Voor welke organisaties ?
Sinds 2013 moet elke organisatie met meer dan 20 werknemers een werkgelegenheidsplan opstellen om het aantal werknemers van 45 jaar en ouder te behouden of te verhogen (cao 104 van de NAR).
Of je als organisatie boven de drempel van 20 werknemers uitkomt, wordt slechts om de vier jaar bepaald. De laatste keer dat deze telling moest gebeuren was op 2 januari 2021. Enkel wie toen boven die drempel uitsteeg, moest aan de slag met de verplichting om een werkgelegenheidsplan op te stellen. De volgende telling gebeurt bij de start van het volgende jaar, namelijk op de eerste werkdag van 2025.
Waarom nu een aandachtspunt ?
De telling mag dan wel vierjaarlijks zijn, deze verplichting zelf is vervolgens een jaarlijks terugkerend aandachtspunt voor de betrokken organisaties. Je kan het plan op twee manieren opstellen, maar telkens zal er rond deze periode van het jaar actie moeten ondernomen worden in heel wat organisaties.
Je kan zo’n plan telkens voor een jaar uitwerken. En dan moet je na afloop van het jaar een nieuw plan maken. Dat moet dan klaar zijn binnen de 3 maanden na afloop van het boekjaar.
De tweede optie is om een meerjarenplan op te stellen. In dat geval moet je wel nog steeds jaarlijks de werking van het plan evalueren. Daar geldt dan diezelfde termijn van 3 maanden.
Voor ondernemingen waar het boekjaar dus gelijkloopt met het kalenderjaar, is 31 maart de uiterste datum. Het kan dat je boekjaar een ander ritme volgt en dan moeten we dit topic op een ander moment in het jaar op de kalender plaatsen natuurlijk.
De bestemmeling van al deze informatie is de ondernemingsraad of -als die er niet is- de syndicale afvaardiging, het comité voor preventie en bescherming op het werk of eventueel de werknemers zelf (afhankelijk van de aanwezigheid van een van die opties).