Wat is het verschil tussen een financieel plan en een businessplan?

Een business- en een financieel plan, heb ik die echt alle twee nodig? Ja! Je financieel plan is een must have onderdeel van je businessplan. Het een kan niet zonder het ander.

Leestijd: Later lezen?

Geen businessplan zonder financieel plan

Een businessplan is gewoonweg niet compleet zonder financieel plan. Je hebt dus wel degelijk beide nodig, waarbij het tweede een deel is van het eerste. In het businessplan zal je uitweiden over je unieke verkoopargument (je USP), je doelgroep, je plaats in de markt ... daar is plaats voor je passie en je goed verhaal. Maar dat op zich is niet genoeg. Voor een solide start moet je ook hebben nagedacht over cijfers, over geld, over inkomsten en uitgaven. Over het financiële plaatje dus.   

Altijd wenselijk, soms verplicht

In een aantal gevallen is de startende ondernemer verplicht een financieel plan op te stellen. Dit is in het bijzonder het geval bij de oprichting van vennootschapsvormen met een aansprakelijkheidsbeperking (NV, BV, CV…). Bij vennootschapsvormen zonder aansprakelijkheidsbeperkingen (VOF en CommV ) is die verplichting er niet.

Bron: BIBF.be

Jouw passie in cijfers

In een businessplan vertel je over je plannen als ondernemer. Dat kan jij voor jouw onderneming als geen ander. Voor het financiële luik van je businessplan is de hulp van een financieel expert wellicht welkom, zeker als je op zoek gaat naar extra financiële middelen. Een expert weet hoe die aan potentiële investeerders of kredietverstrekkers kan uitleggen waar hun geld voor wordt gebruikt. Jouw financieel plan laat hen toe hun financieringsrisico in te schatten.

Bekijk onze start-up video

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic