Is je werknemer politiek actief?

25 juni 2024

Op zondag 9 juni hebben we opnieuw gestemd en ditmaal voor de Europese, federale en regionale verkiezingen. Waarmee moet je rekening houden indien één of meerdere van jouw werknemers op de verkiezingslijst staan?

Politiek verlof…

…tijdens lopende zaken?

In de periode tussen de verkiezingsdag en een nieuwe regering staat er nog heel wat op het programma. De ontslagnemende regeringen blijven in functie als bestuur in lopende zaken terwijl nieuwe regeringen gevormd worden.

Nieuw verkozen werknemers kunnen nog geen politiek verlof aanwenden om hun politieke taken te vervullen. Daarbij hebben regionale, federale en Europese parlementsleden sowieso geen recht op politiek verlof.

Het politiek verlof kan enkel gebruikt binnen een politiek mandaat en slechts voor de opdrachten die rechtstreeks voortvloeien uit de uitoefening van dat mandaat. Deze opdrachten moeten bijvoorbeeld betrekking hebben op vergaderingen of zittingen van het orgaan waarvan je werknemer deel uitmaakt. Je werknemer moet hiervan ook het bewijs leveren.

Dit politiek verlof kan dus niet opgenomen worden voor andere activiteiten, zoals voorafgaande besprekingen na de verkiezingen. Jouw werknemer zal vóór zijn mandaat het politiek werk buiten zijn werkuren moeten plannen, maar hij kan hiervoor wel, in overleg met jou, beroep doen op betaalde of onbetaalde vakantie.

…om een mandaat uit te oefenen?

Zodra je werknemer één van onderstaande mandaten opneemt, dan heeft hij recht op politiek verlof.

Politiek verlof wordt verleend aan de werknemers:

  • die lid zijn van een de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie, de Franse gemeenschapscommissie, de Vlaamse gemeenschapscommissie, de Raad van de Duitstalige Gemeenschap;
  • die het ambt bekleden van voorzitter van één van deze instellingen;
  • of die lid zijn van het uitvoerend college van één van deze instellingen.

De duur van dit politiek verlof is afhankelijk van het uitgeoefende ambt of mandaat. De werknemer die verkozen wordt voor één van de bovenstaande mandaten, heeft recht om 1 werkdag per maand afwezig te zijn voor de uitoefening van dit mandaat. 

…met bezoldigingen?

Tijdens het politiek verlof heeft je werknemer het recht van het werk afwezig te blijven met behoud van zijn normaal (weliswaar begrensd) loon voor bovenstaande mandaten.

Je kan het loon dat je betaalde voor de periode waarin je werknemer afwezig was voor het uitoefenen van zijn mandaat nadien wel terugvorderen van de instelling waarin je werknemer zijn ambt bekleedt. Hiervoor volstaat het dat je elk kwartaal een aangifte van schuldvordering indient bij deze instelling. De instelling zal op zijn beurt een bedrag afhouden van de vergoeding die je werknemer voor zijn mandaat ontvangt.

Werknemers die het ambt van burgemeester uitoefenen en in het kader daarvan geconfronteerd worden met een noodsituatie die ertoe leidt dat zij op buitengewone en aanhoudende wijze beschikbaar moeten zijn in hun hoedanigheid van burgemeester hebben sinds 24 juli 2023 recht op een specifiek politiek verlof. Je leest er hier meer over

Ontslagbescherming

Werknemers die een politiek mandaat uitoefenen of zich daarvoor kandidaat  stellen, genieten voor een bepaalde tijd een bescherming tegen ontslag. Niettemin mogen zij worden ontslagen om redenen die geen verband houden met hun politieke activiteiten op voorwaarde dat je het bewijs daarvan kan leveren. Indien je daar niet in slaagt, zal je een bijkomende vergoeding moeten betalen die gelijk is aan de brutobezoldiging van 6 maanden.

Voor verdere details over het politiek verlof, verwijzen we naar afdeling 18 van de sociale gids in Trefzeker.

Deel dit juridisch nieuws en updates

Terug naar overzicht juridisch nieuws en updates