Vorige

Een eerste werknemer: wanneer waag jij de sprong?

05 februari 2019 Werkgevers

Heb je al enkele jaren op de teller als zelfstandige? Dan overweeg je misschien om te starten met personeel. 50% van de zelfstandigen die werkgever wordt, werft namelijk binnen de eerste 7 jaar zijn eerste medewerker aan. Een kwart zoekt na 10 jaar ondersteuning van personeel. En een kleine 20% zet die stap pas rond hun 40e. En jij? Waagde jij de sprong al?

Leestijd: Later lezen?

Vele handen maken licht(er) werk

We hoeven het je wellicht niet te vertellen waarom een medewerker nuttig kan zijn. Sommige activiteiten zijn bijna onmogelijk alleen uit te voeren. Denk maar aan de bouw, handel, horeca, landbouw, … daar zijn vaak vele handen nodig. Voor zelfstandigen in die sectoren is de kans dan ook groot dat ze snel op zoek gaan naar een extra paar handen.           
Andere zelfstandigen wachten liever wat langer om personeel aan te werven. Soms zelfs tot ze aan afbouwen beginnen te denken.  Ongeveer 20% van de werkgevers werft pas na 20 jaar activiteit een eerste medewerker aan.

Had ik dat eerder geweten

Stel je voor, je activiteiten groeien. Een mogelijke optie is dan om hulp in te roepen. Maar de gedachte aan administratieve rompslomp en extra kosten houdt zelfstandigen soms tegen om te starten met personeel. Eens ze de sprong wagen, lijken die struikelblokken meestal veel kleiner dan oorspronkelijk gedacht. En dat is niet vreemd, want de overheid werkt al jaren aan een gunstig klimaat voor ondernemers om de stap van de zelfstandigheid naar het werkgeverschap te zetten.

Geniet nu van belangrijke voordelen

Waag je toch de sprong van zelfstandige naar werkgever? Dan kan je dankzij de taxshift genieten van belangrijke voordelen. Zo krijg je tot 20% korting op de bedrijfsvoorheffing en een RSZ-korting voor de aanwerving van een 1ste tot 6de werknemer. Wanneer je voor 31 december 2020 een eerste werknemer aanwerft, geniet je zelfs elk kwartaal voor één werknemer een volledige vrijstelling van de patronale RSZ-basisbijdrage van onbeperkte duur. De klassieke patronale bijdrage staat normaal voor een 25% bijdrage. Elk kwartaal opnieuw, voor altijd, betaal je dan voor één werknemer 0% basisbijdrage, op voorwaarde dat je allereerste werknemer tussen 1 januari 2016 en 31 december 2020 in dienst kwam. Overweeg je op dit moment om mensen in dienst te nemen? Dan hak je dus beter de knoop door voor die datum.

Jouw eerste stappen als werkgever

Heb je besloten om te starten met personeel maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen nood! Wij hebben een overzichtelijk stappenplan ontwikkeld voor de beginnende werkgever.

Aanvraag stappenplan

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Jobstudenten tijdens de zomervakantie? Hiermee moet je rekening houden
Werkgevers

Jobstudenten tijdens de zomervakantie? Hiermee moet je rekening houden

07 juli 2020 Clara D'hollander

Met de heropstart van het bedrijfsleven verwelkomen menig werkgevers ook weer jobstudenten op hun werkvloer. Reken jij deze zomer op extra helpende handen? Verlies dan zeker niet volgende aandachtspunten uit het oog.

Lees meer
Aanwerven tijdens en na corona: zo maak je het verschil
Werkgevers

Aanwerven tijdens en na corona: zo maak je het verschil

06 mei 2020 Mieke ten Haaf

Veel organisaties blijven ook tijdens deze coronalockdown aanwerven. En gelijk hebben ze: ze hebben nu de kans om een verschil te maken. Hoe je aanwerft in crisistijd, lees je hier.

Lees meer
Resultaten Talent Pulse: Van jobmobiliteit naar job-immobiliteit
Werkgevers

Resultaten Talent Pulse: Van jobmobiliteit naar job-immobiliteit

21 april 2020

De tiende verjaardag van Acerta’s Talent Pulse, onze jaarlijkse werknemersbevraging, werd er ééntje om nooit te vergeten. Niet alleen omdat het onderzoek dit jaar in volle coronalockdown viel, maar ook omdat deze crisis een duidelijke impact op de resultaten.

Lees meer