Vorige

Eerste duurzaamheidsrapport van Acerta online

28 september 2023 Werkgevers
Christophe Deroose

Het belang van ESG op onze maatschappij en binnen onze organisaties zal niet meer weg te denken zijn. Op een transparante manier inzicht geven in je beleid en de duurzaamheidstopics waarmee jouw bedrijf aan de slag zal gaan, zal de uitdaging worden voor de komende jaren. Ben jij klaar om deze koers te varen?

Als partner kan Acerta Consult je op weg helpen naar een goed duurzaamheidsbeleid. Met het maken van een eerste duurzaamheidsrapport van onze eigen organisatie, geven we zelf het voorbeeld.

Leestijd: Later lezen?

Duurzaamheid binnen je organisatie: hoe zit dat precies?

De laatste jaren is duurzaamheid in de brede zin van ESG (Environmental, Social, Governance) niet meer weg te denken. Ondernemingen denken meer na over de manier waarop ze duurzaam en maatschappelijk verantwoord kunnen (blijven) ondernemen, ook omdat hun verschillende stakeholders daar nauwgezet(ter) op toezien.

Ook de komende jaren zal dit thema hoog op de agenda blijven staan, onder meer omdat de bedrijven onder invloed van de Europese wetgeving zullen moeten rapporteren over hun materiële duurzaamheidsthema’s. Let er wel op dat deze rapportering geen doel op zich is. Een doorgedreven duurzaamheidsstrategie is een win-win voor ondernemingen: het draagt bij aan de employer branding, het kan bedrijfsprocessen optimaliseren en investeerders aantrekken. 

 

Wat verstaan we onder ESG?

Environmental

Wat is het? Omgaan met milieuvraagstukken en de effecten ervan op de bedrijfsvoering in kaart brengen en aanpakken.

Hoe doe je het? Door na te denken over CO2-uitstoot en duurzame mobiliteit, energieverbruik, watergebruik en afvalbeheer.

Social

Wat is het? Omgaan met menselijk kapitaal en andere stakeholders

Hoe doe je het? Door te focussen op duurzame loopbanen, een duurzaam welzijnsbeleid, een inclusieve werkvloer, alsook duurzame klanten- en leveranciersrelaties

Governance

Wat is het? Omgaan met interne bedrijfsstructuren en processen

Hoe doe je het? Door na te denken over beloningsbeleid, samenstelling van bestuursorganen en dataveiligheid en -management

Duurzaamheidsbeleid omgezet in de praktijk bij Acerta

Als je de de kern-of materiële topics van je duurzaamheidsbeleid hebt uitgetekend kan je per topic gerichte actiepunten toekennen. Zo neemt Acerta bijvoorbeeld verschillende initiatieven om de negatieve milieu-impact van haar activiteiten te verminderen. Onze focusgebieden? Het energieverbruik, de verplaatsingen, het papier- en waterverbruik en het afval. Zo hebben we in 2022 het energieverbruik in ons hoofdkantoor in Leuven substantieel teruggedrongen!

Duurzaam omgaan met loopbanen en carrières is ook een belangrijk aspect binnen ons duurzaamheidsbeleid. Zowel binnen onze eigen organisatie als bij onze klanten merken we dat aantrekken en behouden van talent in deze arbeidskrapte hoog op de agenda staat. Het vereist een andere aanpak waarbij de focus ligt op het potentieel van je huidige en nieuwe medewerkers.

Deel dit artikel

Geschreven door Christophe Deroose

CEO, Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

Pensioenhervorming: federale regering bereikt akkoord

12 februari 2024
Miet Vanhegen

De vergrijzing van de Belgische bevolking vormt een maatschappelijke uitdaging. De federale regering is op 10 juli 2023 tot een akkoord gekomen over de pensioenhervorming: een nieuw pakket aan maatregelen om de financiële houdbaarheid van het pensioenstelsel te verbeteren.

Lees meer