Vorige

Sibren De Preter lanceerde start-up 6Wolves met twee partners

#Starters

Mensen helpen een optimaal leven te leiden. Dat is de levensmissie van Sibren De Preter. In april 2019 stapte hij uit zijn gouden kooi en lanceerde samen met twee ex-collega's ‘6Wolves’. Die start-up brengt hem een stapje dichter bij zijn doel. “Je moet erop durven vertrouwen dat als zelfstandige de dingen ook wel zullen draaien.”

Leestijd: Later lezen?
Vanwaar komt het idee voor 6Wolves?

Sibren: “Dat is eigenlijk een heel persoonlijk en tweeledig verhaal. Als kind was ik extreem verlegen en bang. Het liefst van al was ik thuis, binnen de cocon van ons gezin. Vooral mijn moeder speelde een belangrijke rol in die warme thuis, maar ze had als zelfstandig kinesist vaak weinig tijd. Daarnaast was ik ook enorm slecht in sport. Bij loopwedstrijden eindigde ik steevast als laatste. Rond mijn twintigste besloot ik na te gaan of ik niet goed kon worden in lopen. Ik analyseerde wat ik moest eten, hoe ik moest trainen, welke schoenen ik moest dragen... Resultaat? Na een jaar liep ik bij de top van België. Dat was een eyeopener: als je aan jezelf werkt, kun je alles veranderen. Sport is superbelangrijk voor mij. Het was een katalysator voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik bloeide open en ook van verlegenheid was er snel geen sprake meer.”

“De afgelopen vijf jaar heb ik hard aan mezelf gewerkt. Ik ging op zoek naar een missie in mijn leven en kwam vrij snel tot de conclusie dat ik mensen wou helpen om een optimaal leven te leiden. Vorig jaar werd die wens een beetje concreter. Ik werkte samen met Willem als strategisch consultant voor de firma Arthur D. Little aan een zwaar project in China. Door de lange werkdagen kwamen we niet meer aan sporten toe, iets wat ons als fervente sporters enorm frustreerde. We begonnen te brainstormen en te dromen over een eigen start-up. Een zaak waarin we onze passies – sport en technologie – konden combineren. Zo is het idee voor 6Wolves ontstaan. Enkele maanden geleden kwam ook Fabrice erbij. We zijn nu met drie zaakvoerders.”

6wolves team2_acerta
Hoe moeilijk vond je de overstap naar zelfstandig zijn?

Sibren: “Dat heeft toch wel wat tijd gevraagd. Typisch bij consultancy is dat je lange dagen werkt, vaak van huis weg bent, maar daar wel goed voor beloond wordt. De gouden kooi, zeg maar. Het is niet zo simpel om daar zomaar uit te stappen. Ik heb toch een paar maanden nagedacht over hoe ik dat inkomensverlies zou opvangen vooraleer de sprong te maken. Uiteindelijk moet je erop durven vertrouwen dat als zelfstandige de dingen ook wel zullen draaien.”

Hoe bevalt die keuze?

Sibren: “Heel goed. Ik weet nu dat het langs de binnenkant van de gouden kooi afschrikwekkender lijkt dan het in werkelijkheid is. Ik zie nu dat het ook anders kan. Als zelfstandige heb je de vrijheid om je leven in te delen zoals je zelf wil. Je bent niet langer verplicht om volgens een vast schema te werken. Bovendien lukt het best om rond te komen. De eerste maanden tijdens de voorbereidingen van de start-up heb ik twee à drie dagen per week gefreelancet als consultant om het financieel haalbaar te maken.”

TIP! Het idee dat ondernemers hard moeten werken, lange dagen moeten maken, weekends en vakanties moeten doorwerken... leeft nog altijd. Maar dat is niet zo! Probeer voor jezelf de optimale levensstijl en dagindeling te vinden. Het is beter om minder, maar wel efficiënter te werken. Plan voldoende rust en ontspanning in en bespaar zeker niet op slaap en gezonde voeding, anders hou je het op lange termijn niet vol.

Waar vonden jullie kapitaal voor 6Wolves?

Sibren: “We hebben alle drie zelf een deel ingebracht en konden op verschillende subsidies rekenen, waaronder een VLAIO-subsidie en de kmo-portefeuille. Daarnaast haalden we ook win-winleningen op bij vrienden en familie. Alles samen goed voor enkele honderdduizenden euro’s.”

Hoe ver staan jullie nu?

Sibren: “Momenteel zijn we hard aan het werk om ons prototype op punt te stellen. Ons product is een combinatie van hardware en software. Stel het je voor als een bandje met sensoren dat de atleet aanbrengt rond de pols, enkel, schouder, knie…  In deze fase verzamelen we volop data. We laten atleten heel veel oefeningen uitvoeren terwijl we hen filmen. Vervolgens labelen we de oefeningen als ‘correct’ of ‘niet-correct’. Het doel is dat ons prototype revalidatieoefeningen herkent en feedback geeft als je die fout uitvoert. Vandaag gaan patiënten een à twee keer per week naar hun fysiotherapeut om oefeningen te doen en herhalen ze die thuis. Bij velen ontbreekt de motivatie en is het onzeker of ze de oefeningen wel juist doen. Met onze applicatie nemen we die onzekerheid weg. Een objectieve revalidatie is voortaan altijd en overal mogelijk.”

Wie schuilt er achter 6Wolves?

Willem Romanus, Fabrice Verhaert en Sibren De Preter. Deze jonge ondernemers waren enkele jaren collega’s bij Arthur D. Little en delen de liefde voor sport en technologie. Die gemeenschappelijk passie mondde in mei 2019 uit tot de oprichting van 6Wolves.

6Wolves

Over 6Wolves

6Wolves is een sport-technologisch bedrijf met een tweeledige missie. Enerzijds wil het sporters helpen om sneller en efficiënter te revalideren, anderzijds wil ze het businessmodel van fysiotherapeuten versterken. De oplossing daarvoor is een draagbare tracker die via machine learning-technieken aangeeft of de revalidatieoefeningen correct worden uitgevoerd en hoe het beter kan.

Valkuil bij ondernemen

Als starter wil je vaak zoveel mogelijk zaken zelf doen: je administratie, boekhouding, communicatie, website... waardoor je snel dreigt te verdrinken in bijzaken. Vertrouw die zaken toe aan partners die daar ervaring mee hebben en focus zelf op de dingen die nodig zijn om je business succesvol te maken.

Wat brengt de toekomst?

Sibren: “We mikken eind van de zomer 2020 ons product op de markt te brengen. Op langere termijn blijven we werken aan onze missie: mensen helpen de fitste versie van zichzelf te worden. We willen een consumentenapplicatie lanceren die onder meer aangeeft welke fitnessoefeningen je die dag het best kunt doen en of je ze correct uitvoert. Dan gaat het niet meer om revalideren, maar om preventief werken om blessures te vermijden. Want net die correctheidsanalyse onderscheidt ons product van de vele fitnesstrackers die vandaag al op de markt zijn.”

Ook zin gekregen om te starten als zelfstandige?

Vraag dan hier je gepersonaliseerd stappenplan aan, of vlieg er meteen in en regel je aansluiting online!

Deel dit ondernemersverhaal