Vorige

Arbeidsmarkt terug in beweging na coronadip: meer instroom en uitstroom

30 juni 2021 Nele Ronsmans Werkgevers

De gezondheidscrisis bracht heel wat (economische) onzekerheid met zich mee. Werknemers hielden angstvallig vast aan hun job, maar ook voor werkgevers waren het onzekere tijden. Gevolg: de arbeidsmarkt stond stil. Uit een recent onderzoek van Acerta blijkt dat de arbeidsmarkt opnieuw aan het bewegen is na de coronadip van 2020. Goed nieuws voor de economie, maar een mogelijke uitdaging voor jou als werkgever.

Leestijd: Later lezen?

Evoluties bij uitstroom

1. Meer contracten beëindigd

In de eerste jaarhelft van 2021 werden er 22,7% meer contracten van onbepaalde duur beëindigd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit kunnen we toeschrijven aan de (economische) onzekerheid die de coronacrisis met zich meebracht. Werknemers hadden in volle crisistijd schrik om hun job op te zeggen en bedrijven konden rekenen op de steun van de overheid om hun personeel aan boord te houden. Nu er meer zicht is op de impact van de coronacrisis, durven zowel werkgevers als werknemers weer stappen ondernemen.

2.Initiatiefnemer

‘Meer ontslagen’ gaat meestal gepaard met koude rillingen. Dat zou ook het geval zijn als het gaat om naakte ontslagen op initiatief van de werkgever. Dat blijkt niet het geval, integendeel zelfs: 31,1% van de ontslagen is op initiatief van de werknemer, 34% wordt afgesloten in onderling overleg. In 19% van de gevallen is het ontslag op initiatief van de werkgever (in 2019 was dit 21%), zo kunnen we concluderen uit onze cijfers. De massale ontslaggolf door corona die voorspeld werd, is voorlopig uitgebleven. Wat werkgevers gaan (moeten) doen eenmaal de steunmaatregelen wegvallen, is afwachten.

Opnieuw meer instroom

De gezondheidscrisis liet bij veel mensen de ogen opengaan over wat ze in een job zoeken en welke arbeidsvoorwaarden ze belangrijk vinden. Sinds begin dit jaar nemen werknemers opnieuw stappen om effectief elders aan de slag te gaan. In de eerste jaarhelft van 2021 zijn 11,8% meer contracten van onbepaalde duur afgesloten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van de eerste jaarhelft van 2019 zien we een kleine daling van 6,1 %.

Uitdagingen van stijgende jobmobiliteit

De in- en uitstroom cijfers wijzen op een positieve tendens: jobmobiliteit is terug van weggeweest. Maar dat brengt ook uitdagingen met zich mee: hoe kan jij, als werkgever, zorgen dat je jouw beste talenten kan behouden en/of nieuw talent kan aantrekken?

Inspelen op de noden van je (toekomstige) werknemers is de boodschap. Naast verloning zijn een opleidings- en ontwikkelingsplan, heldere en open communicatie, een flexibel verloningsbeleid en mogelijkheid tot thuiswerk belangrijke factoren om voor een werkgever te (blijven) kiezen.

Individueel potentieel, jouw resources van morgen

De arbeidskrapte doet ons anders naar talent kijken. Een goede zaak, want inzetten op potentieel en beweging is een duurzame aanpak. De leuze luidt dan ook 'hire for potential and train for skills'.

Zet in op talentontwikkeling Volg onze workshop

Deel dit artikel

Acerta_Nele Ronsmans

Geschreven door Nele Ronsmans

Senior Consultant Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Zoektocht naar personeel is (opnieuw) reëel
Werkgevers

Zoektocht naar personeel is (opnieuw) reëel

21 oktober 2021 Nele Ronsmans

De arbeidsmarkt lijkt hersteld te zijn van de coronacrisis. Personeel vinden en behouden blijft echter een uitdaging voor bedrijven. Nele Ronsmans van Acerta geeft tips.

Lees meer
Jongeren op de arbeidsmarkt: impact van de coronacrisis
Werkgevers

Jongeren op de arbeidsmarkt: impact van de coronacrisis

01 september 2021 Annelies Baelus

Het is een lastige periode geweest voor jongeren die hun intrede op de arbeidsmarkt (willen) doen. In de eerste jaarhelft van 2021 hebben minder (min-)25-jarigen een contract van onbepaalde duur getekend dan in dezelfde periode twee jaar geleden.

Lees meer
Vijf opportuniteiten voor kmo’s om de War for Talent te winnen
Werkgevers

Vijf opportuniteiten voor kmo’s om de War for Talent te winnen

15 juni 2021 Liesbet Coninx

De kmo’s in ons land zijn optimistisch. Maar liefst 46 % zal in de komende 6 maanden nieuwe mensen aanwerven. 65 % van de werkgevers geeft echter aan dat de juiste mensen vinden een grote uitdaging vormt.

Lees meer