Vorige

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen: stort je bedrag vóór het jaareinde

14 november 2023 Zelfstandigen
Els Schellens

Ben je een startende zelfstandige of heb je net al heel wat jaren op de teller staan? In welke fase je je ook bevindt, je pensioen, daar denk je best op voorhand aan. Via het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) kan je zelf extra pensioen – bovenop je wettelijk pensioen - opbouwen op een fiscaal gunstige manier. Wil je volgend jaar minder sociale bijdragen betalen door dit jaar aan je pensioen te bouwen? Dan stort je het bedrag voor je VAPZ, dat zich tussen het minimum- en maximumplafond bevindt, best vóór 31 december. We geven je een overzicht van de belangrijkste zaken die je moet weten voor je VAPZ.

Leestijd: Later lezen?

Extra zekerheid door extra pensioensparen

Als zelfstandige bouw je je wettelijk pensioen op via je sociale bijdragen. Het wettelijk pensioen van een zelfstandige is echter lager dan dat van werknemers, dus het is uiterst interessant om méér te doen voor je pensioen. Je kan een stap verder gaan en meer zekerheid inbouwen, door je pensioen aan te vullen. Het Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is een echte aanrader om je spaarpot aan te vullen, zodat je zorgeloos kan genieten van je oude dag. Je kan kiezen voor een ‘gewoon’ VAPZ of een sociaal VAPZ (SVAPZ).

Verschil tussen VAPZ en sociaal VAPZ

Het grootste verschil tussen een ‘gewoon’ VAPZ en een sociaal VAPZ, is dat je via het gewoon VAPZ enkel aan extra pensioenopbouw doet, terwijl je bij een sociaal VAPZ (SVAPZ), ook van extra bescherming geniet. Het (S)VAPZ is laagdrempelig en fiscaal de interessantste manier om je wettelijk pensioen – dat niet zo hoog is – aan te vullen.

Je kan bij beide formules zelf kiezen wanneer en hoeveel je jaarlijks spaart, tussen een minimum- en maximumplafond. Elk jaar dat je geen Vrij Aanvullend Pensioen opbouwt, is eigenlijk een gemiste kans om je wettelijk pensioen aan te vullen, en dat kan je niet meer inhalen. Wil je je wettelijk pensioen aanvullen en volgend jaar genieten van lagere sociale bijdragen, dan regel je best je VAPZ vóór 31 december. Hieronder geven we je de voornaamste verschillen (cijfers 2021):

  VAPZ SVAPZ
Minimumbedrag 111 euro per jaar 111 euro per jaar
Maximumbedrag 8,17% op je gemiddelde netto-inkomen van de vorige drie jaar, met een maximum spaarbedrag van 3302,77 euro. 9,4 % van je gemiddelde netto-jaarinkomen van de voorbije drie jaar, met een maximum van 3.800,01 euro.
Fiscaal voordeel

Elke storting (binnen het maximale bedrag) geldt als beroepskost, waardoor je netto belastbaar inkomen daalt én bijgevolg ook je sociale bijdrage.

Je betaalt geen premietaks.

Elke storting (binnen het maximale bedrag) geldt als beroepskost, waardoor je netto belastbaar inkomen daalt én bijgevolg ook je sociale bijdrage.

Je betaalt geen premietaks.
Extra bescherming Overname pensioenopbouw bij erkende arbeidsongeschiktheid in periodes van invaliditeit. Vergoeding in geval van arbeidsongeschikt en invaliditeit, vergoeding bij moederschapsrust.

 

Combineer (S)VAPZ met andere formules van pensioensparen

Het (S)VAPZ geeft je pensioen al de nodige voordelen, maar het kan nooit kwaad om nog extra geld opzij te zetten – toch als je daar vandaag de financiële draagkracht voor hebt. Er bestaan nog andere vormen van sparen voor je pensioen, zoals een pensioenspaarfonds of investeren in vastgoed. Voor zelfstandigen zijn er nog twee fiscaalvriendelijke formules die ook interessant kunnen zijn:

  • Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ), voor zelfstandigen zonder vennootschap
  • Individuele Pensioentoezegging (IPT) voor bedrijfsleiders van een vennootschap

Benieuwd hoeveel je SVAPZ bedraagt?

Met een gerust hart op pensioen? Het SVAPZ van Acerta is een interessante en veilige spaarformule. Niet alleen zijn de jaarlijkse bijdragen vrij te kiezen en 100% fiscaal aftrekbaar, je geniet ook bijkomende bescherming in geval van arbeidsongeschiktheid en moederschap. Maak een simulatie van je SVAPZ.

Simulatie SVAPZ

Deel dit artikel

Els Schellens-acerta

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Zelfstandigen

Veranderingen voor starters en zelfstandigen in 2024

08 januari 2024
Mieke Bruyninckx

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen in de wetgeving waarmee je als starter en zelfstandige best rekening mee kan houden? We geven een makkelijk overzicht zodat je meteen weet waar er voor jou dit jaar van toepassing is.

Lees meer
pensioen zelfstandige bloemist_acerta
Zelfstandigen

Pensioen aanvragen of uitstellen als zelfstandige?

12 mei 2023
Bert Hens

Langer werken, ook als zelfstandige? De regering wil iedereen stimuleren om zo lang mogelijk aan het werk te blijven. Verschillende versoepelingen van de pensioenwetgeving zouden zelfstandigen moeten aanzetten om hun pensioen zo lang mogelijk uit te stellen. Welke versoepelingen zijn dat? Zijn die interessant voor jou als zelfstandige?

Lees meer
Zelfstandigen

Welke verzekeringen zijn onmisbaar voor bedrijfsleiders?

24 juni 2022
Nicolas Pevenage

Wist je dat er verzekeringen zijn die je als bedrijfsleider kan nemen en die betaald worden door je vennootschap? We geven je een overzicht.

Lees meer