Vorige

Een eerste werknemer: wanneer waag jij de sprong?

05 februari 2019 Werkgevers

Heb je al enkele jaren op de teller als zelfstandige? Dan overweeg je misschien om te starten met personeel. 50% van de zelfstandigen die werkgever wordt, werft namelijk binnen de eerste 7 jaar zijn eerste medewerker aan. Een kwart zoekt na 10 jaar ondersteuning van personeel. En een kleine 20% zet die stap pas rond hun 40e. En jij? Waagde jij de sprong al?

Leestijd: Later lezen?

Vele handen maken licht(er) werk

We hoeven het je wellicht niet te vertellen waarom een medewerker nuttig kan zijn. Sommige activiteiten zijn bijna onmogelijk alleen uit te voeren. Denk maar aan de bouw, handel, horeca, landbouw, … daar zijn vaak vele handen nodig. Voor zelfstandigen in die sectoren is de kans dan ook groot dat ze snel op zoek gaan naar een extra paar handen.           
Andere zelfstandigen wachten liever wat langer om personeel aan te werven. Soms zelfs tot ze aan afbouwen beginnen te denken.  Ongeveer 20% van de werkgevers werft pas na 20 jaar activiteit een eerste medewerker aan.

Had ik dat eerder geweten

Stel je voor, je activiteiten groeien. Een mogelijke optie is dan om hulp in te roepen. Maar de gedachte aan administratieve rompslomp en extra kosten houdt zelfstandigen soms tegen om te starten met personeel. Eens ze de sprong wagen, lijken die struikelblokken meestal veel kleiner dan oorspronkelijk gedacht. En dat is niet vreemd, want de overheid werkt al jaren aan een gunstig klimaat voor ondernemers om de stap van de zelfstandigheid naar het werkgeverschap te zetten.

Geniet nu van belangrijke voordelen

Waag je toch de sprong van zelfstandige naar werkgever? Dan kan je dankzij de taxshift genieten van belangrijke voordelen. Zo krijg je tot 20% korting op de bedrijfsvoorheffing en een RSZ-korting voor de aanwerving van een 1ste tot 6de werknemer. Wanneer je voor 31 december 2020 een eerste werknemer aanwerft, geniet je zelfs elk kwartaal voor één werknemer een volledige vrijstelling van de patronale RSZ-basisbijdrage van onbeperkte duur. De klassieke patronale bijdrage staat normaal voor een 25% bijdrage. Elk kwartaal opnieuw, voor altijd, betaal je dan voor één werknemer 0% basisbijdrage, op voorwaarde dat je allereerste werknemer tussen 1 januari 2016 en 31 december 2020 in dienst kwam. Overweeg je op dit moment om mensen in dienst te nemen? Dan hak je dus beter de knoop door voor die datum.

Jouw eerste stappen als werkgever

Heb je besloten om te starten met personeel maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen nood! Wij hebben een overzichtelijk stappenplan ontwikkeld voor de beginnende werkgever.

Aanvraag stappenplan

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Jongeren op de arbeidsmarkt: impact van de coronacrisis
Werkgevers

Jongeren op de arbeidsmarkt: impact van de coronacrisis

01 september 2021 Annelies Baelus

Het is een lastige periode geweest voor jongeren die hun intrede op de arbeidsmarkt (willen) doen. In de eerste jaarhelft van 2021 hebben minder (min-)25-jarigen een contract van onbepaalde duur getekend dan in dezelfde periode twee jaar geleden.

Lees meer
Arbeidsmarkt terug in beweging na coronadip: meer instroom en uitstroom
Werkgevers

Arbeidsmarkt terug in beweging na coronadip: meer instroom en uitstroom

30 juni 2021 Nele Ronsmans

Uit een recent onderzoek van Acerta blijkt dat de arbeidsmarkt opnieuw aan het bewegen is na de coronadip van 2020. Goed nieuws voor de economie, maar een mogelijke uitdaging voor jou als werkgever.

Lees meer
Vijf opportuniteiten voor kmo’s om de War for Talent te winnen
Werkgevers

Vijf opportuniteiten voor kmo’s om de War for Talent te winnen

15 juni 2021 Liesbet Coninx

De kmo’s in ons land zijn optimistisch. Maar liefst 46 % zal in de komende 6 maanden nieuwe mensen aanwerven. 65 % van de werkgevers geeft echter aan dat de juiste mensen vinden een grote uitdaging vormt.

Lees meer