Vorige

Het nieuwe vennootschapsrecht: de deadline nadert

13 maart 2023 Accountants
Mohamed Abrddane

Het ondernemings- en vennootschapsrecht werd in 2019 grondig aangepast. Ten laatste op 31 december 2023 moeten alle vennootschappen en verenigingen zich hebben omgezet naar één van de nieuwe rechtsvormen. Zijn jouw klanten al in orde?

Leestijd: Later lezen?

Nieuwe rechtsvormen

Wie een vennootschap heeft opgericht vóór 1 mei 2019 zal zijn bestaande vennootschap moeten wijzigen of zelfs omvormen indien de vennootschapsvorm niet langer bestaat. Elke ondernemingsvorm is verplicht om de statuten aan te passen aan de nieuwe wetgeving.

hoe ziet de hervorming eruit_acerta

Deadline op 31 december 2023

Heb je als accountant klanten die nog niet in orde zijn? Dan is er actie vereist. Alle vennootschappen en verenigingen moeten ten laatste op 31 december 2023 omgezet zijn naar één van de nieuwe rechtsvormen. Je wacht dus best niet te lang meer, want de procedure kan wel even duren.

Acerta kan de omvorming voor je klanten regelen wanneer het om niet onderhandse omvormingen gaat (VOF en CommV). Voor alle andere omvormingen, moet je klant bij de notaris zijn.

Wat als de vennootschap niet tijdig omgevormd wordt?

Vennootschappen die na 31 december 2023 nog steeds niets hebben ondernomen, worden automatisch omgezet in de rechtsvorm die het dichtst aansluit bij de oude vorm. De bestuurders kunnen aansprakelijk gesteld worden voor de eventuele schade die uit deze nalatigheid voortvloeit.

Ontdek Acerta’s dienstverlening voor griffiediensten

Neerlegging van de akte bij een oprichting, wijziging of omvorming? Laat je ontzorgen door Acerta. Jouw accountservice-team brengt graag alles meteen voor jou en je klanten in orde.

Ontdek onze griffiediensten

Deel dit artikel

Geschreven door Mohamed Abrddane

Product Manager, Acerta

Gerelateerde artikels

Accountants

Torenhoge inflatie: wat met de sociale bijdragen in 2023?

05 januari 2023
Bert Hens

De inflatie in België is torenhoog. Tussen 2022 en 2023 steeg de index met 11,9%. Als we vergelijken met 2020, is er zelfs een stijging van 18,3%. Wat is het effect van de torenhoge inflatie op de sociale bijdragen van zelfstandigen? En wat kan je als accountant doen?

Lees meer
Accountants

Energiecrisis: steunmaatregelen voor zelfstandigen

19 oktober 2022

De stijgende energieprijzen hebben een zware impact op veel zelfstandigen. Om die reden heeft de overheid een pakket steunmaatregelen uitgewerkt. Zitten jouw klanten in moeilijkheden? Adviseer hen over de federale steunmaatregelen.

Lees meer
Accountants

Gids je klanten door het conflict Rusland-Oekraïne

03 mei 2022

Hoe kan je je klanten begeleiden en adviseren? Welke maatregelen zijn er voor zelfstandigen die een aanzienlijke omzetdaling kennen vanwege het conflict? En wat met Oekraïners die zelfstandig willen worden in België?

Lees meer