Vorige

4 op 10 Belgische werkgevers stelt buitenlandse werknemers tewerk in ons land

06 oktober 2020 Christophe Hameeuw Werkgevers
Leestijd: Later lezen?

Wat houdt werkgevers tegen om buitenlandse werknemers tewerk te stellen?

Uit onze panelbevraging blijkt dat 61% van de panelleden geen buitenlandse werknemers op de loonlijst heeft staan, ook al geven ze aan dat er schaarste op de Belgische arbeidsmarkt heerst.

Wat hen precies tegenhoudt om buitenlandse werknemers tewerk te stellen? De taal- en cultuurverschillen (38% en 31%), maar ook de verschillen rond wetgeving (18%) en verwachtingspatronen (11%) vormen voor velen een struikelblok. Terwijl die laatste vrij makkelijk te nemen hindernissen zijn. Slechts 1% van de werkgevers ziet loon als een uitdaging.

Panelbevraging Acerta, 16 juni – 11 juli 2020

Vooral Europeanen zijn in trek

Werkgevers die buitenlandse werknemers tewerkstellen in België, geven de voorkeur aan Europeanen. Vermoedelijk heeft dit te maken met het feit dat deze werknemers zich minder ver hoeven te verplaatsen. Daarnaast speelt ook ongetwijfeld de beperkte administratieve last een rol.

Natuurlijk is de afstand tot buitenlandse werknemers in de EU letterlijk en figuurlijk korter dan die tot werknemers daarbuiten, gezien het vrij verkeer van personen binnen de EU. Zo is zijn er geen arbeidskaarten of verblijfsvergunningen nodig voor Europese werknemers. En uiteraard zijn bepaalde vormen van buitenlandse tewerkstelling meer ingeburgerd dan andere. Denk bijvoorbeeld aan seizoensarbeid uit Oost-Europa in de fruitteelt en bouwsector.

Laat landgrenzen je rekruteringsvijver niet bepalen

De kortste weg mag misschien dan wel de gemakkelijkste zijn, tenminste, als je rond de eigen kerktoren die kennis en vaardigheden vindt die je zoekt. Is dat niet het geval, dan zijn landgrenzen niet de juiste parameter om jouw rekruteringsvijver af te bakenen.

Want ook buiten de EU zouden potentieel en talent moeten primeren. De kans is groot dat jouw toekomstig IT’er of ingenieur vandaag nog in India of Portugal woont. Overweeg je het om talent van die contreien aan te werven? Wij nemen met plezier de hr-administratie van je buitenlandse werknemers over.

Doorlichting van je internationale tewerkstelling?

Laat je personeelsbeleid niet kortwieken door geografische grenzen en verschillen in wetgeving. Vertrouw op de expertise van onze consultants en laat je internationale tewerkstelling doorlichten.

 

Audit internationale tewerkstelling

Deel dit artikel

Christophe Hameeuw

Geschreven door Christophe Hameeuw

Managing consultant Tax & International

Gerelateerde artikels

Het bijzonder aanslagstelsel voor buitenlandse kaderleden en specialisten zal uitdoven
Werkgevers

Het bijzonder aanslagstelsel voor buitenlandse kaderleden en specialisten zal uitdoven

25 november 2021 Annick Mussen

Op 1 januari 2022 wordt het bijzonder belastingstelsel voor buitenlandse kaderleden aangepast. Dankzij deze informatie kan je nagaan of jouw huidige of toekomstige werknemers in het nieuwe BBIB/BBIO kunnen instappen.

Lees meer
België en Luxemburg breiden het dubbelbelastingverdrag uit met 10 dagen thuiswerk
Werkgevers

België en Luxemburg breiden het dubbelbelastingverdrag uit met 10 dagen thuiswerk

21 september 2021 Christophe Hameeuw

Vanaf 2022 mogen werknemers die over de grens werken tussen België en Luxemburg 34 dagen telewerken. Daarmee breidt het dubbelbelastingverdrag uit met 10 dagen.

Lees meer
Werkgevers, zet jullie schrap: brexit komt eraan
Werkgevers

Werkgevers, zet jullie schrap: brexit komt eraan

03 december 2020 Christophe Hameeuw

Op 31 december 2020 eindigt de overgangsperiode en verandert de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Welke impact heeft de brexit op jouw organisatie?

Lees meer