Vorige

Verliezen werknemers die tijdelijk werkloos waren in 2021 hun vakantierechten?

22 oktober 2021 Werkgevers
Nele Mertens

Werkgevers getroffen door de coronacrisis kunnen sinds maart 2020 hun medewerkers op tijdelijke werkloosheid zetten. In principe tellen de dagen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht vanwege corona niet mee voor de berekening van vakantiedagen en vakantiegeld het volgende jaar. Maar, in 2020 werd daar een uitzondering op voorzien via een Koninklijk Besluit en was er dus tóch een gelijkstelling van de niet gewerkte dagen tijdelijke werkloosheid. Ondertussen is er ook nieuws over de vakantierechten van werknemers die in 2021 tijdelijk werkloos waren.

Leestijd: Later lezen?

Regering hakt knoop door over vakantierechten

Er is een akkoord over de vakantierechten van werknemers die tijdelijk werkloos waren in 2021. De niet gewerkte dagen (door tijdelijke werkloosheid) worden dit jaar opnieuw gelijkgesteld voor de vakantierechten volgend jaar. Dat heeft de regering aan de sociale partners laten weten. Goed nieuws voor je medewerkers, want zij verliezen geen vakantiedagen of vakantiegeld. Maar ook goed nieuws voor jou als werkgever, want er wordt – net zoals vorig jaar – een compensatie voorzien voor de meerkost van deze gelijkstelling.

Regering dekt meerkost

Werkgevers die bedienden in dienst hebben die tijdelijk werkloos waren, betalen zelf het enkel en het dubbel vakantiegeld van hun bedienden. Vanwege de gelijkstelling, is er een meerkost voor werkgevers, waarvoor de regering een financiële compensatie voorziet. In 2020 werd door de regering 93 miljoen euro voorzien om de meerskost te dekken. De RSZ heeft dit bedrag toen verdeeld. Ook dit jaar voorziet de regering een financiële compensatie: er wordt een budget van ruim 153 miljoen voorzien om de meerkost te compenseren. Het akkoord moet wel nog in een Koninklijk Besluit gegoten worden en de exacte techniek van compensatie is ook nog niet gekend. Hou daarom zeker onze ‘Veel gestelde vragen’ in de gaten.

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer