Vorige

3 obstakels waar je als starter mee te maken krijgt… en hoe ze te overwinnen

07 oktober 2022 Starters
Els Schellens

Uit onze graadbarometer, een tweejaarlijks onderzoek bij startende zelfstandigen, blijkt dat zeven op de tien zelfstandigen nu gelukkiger zijn dan toen ze nog in loondienst werkten. Maar toch kom je als zelfstandige wel wat hindernissen tegen. Op welke obstakels botsen de meeste starters? En hoe pak je ze aan?

Leestijd: Later lezen?

Obstakel #1 - Administratie

34% van de ondervraagde zelfstandigen beschouwt administratie als een hindernis. Het staat daarmee op 1 als meest vernoemde obstakel. Als zelfstandige wil je je immers kunnen focussen op je ondernemingen en het papierwerk behoort in principe (grotendeels) niet tot je core business. Zo dien je bij de opstart van je zaak een ondernemingsnummer aan te vragen en je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Ook nadien stopt dit niet, en dien je je administratie op orde te houden. Gelukkig biedt Acerta een oplossing: het nieuwe digitale loket voor zelfstandigen, zelfstandigenloket.be, laat je toe om 24 op 7, ongeacht je sociaal verzekeringsfonds, je administratie up-to-date te houden.

Obstakel #2 – Het vinden van klanten

Het vinden van klanten als startende zelfstandige kan een uitdaging zijn. Je dient immers aan de wereld kenbaar te maken dat je gestart bent en je moet je klantenbestand dus nog uitbouwen. Gelukkig kan je…

  • … je netwerk actief laten weten dat je freelancer bent. Hallo, LinkedIn, Facebook, en andere sociale media.
  • … je netwerk actief aanspreken. Denk aan ex-collega’s, ex-klanten… met wie had je een goede samenwerking? Laat hen weten dat je gestart bent en wie weet, haal je zo je eerste klant binnen.
  • … een kijkje nemen op de traditionele jobsites én op gespecialiseerde websites voor jouw branche of sector.
  • … actief bouwen aan je netwerk: van netwerkevent tot mond-aan-mondreclame.

Obstakel #3 – Prijszetting

Ook prijszetting is een moeilijk aspect van ondernemen. De stijgende energieprijzen en de inflatie tout court maken het je als ondernemer niet makkelijk. 53% van de startende zelfstandige erkent dan ook dat de energiekosten een redelijke tot (zeer) grote impact heeft. 21% acht het niet onmogelijk daardoor de activiteiten te zullen moeten stopzetten.

percentage toekomstvisie_acerta

Als ondernemer dien je hier dus rekening mee te houden bij je prijszetting. Gelukkig is voorbereiding goud waard. Dacht je al een aan businessplan? En ook een financieel plan helpt je aardig op weg.

De veerkracht van ondernemers

Ondanks deze hinderpalen, blijven startende zelfstandigen positief. Ze zijn vastberaden en enthousiast om hun zaak uit te bouwen en hebben bewust de stap gezet naar het leven als zelfstandige. 68% van de startende zelfstandigen kijkt dan ook eerder positief uit naar de toekomst. Deze positieve motivatie overheerst vaak de hinderpalen. Een startende zelfstandige zal zich dus niet snel laten ontmoedigen.

Overwin je obstakels, neem deel aan de Starters Bootcamp

Volg onze Starters bootcamp, overwin alle hindernissen en maak een succesvolle start als ondernemer. Schrijf je snel in voor deze dag vol gratis workshops ofwel op 13 oktober in Gent of op 18 oktober in Antwerpen.

Deel dit artikel

Els Schellens-acerta

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Starters

Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?

24 april 2024
Els Schellens

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?

Lees meer
Starters

Bijverdienen als zelfstandige na je pensioen

30 oktober 2023
Mieke Bruyninckx

Vele gepensioneerden verdienen een aardig centje bij als zelfstandige. Ontdek waar je op moet letten en welke voordelen er zijn aan een zelfstandig statuut, ook op latere leeftijd.

Lees meer
Starters

Starten als vrije beroeper? Dit zijn de meest populaire keuzes.

25 oktober 2023
Els Schellens

Nog nooit startten zoveel zelfstandigen in een vrij beroep als afgelopen jaar. Er zijn natuurlijk een aantal voordelen maar ook zaken waar je zeker op moet letten als je voor een vrij beroep wil gaan. Benieuwd wat de meest gekozen vrije beroepen zijn? We lijsten ze voor je op.

Lees meer