Vorige

4 op 10 Belgische werkgevers stelt buitenlandse werknemers tewerk in ons land

06 oktober 2020 Werkgevers
Christophe Hameeuw
Leestijd: Later lezen?

Wat houdt werkgevers tegen om buitenlandse werknemers tewerk te stellen?

Uit onze panelbevraging blijkt dat 61% van de panelleden geen buitenlandse werknemers op de loonlijst heeft staan, ook al geven ze aan dat er schaarste op de Belgische arbeidsmarkt heerst.

Wat hen precies tegenhoudt om buitenlandse werknemers tewerk te stellen? De taal- en cultuurverschillen (38% en 31%), maar ook de verschillen rond wetgeving (18%) en verwachtingspatronen (11%) vormen voor velen een struikelblok. Terwijl die laatste vrij makkelijk te nemen hindernissen zijn. Slechts 1% van de werkgevers ziet loon als een uitdaging.

Wat houdt je tegen om buitenlandse werknemers tewerk te stellen_acerta

Panelbevraging Acerta, 16 juni – 11 juli 2020

Vooral Europeanen zijn in trek

Werkgevers die buitenlandse werknemers tewerkstellen in België, geven de voorkeur aan Europeanen. Vermoedelijk heeft dit te maken met het feit dat deze werknemers zich minder ver hoeven te verplaatsen. Daarnaast speelt ook ongetwijfeld de beperkte administratieve last een rol.

Natuurlijk is de afstand tot buitenlandse werknemers in de EU letterlijk en figuurlijk korter dan die tot werknemers daarbuiten, gezien het vrij verkeer van personen binnen de EU. Zo is zijn er geen arbeidskaarten of verblijfsvergunningen nodig voor Europese werknemers. En uiteraard zijn bepaalde vormen van buitenlandse tewerkstelling meer ingeburgerd dan andere. Denk bijvoorbeeld aan seizoensarbeid uit Oost-Europa in de fruitteelt en bouwsector.

Laat landgrenzen je rekruteringsvijver niet bepalen

De kortste weg mag misschien dan wel de gemakkelijkste zijn, tenminste, als je rond de eigen kerktoren die kennis en vaardigheden vindt die je zoekt. Is dat niet het geval, dan zijn landgrenzen niet de juiste parameter om jouw rekruteringsvijver af te bakenen.

Want ook buiten de EU zouden potentieel en talent moeten primeren. De kans is groot dat jouw toekomstig IT’er of ingenieur vandaag nog in India of Portugal woont. Overweeg je het om talent van die contreien aan te werven? Wij nemen met plezier de hr-administratie van je buitenlandse werknemers over.

Doorlichting van je internationale tewerkstelling?

Laat je personeelsbeleid niet kortwieken door geografische grenzen en verschillen in wetgeving. Vertrouw op de expertise van onze consultants en laat je internationale tewerkstelling doorlichten.

 

Audit internationale tewerkstelling

Deel dit artikel

Geschreven door Christophe Hameeuw

Managing consultant Tax & International

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Aanpassing economisch immigratiebeleid: wat moet je weten?

27 maart 2024
Christophe Hameeuw

Op 8 maart 2024 heeft de Vlaamse Regering een aangepast economisch immigratiebeleid goedgekeurd. Wat betekent dit voor jou als werkgever? Wat verandert er en wat blijft behouden? Ontdek het in onze blog.

Lees meer
Werkgevers

Het bijzonder aanslagstelsel voor buitenlandse kaderleden en specialisten zal uitdoven

09 november 2023
Christophe Hameeuw

Op 1 januari 2022 wordt het bijzonder belastingstelsel voor buitenlandse kaderleden aangepast. Dankzij deze informatie kan je nagaan of jouw huidige of toekomstige werknemers in het nieuwe BBIB/BBIO kunnen instappen.

Lees meer
Werkgevers

Telewerken in het buitenland: wat met sociale zekerheid?

27 juni 2023
Christophe Hameeuw

Vanaf 1 juli 2023 is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om beperkt telewerk vanuit het buitenland toe te laten, zonder dat hierdoor de sociale zekerheid in het gedrang komt.

Lees meer