Vorige

Jongeren op de arbeidsmarkt: impact van de coronacrisis

01 september 2021 Annelies Baelus Werkgevers

Het is een lastige periode geweest voor jongeren die hun intrede op de arbeidsmarkt (willen) doen. In de eerste jaarhelft van 2021 hebben minder (min-)25-jarigen een contract van onbepaalde duur getekend dan in dezelfde periode twee jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van Acerta.

Leestijd: Later lezen?

Welke impact hebben jongeren ondervonden?

De coronacrisis liet zich voelen in het aantal nieuwe arbeidscontracten van onbepaalde duur. In de eerste jaarhelft van 2020 daalde de instroom van alle leeftijdsgroepen. Toen was die daling het sterkt bij de oudste leeftijdscategorie van 55-plussers (-23,8 %), gevolgd door de jongste categorie van (min-)25-jarigen (-22,7 %) en daarna de overige leeftijdscategorie met medewerkers van 26 tot 55 jaar (-16,1 %).

In de eerste jaarhelft van 2021 ondervindt enkel de jongste categorie nog een impact van de coronacrisis: als enige leeftijdscategorie ligt de instroom er nog steeds lager (-4,7 %) dan in coronajaar 2020, maar wel hoger dan in 2020. Gelukkig zijn er ook hoopgevende signalen. Andere onderzoeken van Acerta tonen aan dat bedrijven opnieuw (willen) rekruteren en dat de arbeidskrapte zich alweer laat voelen.

Welk startersloon ontvangen jongeren?

Nog een opvallend cijfer uit hetzelfde onderzoek: de farmaceutische sector betaalt jongeren het best met een gemiddeld bruto maandloon van 2.620,85 euro. Dat gemiddelde loon is gestegen met 5,7 % tegenover 2019. Tijdens de coronapandemie heeft de farmasector al een belangrijke rol gespeeld. Niet in het minst bij de ontwikkeling en productie van coronatesten en coronavaccins. Toch kent deze sector niet de sterkste stijging van starterslonen.

In de sectoren die de crisis goed doorstaan hebben, namelijk de voedings- en logistieke sectoren, zijn de starterslonen nog meer gestegen met respectievelijk +13,6 % en +11,1 %. Verloning in de strijd om talent werpen is dan ook een mogelijke strategie om talentvolle medewerkers aan te trekken (denk maar aan een cafetariaplan), maar is lang niet de enige strategie die je kan hanteren. Werk vooral aan een goede rekruterings- en selectiestrategie om de vacatures in jouw bedrijf in te vullen.

Eerste Hulp bij Aanwervingen

Via Acerta Consult heb je toegang tot hr-experten in alle domeinen van het rekruteringsproces. Jij kiest zelf welke stukken je uit handen geeft en wat je liever zelf houdt. Je kan klein beginnen aan een groot plan.

Wij optimaliseren je rekruteringsproces

Deel dit artikel

Annelies Baelus

Geschreven door Annelies Baelus

Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.

Gerelateerde artikels

Hogere thuiswerkvergoeding mogelijk vanaf 1 juni 2022
Werkgevers

Hogere thuiswerkvergoeding mogelijk vanaf 1 juni 2022

01 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De elektriciteitskosten zijn sterk gestegen de afgelopen maanden. Het maximumbedrag voor een thuiswerkvergoeding wordt daarom ook opgetrokken vanaf 1 juni 2022.

Lees meer
Verlonen: niet alleen geld telt
Werkgevers

Verlonen: niet alleen geld telt

31 mei 2022 Ellen Roelants

Je medewerkers verlonen en belonen, hoe doe je dat precies? Uit recent onderzoek van Universiteit Gent blijkt dat het aanbieden van telewerk de honger naar een loonsverhoging remt. Verloning hoeft eigenlijk niet alleen uit ‘geld’ te bestaan, dat bewijst ook onderzoek van Acerta bij meer dan 2000 werknemers.

Lees meer
Hoe meet je het aanpassingsvermogen van je medewerkers?
Werkgevers

Hoe meet je het aanpassingsvermogen van je medewerkers?

24 mei 2022 Annelies Baelus

Aanpassingsvermogen is de belangrijkste vaardigheid van de toekomst. De arbeidskrapte, economische ontwikkelingen en technologische innovaties zorgen ervoor dat medewerkers zich snel en flexibel moeten kunnen aanpassen aan nieuwe situaties. Maar hoe weet je of je sollicitant wel een goede portie aanpassingsvermogen bezit?

Lees meer