Vorige

Aanpassing regeling SWT bij bedrijven in moeilijkheden of herstructurering

02 oktober 2020 Werkgevers
Tom Dirix

Veel bedrijven lijden nog steeds onder de impact van de coronacrisis. Sommige moeten zich noodgedwongen beroepen op het statuut van onderneming in herstructurering of moeilijkheden. Deze bedrijven kunnen rekenen op een versoepelde regeling van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) om weerstand te kunnen bieden aan de crisis.

Leestijd: Later lezen?

Voordelig statuut

Is de impact van de crisis zo groot, dat je het voortbestaan van je organisatie niet meer kan verzekeren? Dan kan je, via een aanvraag bij de Minister van Werk, vragen om erkend te worden als onderneming in herstructurering of in moeilijkheden. In het kader van deze erkenning kan je voordelige voorwaarden verkrijgen inzake SWT die je organisatie er weer bovenop kunnen helpen.

Wat is de impact van tijdelijke werkloosheid corona-overmacht ?

Bij de beoordeling van de erkenning wordt er onder andere gekeken naar het aantal werkloosheidsdagen in je onderneming. In regel tellen alleen de dagen tijdelijke werkloosheid omwille van economische redenen mee. Uitzonderlijk voor 2020 is er voorzien dat ook dagen tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht meetellen.

In kader van een erkenning wordt in 2020 dus gekeken naar:

  • de dagen economische werkloosheid
  • de dagen werkloosheid corona-overmacht

Wat zijn de spelregels in kader van SWT?

Via het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), gekend als het vroegere brugpensioen, kan je jouw personeelsbestand eenvoudig afbouwen. Krijg je de erkenning als onderneming in moeilijkheden of herstructurering, dan kan je afwijken van de gebruikelijke leeftijds- en loopbaanvoorwaarde inzake SWT.

Deze regels zijn in 2020 als volgt vastgelegd:

Onderneming in moeilijkheden:

  • 59 jaar tot en met 30/12/2020
  • 60 jaar vanaf 31/12/2020
  • Loopbaan van 20 jaar of 10 jaar in de sector in de laatste 15 jaar van de loopbaan

Onderneming in herstructurering

  • 59 jaar tot en met 30/12/2020
  • 60 jaar vanaf 31/12/2020
  • Loopbaan van 20 jaar of 10 jaar in de sector in de laatste 15 jaar van de loopbaan

Een onderneming kan in kader van deze erkenning niet alleen afwijken van de gebruikelijke leeftijds- en loopbaanvoorwaarden. Ook kan er tijdens de periode van erkenning (maximaal 2 jaar) een vrijstelling van de vervangingsverplichting in kader van SWT worden verkregen.

Tot slot betaal je ook een lagere bijdrage op de aanvullende vergoeding (= bedrijfstoeslag) in de periode van erkenning.

Overweeg je om over te gaan tot ontslag om je organisatie gezond te houden? Bekijk dan ook alternatieve opties zoals het uitlenen van je medewerkers aan sectoren die nu pieken. Zo blijven je werknemers actief op de arbeidsmarkt en kunnen hun ervaring en talent verder worden benut.

Deel je werknemers met andere werkgevers

Ontdek Bridge, het online deelplatform voor werkgevers. Heb je een tijdelijk overschot aan werknemers die je niet wilt laten gaan? Of ben je op zoek naar medewerkers om de verhoogde werkdruk te kunnen dragen? Bridge biedt mogelijkheden.

Ontdek Bridge

Deel dit artikel

Tom Dirix_acerta

Geschreven door Tom Dirix

domeinverantwoordelijke kenniscentrum

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer