Steunmaatregelen

Leestijd: Later lezen?

Om bedrijven en ondernemers te ondersteunen, ontwikkelde de overheid een aantal maatregelen, zoals uitstel van betalingen. Ze zijn tijdelijk en hebben als doel om financiële problemen als gevolg van de coronacrisis te voorkomen.

Bedrijven die zich in het Vlaamse gewest bevinden, kunnen aanspraak maken op een aantal Vlaamse belastingmaatregelen, zoals 4 maanden uitstel van betaling van de jaarlijkse verkeersbelasting en uitstel van de onroerende voorheffing van je bedrijf. Daarnaast werden er ook nieuwe subsidies in het leven geroepen en werd er een coronalening in het leven geroepen voor zelfstandigen en KMO’s, gevestigd in het Vlaams gewest die werden getroffen door de coronacrisis.

Ook op federaal niveau zijn er maatregelen om bedrijven te ondersteunen. Zo is er een afbetalingsplan voor sociale werkgeversbijdragen en een uitstel van betalingen aan de RSZ. Er zijn ook fiscale steunmaatregelen om bedrijven financieel te ondersteunen.

Een overzicht van alle maatregelen vind je hier.

Premies

Naast steunmaatregelen zijn er ook een aantal premies waarop je aanspraak kunt maken als ondernemer of werkgever. Ook hier is het soort en het aantal premies die je kan aanvragen afhankelijk van het gewest waarin je bedrijf zich bevindt, je sector en je specifieke situatie. Zo is er de hinderpremie voor zelfstandigen en de compensatiepremie voor bedrijven.

Belangrijk is dat je steeds moet kunnen aantonen dat de hinder die je bedrijf ondervindt een rechtstreeks gevolg is van de coronacrisis. Je moet dus een concrete omzetdaling kunnen aantonen die specifiek met het coronavirus te maken heeft. Concreet wordt er een vergelijking gemaakt tussen je omzet binnen een bepaalde periode van dit jaar en je omzet gedurende diezelfde periode vorig jaar.

Een overzicht van de mogelijke premies vind je hier.

Voorwaarden

Alle steunmaatregelen en premies zijn van tijdelijke aard en moeten voor een bepaalde datum worden aangevraagd. Bovendien moet je vaak bij je aanvraag een concreet dossier toevoegen waarin je de concrete hinder die je onderneming ondervindt en je specifieke situatie toelicht. Ook de aanvraagprocedures zelf zijn niet altijd eenvoudig, je doet er dus goed aan je te laten helpen bij het samenstellen van je dossier.

Neem een van onze experts onder de arm om steunmaatregelen en subsidies voor jouw organisatie aan te vragen.

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp