Vorige

Zorgpersoneel krijgt extra ondersteuning

12 november 2020 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

Het zorgpersoneel heeft sinds het begin van deze coronacrisis al een ware marathon gelopen. Het einde van hun marathon is niet meteen in zicht, hoewel een coronavaccin de finishlijn wel dichterbij brengt. Vorige week heeft de federale regering een reeks nieuwe steunmaatregelen aangekondigd, waaronder verschillende maatregelen voor de zorgsector. Over welke steunmaatregelen gaat het precies? En wie heeft er recht op? In deze blog krijg je een overzicht.

Leestijd: Later lezen?

Wat zijn de steunmaatregelen?

1. Meer budget voor de consumptiecheque

Al in het voorjaar maakte het federaal parlement een extra budget vrij zodat federaal zorgpersoneel een consumptiecheque van 300 euro zou ontvangen. Deze cheque kan in de horeca, in de sport- en cultuursector en in de kleinhandel worden besteed.

De regering maakt nu bijkomend budget vrij om de toekenning van de consumptiecheque te verzekeren. Met de naderende toekenningsdatum wordt deze verlengd tot eind juli 2021. Je medewerkers zullen de cheque kunnen besteden tot 31 december van volgend jaar.

Merk wel op dat het budget voorbehouden is voor het federale zorgpersoneel. Ben je een regionaal gefinancierde zorginstelling, dan is het budget voor de consumptiecheque niet voorzien.

Wil je een consumptiecheque aanvragen? Dan kan je terecht bij Acerta. Wij plaatsen een bestelling bij jouw leverancier. Heb je nog geen leverancier? Dan kan je terecht bij organisaties zoals Sodexo.

2. Meer vrijwillige overuren

Om pieken op te vangen zal het contingent van te presteren vrijwillige overuren verhoogd worden tot 220 uren. Deze kunnen je medewerkers presteren buiten de bekendgemaakte uurroosters en zonder voorafgaande opname in het uurrooster. Het akkoord en de beschikbaarheid van je werknemer volstaat, het akkoord blijft zes maanden geldig.

Deze overuren moeten niet ingehaald worden. Je betaalt deze gewoon uit op het einde van de betaalperiode, vrij van bedrijfsvoorheffing en RSZ.

3. Vele handen maken licht werk

In het oog van storm moet je jouw zorgpersoneel maximaal kunnen inzetten voor de zorgtaken en staat functiedifferentiatie centraal. Om de niet-zorgfuncties te garanderen, ondersteunt de regering je bij het inzetten van extra helpende handen.

Zo zal jestudenten kunnen inschakelen, zonder impact op hun contingent van 475 uur per kalenderjaar.Deze neutralisatiemaatregel geldt zowel voor de maanden november – december van dit jaar, als voor het eerste kwartaal van 2021.

Via een soepelere detacheringsprocedure moeten werknemers ook eenvoudiger naar je toegeleid kunnen worden. Het platform Bridge van Acerta, zorgt ervoor dat werknemers tijdelijk bij een andere werkgever terecht kunnen.

Tijdelijk werklozen zullen kunnen bijspringen in de zorg met behoud van 75% van hun werkloosheidsuitkering. Bovendien kan je hen met opeenvolgende contracten van bepaalde duur van minstens 7 dagen kunnen aanwerven.

Voor wie zijn de steunmaatregelen?

Behoor je tot het paritaire comité 318, 319, 330, 331 of 332? Dan mag je je in de komende periode aan nieuwe regelgeving verwachten.

Blijf op de hoogte van de laatste updates

Acerta houdt je op de hoogte van de laatste updates. Lees onze FAQ of neem een abonnement op onze maandelijkse online infosessies over sociaal-juridische updates.

FAQ Sociaal-juridische updates

Deel dit artikel

ellen-van-grunderbeek-ellips.png

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022 Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer
Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?
Werkgevers

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?

07 maart 2022 Ellen Van Grunderbeek

We nemen afscheid van het coronatelewerk, je medewerkers hoeven dus niet meer verplicht te telewerken. Welke andere spelregels zijn wel/niet van toepassing met code geel? We geven je een overzicht.

Lees meer
Terug (meer) naar kantoor
Werkgevers

Terug (meer) naar kantoor

15 februari 2022 Ellen Van Grunderbeek

Vanaf 18 februari 2022 is telewerk niet langer verplicht, maar opnieuw aanbevolen. Hoewel de wetgeving nog niet officieel gepubliceerd is, staat het wél al vast dat je medewerkers vanaf vrijdag opnieuw meer naar kantoor kunnen komen. Wat houden de versoepelingen voor jou als werkgever in? We lijsten het op.

Lees meer