Waarom medewerkers bijscholen?

06 april 2020
Leestijd: Later lezen?

Bijscholing en opleiding zijn hét antwoord op de arbeidskrapte die meer dan 7 op de 10 ondernemingen afremt in hun groei. Wie in een kleine vijver vist, moet creatief omspringen met beschikbaar talent. Maar hoe doe je dat? Door kandidaten aan te werven op basis van hun potentieel en de match met jouw bedrijfs-DNA, bijvoorbeeld. En door de kennis van het nieuwe en aanwezige talent bij te spijkeren via opleidingen. Zo krijg je tevreden én gemotiveerde medewerkers die beter presteren en breder inzetbaar zijn. Ze zullen sneller geneigd zijn om bij jou te blijven werken, waardoor je meteen een streepje voor hebt op je concurrenten.

Hoewel werkgevers bang zijn om goede krachten te verliezen, investeren ze nog te weinig in opleidingen. Tijd voor meer talentontwikkeling!

Is bijscholing verplicht?

Op 1 februari 2017 ging de Wet Peeters (over werkbaar en wendbaar werk) van kracht. Daarin stonden behalve maatregelen rond de flexibilisering van arbeidstijd ook hervormingen op het vlak van opleidingen. Vroeger moesten bedrijven 1,9%van hun globale loonmassa aan opleidingen toewijzen. De nieuwe wet verplicht werkgevers in de privésector om jaarlijks gemiddeld vijf dagen opleiding te voorzien per voltijds equivalente medewerker (VTE). Hoe je die doelstelling concretiseert? Ofwel op sectoraal niveau, ofwel via een individuele opleidingsrekening en het toekennen van een opleidingskrediet. Meer informatie over de bijscholingsverplichting vind je op werk.belgie.be.

Voordelen van bijscholing

Als je investeert in opleidingen sta je sterker om hr-uitdagingen tot een goed einde te brengen. Aandacht voor talentontwikkeling levert je trouwens nog meer op. Je medewerkers:

  • blijven bij met evoluties in hun vakgebied;
  • verbreden of verdiepen hun kennis;
  • vergroten hun loopbaankansen in je organisatie;
  • zijn gemotiveerd door de uitdagingen van een opleiding;
  • wisselen onderling kennis uit;
  • passen zich sneller aan de veranderende economie aan.

Hoeveel besteden aan opleidingen?

Je medewerkers zijn de belangrijkste pilaren van je organisatie. Het is dus logisch dat je investeert in hun ontwikkeling, bijvoorbeeld met het oog op rematching: je medewerkers heroriënteren volgens hun sterktes en drijfveren enerzijds en jouw bedrijfsnoden anderzijds.

Hoeveel dat allemaal moet kosten? Dat hangt af van een waaier aan factoren. Kmo’s mogen alvast rekenen op subsidies voor bepaalde externe opleidingen of advies bij geregistreerde dienstverleners.

Hou alvast dit in het achterhoofd: als je onvoldoende investeert in de bijscholing van je medewerkers, dan kost dat je op termijn veel meer. Want een proactief opleidingsbeleid komt je bedrijfsresultaten alleen maar ten goede – je medewerkers presteren beter en zijn productiever. Bovendien kijken ze minder snel uit naar ander werk. Tel daar nog bij dat aandacht voor talentontwikkeling je organisatie aantrekkelijk en wendbaar maakt. Kortom, waar wacht je nog op?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp