Vorige

Controle op naleving preventieve maatregelen COVID-19 wordt repressief

20 november 2020 Werkgevers
Amandine Boseret

Om de verspreiding van het coronavirus in te perken werden vanuit de overheid verschillende preventiemaatregelen opgelegd. Hierdoor moesten sommige bedrijven noodgedwongen sluiten.

Mogen de deuren van jouw onderneming gewoon openblijven? Dan zijn er alsnog enkele maatregelen die je moet naleven. Doe je dat niet, riskeer je fikse boetes en misschien zelfs een gevangenisstraf.

Leestijd: Later lezen?

Repressieve controles sinds midden november

De sociale inspectiediensten hebben de bevoegdheid te controleren of je als werkgever deze preventieve maatregelen op de werkplek toepast. Kijk dus niet verbaasd wanneer je ze (onverwacht) over de werkvloer krijgt.

Tot voor kort voerden de sociale inspectiediensten een eerder preventief en begeleidend controlebeleid om een correcte naleving van de COVID-19 maatregelen te garanderen. Op 13 november werd echter aangekondigd dat het controlebeleid geheroriënteerd zal worden naar een meer repressief beleid, waarbij sociale inspecteurs werkgevers kunnen dagvaarden bij zware inbreuken, of wanneer ze vaststellen dat de werkgever de maatregelen onvoldoende respecteert.

Boetes tot wel 4.000 euro en gevangenisstraf

Bedrijven die zich niet houden aan de opgelegde sluitings-, gezondheids- en andere maatregelen riskeren boetes van 208 tot 4.000 euro (inclusief toeslagen). Ook kan de rechtbank werkgevers veroordelen tot een gevangenisstraf met een duur van 8 dagen tot 3 maanden.

Hoe vermijd je zulke sancties?

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt niet alleen voor corona. Wil je straffen vermijden? Zorg er dan voor dat je de richtlijnen en maatregelen zo goed mogelijk naleeftIn de ‘generieke gids’ vind je een handig overzicht van maatregelen die voor jouw onderneming van toepassing zijn. Baseer je op dit kader om ervoor te zorgen dat de regels rond social distancing en veilig werken ook bij jou op de werkvloer ingevoerd worden.

Let wel: de kaders die in de generieke gids geformuleerd werden, kunnen worden aangepast door je sector en/of arbeidsorganisatie. Raadpleeg dus zeker de sectorspecifieke gids als die voorhanden is. Een lijst van alle sectorgidsen vind je hier.

Wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op een eventuele audit? Overloop dan zeker deze checklist. In deze lijst staan de verschillende punten waarop de sociale inspectiediensten controleren opgesomd.

Zorg voor goede werkomstandigheden

Laat niets aan het toeval over: creeër een veilige werkomgeving, samen met de juridische adviseurs van Acerta.

Werk veilig

Deel dit artikel

Amandine Boseret_acerta

Geschreven door Amandine Boseret

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer