Vorige

Al je telewerkvragen trefzeker beantwoord

18 augustus 2021 Werkgevers
Hilde Vanbergen

De corona-pandemie en de bijhorende lockdowns en versoepelingen zorgden de afgelopen maanden voor heel wat HR-vragen. Ondertussen mogen werknemers wel weer op kantoor werken, mits de inachtneming van de maatregelen in de generieke gids en klassieke richtlijnen als social distancing en extra bescherming in de vorm van schermen, handgels en dergelijke. Maar hoe zit het nu met telewerk?

Leestijd: Later lezen?

Mogen je medewerkers van overal telewerken?

Structureel telewerk wil zeggen dat je medewerker op regelmatige basis (met IT middelen) buiten de bedrijfslocatie werkzaamheden verricht die normaal op de bedrijfslocatie zouden kunnen worden uitgevoerd. Telewerk wil dan niet noodzakelijk zeggen dat je medewerker van thuis werkt. Maar volledig vrijblijvend is de keuze van de werkplek nu ook weer niet.

Telewerkovereenkomst

De plek of plekken van waarop je medewerker het telewerk uitvoert moet je namelijk vastleggen in een schriftelijke telewerkovereenkomst die je met je medewerker afsluit, uiterlijk op het ogenblik dat hij met de uitvoering van het telewerk start. Dat kan bijvoorbeeld in een bijlage bij de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst. Daarnaast bepaalt dit document ook de frequentie en andere modaliteiten van het telewerk (b.v. de periodes waarin je medewerker bereikbaar moet zijn). Je medewerker kan de telewerklocatie niet eenzijdig opgeven of wijzigen (de werkplek is immers een essentieel element van de overeenkomst). De aanduiding van de werklocatie is onder meer van belang voor het geval er zich een arbeidsongeval tijdens de uitvoering van het telewerk zou voordoen. Het globale telewerkbeleid in je organisatie kan je verder vorm geven in een telewerkpolicy.  

Digital nomad?

Werken als ‘digital nomad’ zit er in dit perspectief dus niet meteen in. Telewerken vanuit bijvoorbeeld een vakantiehuis in het buitenland brengt aparte regels en formaliteiten met zich mee, niet in het minst op het vlak van sociale zekerheid (detachering).

Meer weten over telewerk en andere policies?

Het antwoord op deze en andere actuele HR-vragen vind je in het Trefzeker online platform. Naast antwoorden op alle mogelijke personeelsvragen ivm loon, contracten, vakantie, zwangerschap, enz...  vind je er ook handige simulatietools en meer dan 450 modeldocumenten voor bijvoorbeeld arbeidsovereenkomsten of ontslagbrieven.

Deel dit artikel

Geschreven door Hilde Vanbergen

Manager Publications

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Loopbaanonderbreking vroeger beëindigen: weldra minder nadelen

29 mei 2024
Amandine Boseret

Binnenkort moeten werknemers geen uitkeringen meer terugbetalen wanneer ze vroegtijdig hun loopbaanonderbreking stopzetten. Er gelden nog steeds wel een aantal voorwaarden.

Lees meer
Werkgevers

Loontransparantie: van richtlijn naar beleid

24 mei 2024
Dries Rutten

Binnen anderhalf jaar treedt de Europese richtlijn in werking. Wat betekent dit concreet voor bedrijven en hoe transparant zijn werkgevers vandaag al?

Lees meer
Werkgevers

Noodweer en overstromingen: wat moet je weten als werkgever?

22 mei 2024
Dries Rutten

Hevige regenval teistert ons land met overstromingen en wateroverlast tot gevolg. Misschien voel je dit ook in jouw werkorganisatie? We zetten op een rij welke mogelijkheden er zijn om met de gevolgen van het noodweer om te gaan.

Lees meer