Vorige

Wereld in verandering, arbeidsmarkt in stilstand

01 oktober 2020 Annelies Baelus Werkgevers

Verandering is de afgelopen periode een constante geweest. Toch is er nauwelijks beweging op de arbeidsmarkt. Sinds de lockdown zijn er tot 15% minder arbeidscontracten van onbepaalde duur beëindigd en tot 41% minder nieuwe arbeidscontracten van onbepaalde duur afgesloten. Maar hoe komt dat precies?

Leestijd: Later lezen?

Bedrijven in overlevingsmodus

De oorzaak van de stilstand hoef je niet ver te zoeken. Tijdens de coronacrisis zijn bedrijven in overlevingsmodus gegaan. Bedrijven in moeilijkheden konden terugvallen op vangnetten, zoals tijdelijke werkloosheid wegens overmacht en het corona-ouderschapsverlof. Overhaaste beslissingen werden vermeden. En dat is maar goed ook, want na deze crisis zal de krapte op de arbeidsmarkt zich opnieuw laten voelen.

Werkgever als initiatiefnemer ontslag

Hoewel voorgaande jaren het initiatief van een contractbeëindiging voornamelijk bij de medewerker zelf lag, is dat dit jaar niet het geval. De voorbije maanden namen vooral werkgevers het initiatief om over te gaan tot ontslag. In sommige gevallen moet de werkgever dan ook een outplacementtraject voorzien voor de ontslagen medewerkers, wat een toename in het aantal outplacementdossiers verklaart.

Ontslag is niet enige piste

Ligt het ontslag van je medewerker(s) op tafel? Overweeg dan zeker alle alternatieve opties. Je kan bijvoorbeeld je medewerkers tijdelijk ‘uitlenen’ aan sectoren die nu wel pieken. Je onderneming heeft dan minder kosten en krijgt de tijd om te herstellen en deze moeilijke periode te overbruggen.

Deel je werknemers met andere werkgevers

Ontdek Bridge, het online deelplatform voor werkgevers. Heb je een tijdelijk overschot aan werknemers die je niet wilt laten gaan? Of ben je op zoek naar medewerkers om de verhoogde werkdruk te kunnen dragen? Bridge biedt mogelijkheden.

Ontdek Bridge

Deel dit artikel

Annelies Baelus

Geschreven door Annelies Baelus

Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.

Gerelateerde artikels

Hoe lang blijf jij mij trouw?
Werkgevers

Hoe lang blijf jij mij trouw?

14 juli 2022 Britt Winnepenninckx

Het is tegenwoordig niet vanzelfsprekend om goede medewerkers aan boord te halen. Het kost tijd, toewijding én ook een hap uit je budget. Heb je de juiste match gevonden? Dan hoop je natuurlijk dat jullie aan een positieve, vruchtbare en langdurige werkrelatie kunnen bouwen. Maar hoe lang blijft een medewerker zijn bedrijf trouw?

Lees meer
Het potentieel van parttime medewerkers
Werkgevers

Het potentieel van parttime medewerkers

22 juni 2021 Dirk Vanderhoydonck

Het aantal werknemers dat voltijds aan de slag is, zit in de lift. Tegelijkertijd daalt het percentage werknemers dat minder dan vier vijfde aan de slag is. Wat leren die cijfers ons?

Lees meer
Duaal leren en studenten
Werkgevers

Duaal leren en studenten

16 juli 2020 Emmily Clerckx

Heb je leerlingen alternerend leren in dienst, dan is het in principe verboden om hen tewerk te stellen in de schoolvakanties. Gelukkig kan je hen sinds kort tijdens de zomermaanden als jobstudent tewerkstellen in je onderneming. Acerta zet voor jou alles even op een rijtje.

Lees meer