Wat moet ik allemaal weten als ik wil starten als meewerkende echtgenoot/partner?

Wil je meehelpen in de zaak van je zelfstandige echtgeno(o)t(e) of partner, dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Acerta bijvoorbeeld is een must. Wat nog? Lees vooral verder!

Ik ga iemand helpen in de zaak. Hoe ziet het statuut van een zelfstandige helper eruit?

Word je helper of helpster in een eenmanszaak, dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Acerta bijvoorbeeld is een must. Wat nog? Lees vooral verder!

Kan ik een zelfstandige activiteit combineren met pensioen?

Ja, dat kan je combineren. Maar er zijn wel voorwaarden. Daarbij zijn je leeftijd en het aantal jaar dat je al gewerkt hebt belangrijke factoren.

Kan ik zelfstandige worden tijdens mijn studie?

Kan je starten als zelfstandige en tegelijk ook studeren? Ja, dat kan! Er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Acerta bijvoorbeeld is een must. Als studerende starter kan je wel genieten van het statuut van student-zelfstandige, zodat je minder – of geen – sociale bijdragen betaalt.

Kan ik zelfstandige worden als werkloze?

Dat mag in principe niet. Wat wél mag, is onder bepaalde voorwaarden als werkloze een zelfstandig bijberoep opstarten, en intussen je werkloosheidsuitkering behouden. Voldoe je niet aan de voorwaarden, kan de RVA je nog wel toestaan om een bijberoep voort te zetten dat je al had toen je nog niet werkloos was. Tot slot gelden nog enkele gunstmaatregelen.

Kan ik zelfstandige worden als ik ook een ziekte-uitkering krijg?

Ja dat kan. Als je een ziekte- of invaliditeitsuitkering krijgt die voortvloeit uit een minstens halftijdse tewerkstelling, kan je aan de slag als zelfstandige in bijberoep. Wel heb je daarvoor de toelating nodig van de adviserende arts.

Ik heb loopbaanonderbreking of tijdskrediet, kan ik zelfstandige worden?

Ja, dat kan. Voorwaarde is wel dat je loopbaan volledig onderbreekt. En je mag de cumul maximaal één jaar volhouden.

Ik wil een bestaande zaak overnemen. Wat zijn de verschillen met een normale opstart?

Als je start als zelfstandige hoef je niet noodzakelijk van nul te beginnen. Je kan ook een bestaande zaak overnemen. Het verschil met een ‘normale’ opstart? Je leest het hier!

Stap voor stap naar je lancering?

Stap voor stap naar je lancering?

Vul hier je persoonlijk stappenplan in!