Vorige

Een eerste werknemer: wanneer waag jij de sprong?

21 februari 2022 Nele Mertens Werkgevers

Heb je al enkele jaren op de teller als zelfstandige? Dan overweeg je misschien om te starten met personeel. 69% van de zelfstandigen die werkgever wordt, werft namelijk binnen de eerste 10 jaar zijn eerste medewerker aan. Dat blijkt uit onderzoek van Acerta. Amper 10% wacht 20 jaar of langer om een eerste medewerker in dienst te nemen. En jij? Waagde jij de sprong al?

Leestijd: Later lezen?

Vele handen maken licht(er) werk

We hoeven het je wellicht niet te vertellen waarom een medewerker nuttig kan zijn. Sommige activiteiten zijn bijna onmogelijk alleen uit te voeren. Denk maar aan de bouw, handel, horeca, landbouw… daar zijn vaak vele handen nodig. Voor zelfstandigen in die sectoren is de kans dan ook groot dat ze snel op zoek gaan naar een extra paar handen. 

Andere zelfstandigen wachten liever wat langer om personeel aan te werven. Soms zelfs tot ze aan afbouwen beginnen te denken.  Amper 10% van de werkgevers werft pas na 20 jaar activiteit een eerste medewerker aan.

Had ik dat eerder geweten

Stel je voor, je activiteiten groeien. Een mogelijke optie is dan om hulp in te roepen. Maar de gedachte aan administratieve rompslomp en extra kosten houdt zelfstandigen soms tegen om te starten met personeel. Eens ze de sprong wagen, lijken die struikelblokken meestal veel kleiner dan oorspronkelijk gedacht. En dat is niet vreemd, want de overheid werkt al jaren aan een gunstig klimaat voor ondernemers om de stap van de zelfstandigheid naar het werkgeverschap te zetten.

Geniet nu van belangrijke voordelen

Waag je toch de sprong van zelfstandige naar werkgever? Dan kan je genieten van belangrijke voordelen. Zo krijg je tot 20% korting op de bedrijfsvoorheffing en een RSZ-korting voor de aanwerving van een eerste tot zesde werknemer. Voor je eerste werknemer geniet je van een korting van maximaal 4000 euro per kwartaal en dit voor onbepaalde duur. Betaal je deze eerste werknemer een loon dat onder de grens van 5333 euro bruto per maand ligt, dan komt dit neer op een volledige vrijstelling van de basisbijdragen. Dat is een korting van maar liefst 25 procent op de factuur aan sociale zekerheidsbijdragen.

Voor de volgende vijf werknemers zijn de kortingsbedragen kleiner en kan je de korting maar dertien kwartalen toepassen, dit wel in een periode van vijf jaar na de start van de vermindering. Zo kan jij kiezen welke kwartalen je de steun het hardst nodig hebt. Acerta ontneemt je die zorg, want wij optimaliseren elk kwartaal je verminderingen.

Starten met personeel? Volg ons gratis webinar

Wil je de sprong van zelfstandige naar werkgever wagen? Volg ons gratis webinar op 9 maart van 12 uur tot 13 uur.

Schrijf je gratis in

Deel dit artikel

Nele Mertens

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Hoe meet je het aanpassingsvermogen van je medewerkers?
Werkgevers

Hoe meet je het aanpassingsvermogen van je medewerkers?

24 mei 2022 Annelies Baelus

Aanpassingsvermogen is de belangrijkste vaardigheid van de toekomst. De arbeidskrapte, economische ontwikkelingen en technologische innovaties zorgen ervoor dat medewerkers zich snel en flexibel moeten kunnen aanpassen aan nieuwe situaties. Maar hoe weet je of je sollicitant wel een goede portie aanpassingsvermogen bezit?

Lees meer
Diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt
Werkgevers

Diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt

05 april 2022 Sabine Goossens

De diversiteit aan nationaliteiten neemt toe op onze Belgische arbeidsmarkt, dat blijkt uit ons onderzoek bij zo’n 28.500 bedrijven. Vandaag heeft 15 % van alle werknemers in België niet de Belgische nationaliteit. Het aandeel niet-Belgen op onze arbeidsmarkt volgt een stijgende trend: de laatste vijf jaar is het aandeel op onze arbeidsmarkt gesteg...

Lees meer
The Great Resignation, ook in België?
Werkgevers

The Great Resignation, ook in België?

31 januari 2022 Jackie Klaster

In de Verenigde Staten zouden werknemers meer dan ooit vrijwillig hun job opzeggen. Het fenomeen kreeg de naam ‘The Great Resignation’. Zien we dezelfde trend op de Belgische arbeidsmarkt? Het antwoord is ja, maar in beperkte mate.

Lees meer