Vorige

Een eerste werknemer: wanneer waag jij de sprong?

05 februari 2019 Werkgevers

Heb je al enkele jaren op de teller als zelfstandige? Dan overweeg je misschien om te starten met personeel. 50% van de zelfstandigen die werkgever wordt, werft namelijk binnen de eerste 7 jaar zijn eerste medewerker aan. Een kwart zoekt na 10 jaar ondersteuning van personeel. En een kleine 20% zet die stap pas rond hun 40e. En jij? Waagde jij de sprong al?

Leestijd: Later lezen?

Vele handen maken licht(er) werk

We hoeven het je wellicht niet te vertellen waarom een medewerker nuttig kan zijn. Sommige activiteiten zijn bijna onmogelijk alleen uit te voeren. Denk maar aan de bouw, handel, horeca, landbouw, … daar zijn vaak vele handen nodig. Voor zelfstandigen in die sectoren is de kans dan ook groot dat ze snel op zoek gaan naar een extra paar handen.           
Andere zelfstandigen wachten liever wat langer om personeel aan te werven. Soms zelfs tot ze aan afbouwen beginnen te denken.  Ongeveer 20% van de werkgevers werft pas na 20 jaar activiteit een eerste medewerker aan.

Had ik dat eerder geweten

Stel je voor, je activiteiten groeien. Een mogelijke optie is dan om hulp in te roepen. Maar de gedachte aan administratieve rompslomp en extra kosten houdt zelfstandigen soms tegen om te starten met personeel. Eens ze de sprong wagen, lijken die struikelblokken meestal veel kleiner dan oorspronkelijk gedacht. En dat is niet vreemd, want de overheid werkt al jaren aan een gunstig klimaat voor ondernemers om de stap van de zelfstandigheid naar het werkgeverschap te zetten.

Geniet nu van belangrijke voordelen

Waag je toch de sprong van zelfstandige naar werkgever? Dan kan je dankzij de taxshift genieten van belangrijke voordelen. Zo krijg je tot 20% korting op de bedrijfsvoorheffing en een RSZ-korting voor de aanwerving van een 1ste tot 6de werknemer. Wanneer je voor 31 december 2020 een eerste werknemer aanwerft, geniet je zelfs elk kwartaal voor één werknemer een volledige vrijstelling van de patronale RSZ-basisbijdrage van onbeperkte duur. De klassieke patronale bijdrage staat normaal voor een 25% bijdrage. Elk kwartaal opnieuw, voor altijd, betaal je dan voor één werknemer 0% basisbijdrage, op voorwaarde dat je allereerste werknemer tussen 1 januari 2016 en 31 december 2020 in dienst kwam. Overweeg je op dit moment om mensen in dienst te nemen? Dan hak je dus beter de knoop door voor die datum.

Jouw eerste stappen als werkgever

Heb je besloten om te starten met personeel maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen nood! Wij hebben een overzichtelijk stappenplan ontwikkeld voor de beginnende werkgever.

Aanvraag stappenplan

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werf je eerste werknemer aan en krijg een korting
Werkgevers

Werf je eerste werknemer aan en krijg een korting

14 januari 2021 Nele Mertens

Zet jij de spannende stap naar de aanwerving van je eerste werknemer(s)? Dat is niet gemakkelijk en bovendien moet je rekening houden met de kost van je extra hulp. Gelukkig zijn er voordelen waar je recht op hebt wanneer je start als nieuwe werkgever.

Lees meer
Een flexibel aanwervingsbeleid dat inzetbaarheid centraal stelt, (be)loont
Werkgevers

Een flexibel aanwervingsbeleid dat inzetbaarheid centraal stelt, (be)loont

04 september 2020 Sabine Goossens

Hoe teken je een flexibel en futureproof aanwervingsbeleid uit en hoe ondersteunt de overheid je daarbij? We bieden je een blik op de mogelijkheden.

Lees meer
Duaal leren en studenten
Werkgevers

Duaal leren en studenten

16 juli 2020 Emmily Clerckx

Heb je leerlingen alternerend leren in dienst, dan is het in principe verboden om hen tewerk te stellen in de schoolvakanties. Gelukkig kan je hen sinds kort tijdens de zomermaanden als jobstudent tewerkstellen in je onderneming. Acerta zet voor jou alles even op een rijtje.

Lees meer