsook beleidsaanbevelingen uitbrengen aan de Vlaamse regering.
Wat met grensoverschrijdend gedrag in de werkcontext?
Werknemers die grensoverschrijdend gedrag op het werk ervaren, kunnen ook bij het Meldpunt GOG terecht. Onder het begrip ‘organisatie’ wordt namelijk ook de onderneming gezien.
Belangrijke kanttekening hierbij is dat het Meldpunt op geen enkele manier afbreuk doet aan bestaande interne meldpunten (denk hierbij aan interne preventiediensten of de vertrouwenspersoon op het werk) of andere instanties. Het doel van de oprichting van het Meldpunt GOG is net om maximaal in te zetten op samenwerking en aanvullend te werken met bestaande dienstverlening of ondersteuning rond grensoverschrijdend gedrag.
Bron:
- Decreet 2 mei 2025 tot oprichting en regeling van het Vlaams Meldpunt voor Grensoverschrijdend Gedrag, BS 28 mei 2025.
- Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag | Vlaanderen.be