Het systeem van de “niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen”, de loonbonus, maakt het mogelijk om werknemers een bonus toe te kennen die onderworpen is aan een voordelig sociaal- en fiscaalrechtelijk regime. Hiervoor is vereist dat een bonusplan werd ingevoerd in de onderneming, volgens de procedure beschreven in CAO nr. 90 van de Nationale Arbeidsraad. In dat bonusplan worden collectieve en objectieve doelstellingen vastgelegd, waarvan het bereiken nog onzeker is.
Wanneer de doelstellingen uit het bonusplan ook effectief behaald worden, mag de bonus worden uitbetaald volgens onderstaand gunstig regime.
Uitsluiting loonbegrip: bedragen voor 2022
Wanneer de doelstellingen uit het bonusplan effectief worden bereikt, wordt de toegekende bonus niet beschouwd als loon. Althans, zo lang een bepaald grensbedrag niet overschreden wordt. Zowel op sociaal als op fiscaal vlak geldt een plafondbedrag dat jaarlijks aangepast wordt.
De hieronder vermelde bedragen zijn van toepassing op de bonussen die worden betaald vanaf 1 januari 2022. Ze zijn gebaseerd op onze eigen berekeningen en zijn dus nog onder voorbehoud van bevestiging door de bevoegde administraties.
RSZ : vrijstelling tot 3558 euro
Op RSZ-vlak zal de toekenning van een loonbonus van maximaal 3558 euro niet beschouwd worden als loon. Dit bedrag is een brutobedrag dat geldt per kalenderjaar en per werknemer. Bovenop de toegekende bonus is de werkgever wel een bijzondere RSZ-bijdrage van 33% verschuldigd. De werknemer krijgt de bonus slechts uitbetaald na afhouding van een solidariteitsbijdrage van 13,07%, berekend op het toegekende bedrag.
Fiscaal: vrijstelling tot 3094 euro
Het fiscaal vrijgesteld bedrag voor het inkomstenjaar 2022 bedraagt 3094 euro.
Meer weten? Volg de workshop CAO 90
Tijdens deze online workshop van 3 uur ga je onder begeleiding van een ervaren legal consultant aan de slag, leer je alle regels van de loonbonus CAO90 kennen en werk je aan je eigen plan.
Meer info en inschrijven