Deze week zijn ook in ons land de boerenprotesten losgebarsten met diverse wegblokkades tot gevolg.
Kan je je werknemers tijdelijk werkloos stellen?
Konden of kunnen je werknemers niet werken omwille van het boerenprotest?
De RVA heeft laten weten dat ze hiervoor mogelijk tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht kunnen aanvaarden.
Dan moet natuurlijk wel aan de definitie van overmacht zijn voldaan. Dat wil zeggen een plotse en onvoorzienbare gebeurtenis, onafhankelijk van je wil als werkgever, en die de uitvoering van de arbeidsovereenkomst tijdelijk volledig onmogelijk maakt. Enkel minder werk of rendement volstaat daarvoor niet.
De geviseerde situaties zijn daarbij vooral transportbedrijven, distributiecentra, bouwbedrijven … die bijvoorbeeld niet op een plaats van bestemming konden of kunnen raken of die hun specifieke distributiewerk niet meer konden of kunnen verrichten.
Dit moet geval per geval worden bekeken. Als het gaat om een situatie waarbij de werknemer zich al naar het werk had begeven en de voorwaarden voor gewaarborgd dagloon zijn vervuld, dan kan het gewaarborgd dagloon ook niet worden gecombineerd met een uitkering.
Het is uiteraard ook niet mogelijk dat bijvoorbeeld voorziene verlofdagen worden omgezet in dagen tijdelijke werkloosheid.
Volg de correcte procedure
Om beroep te doen op deze vorm van tijdelijke werkloosheid, moet je steeds een gemotiveerde elektronische aangifte doen. Het plaatselijke werkloosheidsbureau zal dan op die basis beoordelen of je in aanmerking komt.
Lees hier meer informatie over deze procedure en neem bij vragen contact op met je dossierbeheerder.
De beslissingen van de RVA kunnen bovendien ook geen afbreuk doen aan individuele rechten die een werknemer meent te kunnen laten gelden.
Wat als je werknemer niet of te laat op het werk is aangekomen door wegblokkades?
Als je werknemer niet of te laat op het werk is aangekomen door wegblokkades, moet je je werknemer toch het normale loon uitbetalen voor de verloren arbeidsuren, als elk van de volgende voorwaarden zijn vervuld:
- Je werknemer is geschikt om te werken,
- en is op normale wijze naar zijn werk vertrokken,
- maar is te laat of niet op het werk aangekomen,
- door een oorzaak waarmee de werknemer werd geconfronteerd op de weg naar het werk,
- en die onafhankelijk van zijn wil is.
Het loon dat je in zo’n geval moet uitbetalen voor de verloren arbeidsuren, wordt “gewaarborgd dagloon” genoemd.
Is of wordt je werknemer onderweg naar het werk geconfronteerd met een wegblokkade die niet was aangekondigd? Dan heeft je werknemer recht op gewaarborgd dagloon voor de verloren arbeidsuren van die dag.
Is of wordt een verkeerspunt meerdere dagen achtereen geblokkeerd? Dan moet je in de meeste gevallen vanaf de tweede werkdag van de blokkade geen gewaarborgd dagloon betalen voor de verloren arbeidsuren. Er is dan namelijk geen sprake meer van een onvoorzienbare situatie die pas is opgetreden nadat je werknemer naar zijn werk was vertrokken.
Ook dit moet dus geval per geval worden bekeken.