Motiveer je medewerkers met het ABC-model

Medewerkers motiveren is meer dan ooit belangrijk. Niet alleen omdat het hybride werken het moeilijk maakt om ze te betrekken bij het bedrijf. Door de arbeidskrapte hebben ze ook de touwtjes van hun eigen carrière in handen. Hoe motiveert een leidinggevende dan het best?

Willen vs moeten

De beste motivatie komt van binnenuit. En dat gebeurt wanneer een medewerker een job doet die hij of zij interessant, leuk of zinvol vindt. Een loon, daarentegen, is een motivatie die niet van binnenuit komt. De medewerker heeft er geen controle over. Het gaat dus over het verschil tussen willen en moeten. Goed motiveren speelt in op wat de medewerker wilt, niet op wat hij of zij moet.

ABC-motivatie

Autonomie, betrokkenheid en competentie - ABC, dus -, dat zijn de drie pijlers van een gezonde motivatie. In een bedrijfscontext betekent dit:

  • Autonomie: ik sta achter wat ik doe en ik heb ruimte voor eigen inbreng.
  • Betrokkenheid: ik voel me verbonden met m’n collega’s en de toekomst van m’n bedrijf.
  • Competentie: ik kan mijn talenten benutten en me ontwikkelen.

Een leidinggevende die erin slaagt om deze basisbehoeften te vervullen, kan rekenen op een sterk gemotiveerd team van medewerkers.

A: autonomie

Voor alle duidelijkheid: autonomie betekent niet dat iedereen alles voor zichzelf kan beslissen. Leiding blijft nodig. Het gaat eerder over keuzes kunnen maken. In een loonpakket, bijvoorbeeld, via een cafetariaplan. Of meebeslissen over bepaalde zaken. Het gevoel van psychologische vrijheid geeft hier de doorslag.

B: betrokkenheid

We weten allemaal wat betrokkenheid betekent. Maar hoe bereik je dit? Alleen in een sfeer van vertrouwen en openheid heb je de meeste slaagkansen. Iets wat een leidinggevende zeker moet uitstralen. Vertrouwen ontstaat door fouten niet af te straffen, maar te zien als deel van het leerproces. En door los te laten. Dat vergroot niet alleen de betrokkenheid maar ook nog eens de autonomie van de medewerker.

C: competentie

Competenties aanscherpen, dat motiveert ook. Voor beide partijen. Want een medewerker kan opleidingen volgen zodat hij ook in de toekomst inzetbaar blijft voor het bedrijf. Dat is nog eens een win-win. Tenminste, als de beloning voor het volgen van opleidingen verder gaat dan gewoon een bonus of extra loon. Het al vermelde cafetariaplan kan nog extra positief motiveren.

Krijg je ABC onder de knie

Een van de belangrijkste taken van een leidinggevende is medewerkers motiveren. Tegelijk is dat ook een van de moeilijkste. Het ABC-model biedt dan een goed onderbouwd, duidelijk kader. 

De experten van Acerta Consult ontwikkelden een aanbod opleidingen, gebaseerd op dit ABC-model. Denk je dat dit interessant is voor je leidinggevenden? Schrijf je in of vraag een leiderschapstraject op maat.