Vorige

Tijdelijke werkloosheid wordt verlengd tot eind 2021

23 september 2021 Nele Mertens Werkgevers

Moet je nog steeds beroep doen op tijdelijke werkloosheid na 30 september? Dan zal je dat tot het einde van het jaar nog kunnen doen via de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Leestijd: Later lezen?

Versoepelde procedure

De versoepelde procedure van tijdelijke werkloosheid werd in het leven geroepen voor alle organisaties die zwaar getroffen werden door de gevolgen van het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding ervan tegen te gaan. Voor werkgevers werd de procedure versoepeld om hen onnodige formaliteiten te besparen. Voor werknemers werd de uitkering opgetrokken naar 70 procent van het geplafonneerd loon.

Meer dan een miljoen werknemers werden al tijdelijk werkloos gesteld sinds het begin van de coronapandemie. De versoepelde procedure werd, zo lang het nodig bleek, telkens verlengd. Minister van werk Pierre-Yves Dermagne had de versoepeling al mogelijk gemaakt tot en met 30 september 2021. Ondertussen is er ook duidelijkheid over het laatste kwartaal van 2021: de versoepelde procedure zou verlengd worden tot het einde van 2021.

Tijdelijke werkloosheid mogelijk tot eind 2021

De versoepelde procedure tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt verlengd tot en met eind 2021.  

Wil je tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht inzetten? Dan is het niet nodig om een aanvraag bij de RVA in te dienen om de tijdelijke werkloosheid te laten starten. Je moet wel de grond tot overmacht kunnen aantonen.

Overmacht bewijzen

Als je beroep wil doen op de tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht, dan moet je ook een grond tot overmacht kunnen aantonen. Dat betekent dat je enkel de tijdelijke werkloosheid kan toepassen wanneer het gebrek aan werk in je onderneming een gevolg is van de coronapandemie. Stel een gemotiveerd dossier op met daarin de redenen die aanleiding geven tot het toepassen van de tijdelijke werkloosheid, en hou dit goed bij zodat je het kan voorleggen bij een eventuele controle van de RVA.

Quarantaine

Het zal ook nog steeds mogelijk zijn om tijdelijke werkloosheid toe te passen voor werknemers die in quarantaine moeten en niet kunnen telewerken, of voor werknemers die voor de opvang van een kind dat in quarantaine zit of niet naar de school of kinderopvang kan, moeten zorgen.

Geen C 3.2 A controlekaarten invullen

Er moeten nog steeds geen C 3.2 A controlekaarten meer afgeleverd en ingevuld worden. Dit geldt ook voor de C 3.2 A-bouw.

Blijf op de hoogte

Volg de ontwikkelingen van de nieuwe en toekomstige maatregelen op de voet via onze corona-pagina voor werkgevers. Elke dag brengen we die up-to-date. Of blijf op de hoogte met een abonnement op de maandelijkse infosessies sociaal-juridische updates.

FAQ corona Sociaal-juridische updates

Deel dit artikel

Nele Mertens

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Strengere maatregelen vanwege omikronvariant
Werkgevers

Strengere maatregelen vanwege omikronvariant

30 december 2021 Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité kwam op 22 december 2021 opnieuw samen om bijkomende maatregelen te treffen in de strijd tegen de oprukkende omikronvariant. We geven je een overzicht van de bijkomende maatregelen die, bovenop de bestaande maatregelen, vanaf zondag 26 december 2021 ingaan.

Lees meer
Loonindexering voor bedienden uit PC 200 op 1 januari 2022
Werkgevers

Loonindexering voor bedienden uit PC 200 op 1 januari 2022

29 december 2021 Tom Dirix

Het loon van meer dan 450.000 bedienden uit de privésector (PC 200) stijgt op 1 januari 2022 met 3,58%. Wat betekent deze indexering? Krijgen werknemers uit andere paritaire comités ook een loonindexering? We geven je een overzicht.

Lees meer
Werkgevers krijgen meer tijd om coronapremie te bestellen
Werkgevers

Werkgevers krijgen meer tijd om coronapremie te bestellen

28 december 2021 Nele Mertens

Je kan je medewerkers bedanken met een coronapremie van maximaal 500 euro. Aangezien er in sommige sectoren nog geen sectoraal akkoord is, krijgen werkgevers meer tijd om een coronapremie te bestellen.

Lees meer