Mogen kappers werken op maandag 24 en maandag 31 december?

12 december 2018

Maandag is vaak de rustdag voor kappers. 24 en 31 december zijn echter belangrijke dagen in de sector die dit jaar allebei op een maandag vallen. Kunt u uw kappers vragen om op hun vrije dag toch te komen werken?

Alleen mogelijk op vrijwillige basis

Het is toegelaten voor werknemers om op de maandagen in kwestie te werken. Dat kan echter alleen gebeuren op vrijwillige basis, in onderling akkoord tussen werknemer en werkgever. 

Prestaties recupereren

Het is belangrijk om te onthouden dat werknemers op wekelijkse basis een pauze van 48 opeenvolgende uren moeten nemen. Die pauze is er gewoonlijk doordat werknemers op zondag en maandag een rustdag hebben.

Als kappers echter op maandag 24 en maandag 31 december werken, hoe kan de wekelijkse pauze van 48 uren dan gerespecteerd worden?

Om aan dit principe te voldoen, hebben de sociale partners van PC 314 expliciet voorzien dat een werknemer zijn rustdag als gevolg van zijn prestaties op maandag 24/12 recupereert op de dag na Kerstdag (feestdag), dus op 26/12. Zo recupereert hij ook de rustdag als gevolg van zijn prestaties op maandag 31/12 op de dag na nieuwjaarsdag (feestdag), dus op 02/01. Op die manier krijgen de werknemers dan wel degelijk 48 opeenvolgende uren pauze: op de feestdag en op de daaropvolgende dag.

Aarzel niet om contact op te nemen met uw vertrouwenspersoon bij Acerta voor bijkomende informatie hierover. U vindt deze informatie ook in hoofdstuk 30.3.2.3 van uw Sectorale Gids op Trefzeker (die gratis ter beschikking wordt gesteld van de klanten van het sociaal secretariaat Acerta).  

Deel dit juridisch nieuws en updates

Terug naar overzicht juridisch nieuws en updates