Vorige

Fiscaal voordelig belonen in 2022? Wees er op tijd bij

27 april 2022 Werkgevers

Je medewerkers fiscaal voordelig belonen? Dan zit je bij de loonbonus cao90 goed. Deze bonus is gekoppeld aan het behalen van een doelstelling, en werkt dus uitstekend als extra motivator voor je medewerkers. Wil je graag je medewerkers een extra beloning toe kennen? Dan is de loonbonus cao90 een fiscaal interessante manier.

Leestijd: Later lezen?

Wat is de loonbonus cao90?

De loonbonus cao90, ook wel gekend als de niet-recurrente resultaatsgebonden bonus, is een fiscaal voordelige manier om je medewerkers te belonen bij het behalen van een collectieve doelstelling.

Voor wie is de loonbonus cao90?

Je kan deze bonus toekennen aan alle medewerkers van je onderneming, of aan een specifieke groep. Het aanduiden van de betrokken groep (d.w.z. meer dan één werknemers) dient te gebeuren op basis van objectieve criteria en in overeenstemming met de anti-discriminatiewetgeving. Dit betekent niet dat kmo’s die slechts één werknemer tewerkstellen uitgesloten worden van het systeem van de loonbonus cao90. Zij kunnen een bonusplan invoeren dat betrekking heeft op één werknemer, voor zover dat voordeel gekoppeld is aan een collectieve en niet aan een individuele doelstelling voor deze persoon (bijvoorbeeld omzet, winst, etc.).

Waarom is de loonbonus cao90 voordelig?

De toekenning van maximaal 3.558 euro (in 2022) wordt op RSZ-vlak niet beschouwd als loon. Het fiscaal vrijgestelde bedrag bedraagt dan weer 3.094 euro.

Als werkgever betaal je dan een bijzondere werkgeversbijdrage van 33 %. Je medewerker betaalt een solidariteitsbijdrage van 13,07 %. Er wordt geen bedrijfsvoorheffing afgehouden van de bonus.

In die zin zal de werknemer dus meer overhouden aan een loonbonus cao90 dan aan een gewone bonus.

Voor de werkgever is het bedrag van de bonus en de bijzondere werkgeversbijdrage van 33 % aftrekbaar als beroepskost.

Welke doelstellingen kan je gebruiken voor de loonbonus cao90?

Het moet steeds gaan om doelstellingen die objectief meetbaar en verifieerbaar zijn. Het kan gaan om financiële doelstellingen (bijvoorbeeld omzetstijging), maar ook om niet-financiële doelstellingen zoals het behalen van een bepaalde  klanttevredenheid of reductie van verbruik van papier. Voorwaarde is dat het kennelijk onzeker is dat de doelstelling zal worden behaald. De doelstellingen moeten behaald worden binnen een vooraf bepaalde referteperiode van minimaal drie maanden.

Sinds 22 februari 2022 is er een nieuwe cao 90/4 die enkele nieuwe doelstellingen voor een loonbonus formuleert. Lees er hier meer over.

Welke administratieve formaliteiten zijn er bij de loonbonus cao90?

Je moet een cao afsluiten (voor kmo’s zonder vakbondsafvaardiging volstaat een toetredingsakte) om een loonbonus cao90 te kunnen toekennen. Beiden (cao of toetredingsakte) moeten aan bepaalde modellen en formaliteiten voldoen. Acerta kan je hierbij helpen.

Leg je loonbonus cao90 vast vóór 30 april

Wil je graag nog een cao90 invoeren voor het refertejaar 2022? Dat kan, maar het plan moet uiterlijk eind april neergelegd zijn bij de griffie van de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen bij de FOD WASO, aangezien slechts 1/3e van de referteperiode reeds mag verstreken zijn. Het is nadien uiteraard wel nog mogelijk om een plan op te stellen met een kortere referteperiode (bijvoorbeeld 1 juni tot en met 31 augustus 2022). De minimale referteperiode bedraagt steeds drie maanden.

Ontdek 4+1 manieren om je medewerkers extra te belonen

Wil je je medewerkers graag een extraatje geven? Ontdek op welke verschillende manieren je dat kan doen.

Beloon je medewerkers

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch
Werkgevers

Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch

10 mei 2022 Magda Duerinckx

Een op de drie werknemers wil zijn loopbaan een andere wending geven. Vooral twintigers overwegen een job in andere sector, dat blijkt uit een bevraging bij meer dan 2.000 werkende Belgen. Waarom? Ze willen een grotere zinvolheid ervaren, een betere werk-privébalans en/of een goede verloning.

Lees meer
Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

28 april 2022 Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer
Het mobiliteitsbudget wint aan populariteit
Werkgevers

Het mobiliteitsbudget wint aan populariteit

21 april 2022 Karolien Van Herpe

Het mobiliteitsbudget bestaat ondertussen drie jaar. Vergeleken met 2020, waren er vorig jaar drie keer meer werknemers die hun bedrijfswagen ruilden voor het mobiliteitsbudget. De versoepelingen die onlangs werden doorgevoerd, zitten daar mogelijks voor iets tussen.

Lees meer