Gedeeltelijke onderbrekingsuitkeringen en zelfstandig bijberoep

26 juli 2019

Vanaf 1 augustus 2019 is het mogelijk om een zelfstandige activiteit in bijberoep te combineren met het opnemen van deeltijds tijdskrediet, loopbaanonderbreking of thematische verloven met uitkeringen.

Voordien was deze cumul enkel mogelijk bij voltijdse loopbaanonderbreking. In geval van deeltijdse loopbaanonderbreking verloren de zelfstandigen in bijberoep hun uitkeringen. Om ook deze personen te kunnen laten genieten van een goed evenwicht tussen werk en privéleven, geeft de overheid hen nu de mogelijkheid om tijdskrediet, thematische verloven en loopbaanonderbreking deeltijds op te nemen, mét een uitkering. De nieuwe regeling geldt zowel voor werknemers als voor ambtenaren.

De volgende cumulperiodes zijn van toepassing:
 

  • 12 maanden bij voltijdse onderbreking;
  • 24 maanden bij 1/2 onderbreking;
  • 60 maanden bij 1/5 of 1/10 onderbreking. 


Om gebruik te kunnen maken van deze regeling, moet men al minstens tijdens de 12 voorafgaande maanden een zelfstandig bijberoep uitoefenen.

Opgelet: deze regeling heeft enkel betrekking op de cumul van een zelfstandige activiteit en RVA-uitkeringen. Om zelfstandige in bijberoep te kunnen blijven moet je namelijk ook voor minstens 50% je pensioenrechten als werknemer of ambtenaar vrijwaren (via je prestaties en/of je loopbaanonderbreking).

Ook aan het Vlaams zorgkrediet is niets gewijzigd: een zelfstandig bijberoep blijft hier enkel mogelijk in geval van volledige onderbreking en op voorwaarde dat je voor je onderbreking je zelfstandige activiteit al minstens 3 maanden uitoefende.

Deel dit juridisch nieuws en updates

Terug naar overzicht juridisch nieuws en updates