Vorige

Al je telewerkvragen trefzeker beantwoord

18 augustus 2021 Hilde Vanbergen Werkgevers

De corona-pandemie en de bijhorende lockdowns en versoepelingen zorgden de afgelopen maanden voor heel wat HR-vragen. Ondertussen mogen werknemers wel weer op kantoor werken, mits de inachtneming van de maatregelen in de generieke gids en klassieke richtlijnen als social distancing en extra bescherming in de vorm van schermen, handgels en dergelijke. Maar hoe zit het nu met telewerk?

Leestijd: Later lezen?

Mogen je medewerkers van overal telewerken?

Structureel telewerk wil zeggen dat je medewerker op regelmatige basis (met IT middelen) buiten de bedrijfslocatie werkzaamheden verricht die normaal op de bedrijfslocatie zouden kunnen worden uitgevoerd. Telewerk wil dan niet noodzakelijk zeggen dat je medewerker van thuis werkt. Maar volledig vrijblijvend is de keuze van de werkplek nu ook weer niet.

Telewerkovereenkomst

De plek of plekken van waarop je medewerker het telewerk uitvoert moet je namelijk vastleggen in een schriftelijke telewerkovereenkomst die je met je medewerker afsluit, uiterlijk op het ogenblik dat hij met de uitvoering van het telewerk start. Dat kan bijvoorbeeld in een bijlage bij de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst. Daarnaast bepaalt dit document ook de frequentie en andere modaliteiten van het telewerk (b.v. de periodes waarin je medewerker bereikbaar moet zijn). Je medewerker kan de telewerklocatie niet eenzijdig opgeven of wijzigen (de werkplek is immers een essentieel element van de overeenkomst). De aanduiding van de werklocatie is onder meer van belang voor het geval er zich een arbeidsongeval tijdens de uitvoering van het telewerk zou voordoen. Het globale telewerkbeleid in je organisatie kan je verder vorm geven in een telewerkpolicy.  

Digital nomad?

Werken als ‘digital nomad’ zit er in dit perspectief dus niet meteen in. Telewerken vanuit bijvoorbeeld een vakantiehuis in het buitenland brengt aparte regels en formaliteiten met zich mee, niet in het minst op het vlak van sociale zekerheid (detachering).

Meer weten over telewerk en andere policies?

Het antwoord op deze en andere actuele HR-vragen vind je in het Trefzeker online platform. Naast antwoorden op alle mogelijke personeelsvragen ivm loon, contracten, vakantie, zwangerschap, enz...  vind je er ook handige simulatietools en meer dan 450 modeldocumenten voor bijvoorbeeld arbeidsovereenkomsten of ontslagbrieven.

Deel dit artikel

hilde-vanbergen.jpg

Geschreven door Hilde Vanbergen

Manager Publications

Gerelateerde artikels

Akkoord over begroting: welke beslissingen zijn genomen?
Werkgevers

Akkoord over begroting: welke beslissingen zijn genomen?

13 oktober 2021 Miet Vanhegen

De regering heeft een akkoord bereikt over de begroting. Arbeidsmarkthervormingen en fiscale wijzigingen zijn voorzien. Welke maatregelen zijn relevant voor werkgevers? We sommen ze voor jullie op.

Lees meer
Sectorale onderhandelingen 2021-2022
Werkgevers

Sectorale onderhandelingen 2021-2022

12 oktober 2021 Leen Smeets

Om de twee jaar onderhandelen de sectoren over nieuwe sectorale akkoorden. Wat is een sectoraal akkoord? Zijn er grenzen aan een sectoraal akkoord? Wat met de coronapremie? We geven een antwoord op de belangrijkste vragen over de sectorale onderhandelingen van 2021-2022.

Lees meer
Meer thuiswerk, minder loopbaanonderbrekingen?
Werkgevers

Meer thuiswerk, minder loopbaanonderbrekingen?

06 oktober 2021 Annelies Bries

Heeft thuiswerk ervoor gezorgd dat er minder nood is aan structurele loopbaanonderbreking? De voorbije maanden werd er beduidend minder beroep gedaan op tijdskrediet en thematische verloven zoals ouderschapsverlof of palliatief verlof.

Lees meer