Contact

Een webshop starten in bijberoep

Geen uitdaging zo leuk als een eigen webshop starten als je gepassioneerd bent door e-commerce. Hoewel er best veel tijd en energie kruipt in de opzet en het beheer ervan, kan je een webshop zeker combineren met een job in loonsverband. webshop starten in bijberoep kan een mooi appeltje zijn voor de dorst, maar ook aan een webwinkel starten in bijberoep zijn er bepaalde voorwaarden verbonden. Wat die zijn en hoe je zonder zorgen je webshop lanceert in bijberoep, kom je in dit artikel te weten.

Een webshop starten in bijberoep

Je statuut van zelfstandige in bijberoep

Om jezelf een zelfstandige in bijberoep te kunnen noemen, moet je je zelfstandige activiteiten combineren met een baan in loondienst. Je baat dan je webshop uit na je uren of tijdens het weekend. Meer concreet voldoe je aan een van deze voorwaarden: 

  • Je werkt minstens halftijds als werknemer in loondienst. Dat zijn minimum 235 uren per kwartaal (berekend in een 38-uren week). 
  • Je werkt minstens 6/10de van een volledig uurrooster als vastbenoemde in het onderwijs en presteert daarbij minstens 282 uren op kwartaalbasis (berekend in een 38-uren week).
  • Je werkt minstens 5/10de van een volledig uurrooster als contractueel in het onderwijs en presteert daarbij minstens 235 uren op kwartaalbasis (berekend in een 38-uren week).
  • Je werkt minstens halftijds als ambtenaar.
  • Je werkt niet, maar neemt loopbaanonderbreking of tijdskrediet op én je blijft pensioenrechten opbouwen als loontrekkende of ambtenaar. Of je ontvangt een ontslagvergoeding.
  • Je krijgt een socialezekerheidsuitkering. Bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering, ziekte- of invaliditeitsuitkering, uitkering wegens arbeidsongeval of brugpensioen. De basis voor deze uitkering moet minstens gelijk zijn aan een halftijdse tewerkstelling als loontrekkende.
    Let op: een uitkering op basis van een vroegere zelfstandige activiteit vormt geen toelating om in bijberoep te starten.

Kan iedereen een webshop starten?

Ja, in principe wel. Je hebt geen diploma’s of certificaten nodig om een webshop te lanceren. De grote uitzondering is wanneer je besluit om maaltijden of alcoholische producten online te verkopen. In het eerste geval moet je de voorwaarden van het FAVV volgen rond infrastructuur en hygiëne. In het tweede geval heb je een vergunning "Ethylalcohol en alcoholhoudende dranken" nodig.

De voor- en nadelen van een webshop starten in bijberoep

De voordelen:

  • Je behoudt de zekerheid van je job in loondienst en de daarbij horende opbouw van pensioenrechten en sociale rechten.
  • Je mag beroepskosten aftrekken zoals de kosten van je webshop, de aankoop van producten en marketingkosten.

De nadelen:

  • Je betaalt naast de belastingen op het inkomen uit je hoofdberoep ook belastingen op wat je in bijberoep verdient.
  • Je webshop vraagt tijd en energie waardoor het een groot deel van je vrije tijd zal opslokken.

Wettelijke verplichtingen

Inschrijving bij de KBO

Wie in België een zelfstandige activiteit uit de grond wil stampen, ook in bijberoep, moet die inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen of KBO. Na de inschrijving ontvang je automatisch een ondernemingsnummer. Daarmee identificeer je je zaak bij overheidsdiensten.

Je btw-nummer activeren voor je webshop

Als webshop-eigenaar heb je een btw-nummer nodig. Zelfs al ben je vrijgesteld van btw. Blijven je inkomsten onder de €25.000, kan je die vrijstelling aanvragen. Je hebt dat geen btw-verplichtingen zoals btw-aangiften maar kan dan ook geen btw recupereren.

Aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds

Ook als zelfstandige in bijberoep ben je verplicht om elk kwartaal sociale bijdragen te betalen. Dit is een solidariteitsbijdrage waarmee je geen extra sociale rechten opbouwt. Die bouw je namelijk al op via je hoofdberoep.

Je ziekenfonds op de hoogte brengen

Breng je ziekenfonds op de hoogte te brengen van je start als zelfstandige in bijberoep. Kies je voor Acerta als je sociaal verzekeringsfonds, dan brengen wij hen op de hoogte.

Open een zakelijke bankrekening

Dat is niet voor elke rechtsvorm verplicht maar wel een must. Je houdt er je privétransacties mee gescheiden van de zakelijke. 

Een rechtsvorm kiezen

Ook als zelfstandige in bijberoep sta je voor de keuze: start je als eenmanszaak of richt je een vennootschap op? Elke ondernemingsvorm heeft voor- en nadelen. Vraag raad aan een medewerker van het Ondernemingsloket van Acerta, je boekhouder of doe de test!

Belastingen en fiscale verplichtingen

Wanneer je een eenmanszaak opricht om je e-commerce activiteiten onder te brengen, word je belast volgens de progressieve personenbelasting. Die varieert tussen de 25% en de 50%. Je inkomsten uit je webshop in bijberoep worden bij je inkomsten uit je hoofdberoep geteld. Hierdoor kan je snel in een hogere belastingschijf terechtkomen. Door beroepskosten in te brengen, kan je je belastingen optimaliseren.

Vennootschapsbelasting

Start je als vennootschap aan je webshop-avontuur in bijberoep, betaal je vennootschapsbelasting die maximaal 25% bedraagt. Een stuk lager dan de personenbelasting. Bovendien zorgen de meeste vennootschapsvormen ervoor dat je niet persoonlijk aansprakelijk bent. Interessant als je grote investeringen doet zoals voorraad aankopen.

Algemene voorwaarden en consumentenrechten

Het consumentenrecht is in de EU erg goed verankerd. Dat zorgt ervoor dat je als ondernemer in bijberoep die aan particulieren verkoopt, aan erg veel verplichtingen moet voldoen.

Duidelijke informatie op je webshop

Hieronder vallen de volgende gegevens:

  • Ondernemingsgegevens: naam, adres, contactmogelijkheden, ondernemingsnummer, gedragscodes waaraan je bent onderworpen, vergunningen.
  • Informatie over het beslechten van geschillen.
  • Producteigenschappen, volgens sectorale voorschriften.
  • Prijzen, inclusief alle belastingen en informatie over verzendkosten. Bij prijsverminderingen vermeld je steeds de referentieprijs.
  • Informatie over beperkingen rond leveringen.
  • Welke betaalmiddelen je aanvaardt.
  • Garanties.

Informatie na de transactie

Je bent als ondernemer verplicht om na de aankoop een bestelbevestiging te sturen. Dat doe je door eerst een succespagina te tonen op je webhop en daarna door een e-mail te sturen naar de klant.

Regels rond leveringen in België

Sinds september 2024 zijn Belgische webshops verplicht om minstens twee leveringsmethodes aan te bieden voor zendingen binnen België. Denk daarbij aan verzendingen naar het thuisadres, postpunten of pakketkluizen.

Herroepingsrecht

Over het algemeen bedraagt het herroepingsrecht 14 dagen. Dat wil zeggen dat consumenten 14 dagen hebben om van hun aankoop af te zien. Dit recht moet je ook meedelen op je e-commerce platform. Hierbij zet je ook een link naar een retourformulier met de concrete voorwaarden, termijnen en wettelijke bepalingen rond retours. Moet de consument de kosten voor de retourzending op zich nemen, moet je dat voor de transactie heeft plaatsgevonden, meedelen.

Algemene Voorwaarden

Algemene voorwaarden regelen de voorwaarden die jij standaard hanteert bij de verkoop van je producten. Ze zijn pas van toepassing wanneer je ze effectief aan je klant hebt verstrekt. Je zet ze daarom best prominent zichtbaar op je website en stuurt ze mee in je bevestigingsmails.

De algemene voorwaarden moeten de geldende wetten weerspiegelen. Je kan bijvoorbeeld geen aansprakelijkheid ontlopen als je product bijvoorbeeld niet voldoet aan de productbeschrijving op je webshop.

Privacy

Als webshopeigenaar ben je verantwoordelijk voor de veilige verzameling, verwerking en bewaring van de persoonlijke gegevens van klanten. Ze geven jou heel wat gevoelige info mee om hun bestelling te kunnen ontvangen, zoals hun naam en adres. Daarnaast krijgt je platform ook inzicht in hun betaalgegevens. 

Je moet daarom heel voorzichtig omspringen met gegevens van klanten en aan alle bepalingen uit de privacy-wetgeving voldoen. Je informeert klanten daarover via je pricavy- en cookieverklaring.

Onthoud dat je persoonsgegevens niet langer dan noodzakelijk mag bewaren, dat je altijd een duidelijk doel moet hebben om zo’n gegevens te verzamelen en dat je niet meer gegevens mag vragen dan nodig is voor dat doel. Je ben daarnaast verplicht om beveiligingsmaatregelen te treffen om de gegevens van klanten te beschermen.

Ben je klaar om je webshop in bijberoep te starten?

Mits een goede voorbereiding zet je je passie om in een succesvol bedrijf naast je vaste job. Heb je nog vragen over je inschrijving als zelfstandige in bijberoep, btw en belastingen, of wettelijke verplichtingen? Acerta staat klaar om je te helpen met persoonlijk advies en begeleiding.

Start je e-commerce avontuur en maak vandaag nog een afspraak met een specialist van Acerta!