Vorige

Deze 3 hr-taken besteed je beter uit

01 oktober 2020 Werkgevers
Dirk Vanderhoydonck

Tijden waarin je business minder goed draait zijn een goed moment om stil te staan bij de interne processen van je organisatie. Welke tools gebruik je? Wat loopt goed, wat loopt minder? Wie doet wat? Welke processen zijn er? Zijn er taken die geoptimaliseerd kunnen worden – en die beter uitbesteed worden? Door taken uit te besteden verhoog je de efficiency van je bedrijf én verlaag je de kosten. Hieronder ontdek je welke drie hr-taken je kan uitbesteden.

Leestijd: Later lezen?

Vele kleintjes maken één grote

Ieder proces bestaat uit meerdere deelprocessen, die op zich weer uit taken bestaan. Neem nu bijvoorbeeld aanwerving: onder dit overkoepelend proces vallen uiteenlopende ‘kleinere’ taken, waaronder het screenen van cv’s en voeren van sollicitatiegesprekken, contractonderhandelingen en onboarding.

Zie je door het bos de bomen niet meer en wil je enkele hr-taken uitbesteden? Dan maak je eerst een inventaris van alle hr-processen in je organisatie, en alle onderliggende taken. Vervolgens bepaal je volledig zelf welke taken je in handen houdt, en welke je liever uitbesteedt. Kies je voor een uitbesteding van volledige processen? Dan doe je aan outsourcing. Laat je enkele deeltaken aan externe specialisten over? In dat geval spreken we over ‘uitbesteding van deelprocessen’.

Volgende drie deelprocessen worden het vaakst uitbesteed.

1. Payroll- en personeelsadministratie

Het maandelijks huzarenstuk - met een strikte deadline - van nauwkeurige loonberekeningen en bijhorende hr-administratie vergt almaar meer tijd en brengt steevast zorgen met zich mee. Hierdoor lopen andere projecten en processen, die een echte meerwaarde hebben, vaak vertraging op. Vergeet ook niet het beheer van prestaties en afwezigheden, de verlofregistratie, het opstellen van arbeidsovereenkomsten, de registratie van overuren en invoering van werkschema’s, de berekening van eindejaarspremies… Niet alleen kosten al deze opdrachten veel tijd: een fout is snel gemaakt en krijgt in het slechtste geval een juridisch staartje. Een staartje dat behoorlijk wat centen kan kosten.

De uitbesteding van de loonberekeningen en personeelsadministratie staat dan ook met stip op 1. Wil je enkele onderdelen van je payroll uit handen geven? Vertrouw op de kennis en kunde van onze experts.

2. Vragen van werknemers

Je werknemers zitten met een heleboel vragen. Zeker nu, in onzekere tijden, met spelregels en maatregelen die snel veranderen. Hebben je medewerkers vragen over pakweg (corona-)ouderschapsverlof, loonberekeningen en tijdskrediet? Verwijs hen door naar een externe partij die hun vragen ter harte neemt. Zo kan jij je aandacht richten op wat echt belangrijk is: de kernactiviteiten van je business. En je medewerkers? Voor hen is de drempel om een vraag te stellen aan een externe partij meestal lager dan het rechtstreeks contacteren van hun werkgever. Kortom, een win-win voor beide partijen.

3. Aanwerving en onboarding van nieuwe medewerkers

Dringend een nieuwe medewerker nodig, maar geen tijd om vacatures te schrijven en publiceren, kandidaten te screenen en interviewen, mensen vlot aan boord te laten komen? Ook de verschillende onderdelen van je selectie- en rekruteringproces van personeel kan je uitbesteden.

De uitbesteding van deelprocessen leidt doorgaans tot een automatisatie van deze processen. En automatisering staat gelijk aan minder kosten en een betere, betrouwbaardere output. Bovendien hoef je de expertise zelf niet in huis te halen door iemand nieuw aan te werven, en betaal je dus geen extra loon. Je kan trouwens ook opteren voor inhouse consultants die jouw personeelsafdeling versterken met hun uitgebreide ervaring.

Flexibel tot je dienst

Bij Acerta staat er geen rem op de flexibiliteit. We ondersteunen je met de hr- en payrolldiensten die je nodig hebt – waar, wanneer en hoe jij dat wenst. Je doet altijd een beroep op onze kennis en onze experten om een oplossing op maat samen te stellen. Dat is Flexsourcing in een notendop.

Flexsourcing

Deel dit artikel

Dirk Vanderhoydonck4_acerta

Geschreven door Dirk Vanderhoydonck

Director Flexsourcing

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Mijn werknemer combineert een flexi-job met een vaste job: welke zijn de gevolgen?

05 maart 2024
Sophie Vantomme

Wat zijn de gevolgen wanneer je werknemer ook nog een flexi-job heeft? Kan dat zomaar en wat zijn jouw rechten en plichten als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Afwezigheidsbarometer: Belg werkte 11 dagen minder in 2020

09 februari 2021
Dirk Vanderhoydonck

Door de coronacrisis en tijdelijke werkloosheid nam de afwezigheid in 2020 toe met 11 dagen per werknemer. Ontdek hier alle cijfers van onze afwezigheidsbarometer.

Lees meer
Werkgevers

Je organisatie klaarstomen voor de toekomst doe je met outsourcing

02 februari 2021
Cleo Kinnaer

Alles evolueert. Nu sneller dan ooit. Voorkom dat de continuïteit van je personeelsdienst en organisatie in het gedrang komt met outsourcing.

Lees meer