De corona-pandemie en de bijhorende lockdowns en versoepelingen zorgden de afgelopen maanden voor heel wat HR-vragen. Ondertussen mogen werknemers wel weer op kantoor werken, mits de inachtneming van de maatregelen in de generieke gids en klassieke richtlijnen als social distancing en extra bescherming in de vorm van schermen, handgels en dergelijke. Maar hoe zit het nu met telewerk?
Structureel telewerk wil zeggen dat je medewerker op regelmatige basis (met IT middelen) buiten de bedrijfslocatie werkzaamheden verricht die normaal op de bedrijfslocatie zouden kunnen worden uitgevoerd. Telewerk wil dan niet noodzakelijk zeggen dat je medewerker van thuis werkt. Maar volledig vrijblijvend is de keuze van de werkplek nu ook weer niet.
De plek of plekken van waarop je medewerker het telewerk uitvoert moet je namelijk vastleggen in een schriftelijke telewerkovereenkomst die je met je medewerker afsluit, uiterlijk op het ogenblik dat hij met de uitvoering van het telewerk start. Dat kan bijvoorbeeld in een bijlage bij de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst. Daarnaast bepaalt dit document ook de frequentie en andere modaliteiten van het telewerk (b.v. de periodes waarin je medewerker bereikbaar moet zijn). Je medewerker kan de telewerklocatie niet eenzijdig opgeven of wijzigen (de werkplek is immers een essentieel element van de overeenkomst). De aanduiding van de werklocatie is onder meer van belang voor het geval er zich een arbeidsongeval tijdens de uitvoering van het telewerk zou voordoen. Het globale telewerkbeleid in je organisatie kan je verder vorm geven in een telewerkpolicy.
Werken als ‘digital nomad’ zit er in dit perspectief dus niet meteen in. Telewerken vanuit bijvoorbeeld een vakantiehuis in het buitenland brengt aparte regels en formaliteiten met zich mee, niet in het minst op het vlak van sociale zekerheid (detachering).
Het antwoord op deze en andere actuele HR-vragen vind je in het Trefzeker online platform. Naast antwoorden op alle mogelijke personeelsvragen ivm loon, contracten, vakantie, zwangerschap, enz... vind je er ook handige simulatietools en meer dan 450 modeldocumenten voor bijvoorbeeld arbeidsovereenkomsten of ontslagbrieven.
Koopkrachtpremie: wat weten we al?
De regering bereikte eind november 2022 een akkoord over de loonmarge 2023-2024. In dit akkoord is een koopkrachtpremie voorzien. Die moet worden toegekend onder de vorm van consumptiecheques, uit te reiken vanaf 1 juni 2023.
Lees meerHet nieuwe rechtspositiebesluit: welke implicaties zijn er?
Het nieuwe rechtspositiebesluit voor Vlaamse lokale besturen is in werking en geeft lokale besturen meer vrijheid om een hr-beleid op maat te ontwikkelen. Ben je verplicht om je bestaande rechtspositieregeling aan te passen?
Lees meerVeranderingen in Vlaamse doelgroepverminderingen
Als werkgever betaal je elk kwartaal sociale zekerheidsbijdragen aan de RSZ, maar wist je dat je in aanmerking kunt komen voor een doelgroepvermindering? Dit betekent een aanzienlijke korting op je loonkost gedurende een aantal kwartalen. Echter, de komende tijd zullen er enkele wijzigingen plaatsvinden in bepaalde bestaande doelgroepverminderingen...
Lees meer