Vorige

Zorgpersoneel krijgt extra ondersteuning

12 november 2020 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

Het zorgpersoneel heeft sinds het begin van deze coronacrisis al een ware marathon gelopen. Het einde van hun marathon is niet meteen in zicht, hoewel een coronavaccin de finishlijn wel dichterbij brengt. Vorige week heeft de federale regering een reeks nieuwe steunmaatregelen aangekondigd, waaronder verschillende maatregelen voor de zorgsector. Over welke steunmaatregelen gaat het precies? En wie heeft er recht op? In deze blog krijg je een overzicht.

Leestijd: Later lezen?

Wat zijn de steunmaatregelen?

1. Meer budget voor de consumptiecheque

Al in het voorjaar maakte het federaal parlement een extra budget vrij zodat federaal zorgpersoneel een consumptiecheque van 300 euro zou ontvangen. Deze cheque kan in de horeca, in de sport- en cultuursector en in de kleinhandel worden besteed.

De regering maakt nu bijkomend budget vrij om de toekenning van de consumptiecheque te verzekeren. Met de naderende toekenningsdatum wordt deze verlengd tot eind juli 2021. Je medewerkers zullen de cheque kunnen besteden tot 31 december van volgend jaar.

Merk wel op dat het budget voorbehouden is voor het federale zorgpersoneel. Ben je een regionaal gefinancierde zorginstelling, dan is het budget voor de consumptiecheque niet voorzien.

Wil je een consumptiecheque aanvragen? Dan kan je terecht bij Acerta. Wij plaatsen een bestelling bij jouw leverancier. Heb je nog geen leverancier? Dan kan je terecht bij organisaties zoals Sodexo.

2. Meer vrijwillige overuren

Om pieken op te vangen zal het contingent van te presteren vrijwillige overuren verhoogd worden tot 220 uren. Deze kunnen je medewerkers presteren buiten de bekendgemaakte uurroosters en zonder voorafgaande opname in het uurrooster. Het akkoord en de beschikbaarheid van je werknemer volstaat, het akkoord blijft zes maanden geldig.

Deze overuren moeten niet ingehaald worden. Je betaalt deze gewoon uit op het einde van de betaalperiode, vrij van bedrijfsvoorheffing en RSZ.

3. Vele handen maken licht werk

In het oog van storm moet je jouw zorgpersoneel maximaal kunnen inzetten voor de zorgtaken en staat functiedifferentiatie centraal. Om de niet-zorgfuncties te garanderen, ondersteunt de regering je bij het inzetten van extra helpende handen.

Zo zal jestudenten kunnen inschakelen, zonder impact op hun contingent van 475 uur per kalenderjaar.Deze neutralisatiemaatregel geldt zowel voor de maanden november – december van dit jaar, als voor het eerste kwartaal van 2021.

Via een soepelere detacheringsprocedure moeten werknemers ook eenvoudiger naar je toegeleid kunnen worden. Het platform Bridge van Acerta, zorgt ervoor dat werknemers tijdelijk bij een andere werkgever terecht kunnen.

Tijdelijk werklozen zullen kunnen bijspringen in de zorg met behoud van 75% van hun werkloosheidsuitkering. Bovendien kan je hen met opeenvolgende contracten van bepaalde duur van minstens 7 dagen kunnen aanwerven.

Voor wie zijn de steunmaatregelen?

Behoor je tot het paritaire comité 318, 319, 330, 331 of 332? Dan mag je je in de komende periode aan nieuwe regelgeving verwachten.

Blijf op de hoogte van de laatste updates

Acerta houdt je op de hoogte van de laatste updates. Lees onze FAQ of neem een abonnement op onze maandelijkse online infosessies over sociaal-juridische updates.

FAQ Sociaal-juridische updates

Deel dit artikel

ellen-van-grunderbeek-ellips.png

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Bedrijven mogen afscheid nemen van mondmaskers en vaccinatiegraad opvragen
Werkgevers

Bedrijven mogen afscheid nemen van mondmaskers en vaccinatiegraad opvragen

30 september 2021 Miet Vanhegen

Vanaf 1 oktober 2021 is het dragen van een mondmasker niet langer verplicht, toch kunnen de regionale overheden het dragen van een mondmasker wél nog verplichten. Bovendien kunnen bedrijven ook de vaccinatiegraad binnen hun onderneming opvragen.

Lees meer
Welke coronasteunmaatregelen lopen af op 30 september 2021?
Werkgevers

Welke coronasteunmaatregelen lopen af op 30 september 2021?

29 september 2021 Ellen Van Grunderbeek

Slechts een deel van de economische coronasteunmaatregelen wordt verlengd, dat kondigde de federale regering afgelopen vrijdag aan. Op welke steunmaatregelen zal je niet langer een beroep kunnen doen?

Lees meer
Tijdelijke werkloosheid wordt verlengd tot eind 2021
Werkgevers

Tijdelijke werkloosheid wordt verlengd tot eind 2021

23 september 2021 Nele Mertens

Moet je nog steeds beroep doen op tijdelijke werkloosheid na 30 september? Dan zal je dat tot het einde van het jaar nog kunnen doen via de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Lees meer