Vorige

Verliezen werknemers die tijdelijk werkloos waren in 2021 hun vakantierechten?

22 oktober 2021 Nele Mertens Werkgevers

Werkgevers getroffen door de coronacrisis kunnen sinds maart 2020 hun medewerkers op tijdelijke werkloosheid zetten. In principe tellen de dagen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht vanwege corona niet mee voor de berekening van vakantiedagen en vakantiegeld het volgende jaar. Maar, in 2020 werd daar een uitzondering op voorzien via een Koninklijk Besluit en was er dus tóch een gelijkstelling van de niet gewerkte dagen tijdelijke werkloosheid. Ondertussen is er ook nieuws over de vakantierechten van werknemers die in 2021 tijdelijk werkloos waren.

Leestijd: Later lezen?

Regering hakt knoop door over vakantierechten

Er is een akkoord over de vakantierechten van werknemers die tijdelijk werkloos waren in 2021. De niet gewerkte dagen (door tijdelijke werkloosheid) worden dit jaar opnieuw gelijkgesteld voor de vakantierechten volgend jaar. Dat heeft de regering aan de sociale partners laten weten. Goed nieuws voor je medewerkers, want zij verliezen geen vakantiedagen of vakantiegeld. Maar ook goed nieuws voor jou als werkgever, want er wordt – net zoals vorig jaar – een compensatie voorzien voor de meerkost van deze gelijkstelling.

Regering dekt meerkost

Werkgevers die bedienden in dienst hebben die tijdelijk werkloos waren, betalen zelf het enkel en het dubbel vakantiegeld van hun bedienden. Vanwege de gelijkstelling, is er een meerkost voor werkgevers, waarvoor de regering een financiële compensatie voorziet. In 2020 werd door de regering 93 miljoen euro voorzien om de meerskost te dekken. De RSZ heeft dit bedrag toen verdeeld. Ook dit jaar voorziet de regering een financiële compensatie: er wordt een budget van ruim 153 miljoen voorzien om de meerkost te compenseren. Het akkoord moet wel nog in een Koninklijk Besluit gegoten worden en de exacte techniek van compensatie is ook nog niet gekend. Hou daarom zeker onze ‘Veel gestelde vragen’ in de gaten.

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.

Sociaal-juridische updates Trefzeker

Deel dit artikel

Nele Mertens

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Wat verandert er in juli voor werkgevers?
Werkgevers

Wat verandert er in juli voor werkgevers?

28 juni 2022 Miet Vanhegen

De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in juli 2022.

Lees meer
Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen
Werkgevers

Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen

23 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De zomervakantie is in aantocht. Wat als je medewerker op vakantie vertrekt met zijn bedrijfswagen en… een ongeval heeft? Of hij wil een bagagerek installeren? En mag je medewerker zijn tankkaart in het buitenland gebruiken? Acerta beantwoordt enkele veelgestelde vragen.

Lees meer
Hoe vraag je tijdelijke werkloosheid aan na 1 juli 2022?
Werkgevers

Hoe vraag je tijdelijke werkloosheid aan na 1 juli 2022?

15 juni 2022 Nele Mertens

Het einde van de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid nadert met rasse schreden. Vanaf 1 juli 2022 kan je er als werkgever geen beroep meer op doen en zal de uitkering voor tijdelijke werkloosheid weer 65% van het geplafonneerd gemiddeld loon bedragen.

Lees meer