Wil je zelf gebruik maken van flexi-jobbers binnen je bedrijf?
Vind alle praktische informatie zodat je zeker bent van een vlotte opstart.
Het statuut van flexi-jobs zorgt ervoor dat werkgevers op een makkelijke manier snel een extra paar werkhanden kunnen inschakelen. Sinds de start werden er al tal van extra sectoren aan de lijst toegevoegd, waardoor er intussen aardig wat mensen op deze manier aan het bijklussen zijn. Wil jij ook beroep doen op een flexi-jobber? We zoomen in op enkele belangrijke voorwaarden waaraan zowel jij als de flexi-jobber moeten voldoen.
Via het systeem van flexi-jobs kunnen gepensioneerden en werknemers die minstens 80% werken voor een andere werkgever, een centje bijverdienen. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zij moeten voldoen om als flexi-jobber te mogen werken.
Twee groepen van personen mogen aan de slag als flexi-jobber onder het statuut van gepensioneerde:
Deze personen mogen werken als flexi-jobber als zij in orde zijn met de voorwaarden van het kwartaal zelf van de flexi-job. Eén van die voorwaarden is dat zij niet bij jou aan de slag mogen als flexi-jobber als zij eerder in hetzelfde kwartaal nog bij jou werkten met een andere (gewone) arbeidsovereenkomst.
Wie jonger is dan de wettelijke pensioenleeftijd, en ofwel nog beroepsactief is, ofwel nog maar net met vervroegd pensioen is, mag aan de slag als flexi-jobber als de volgende voorwaarden in orde zijn:
Kijk hier voor een overzicht van de voorwaarden die in het kwartaal zelf van de flexi-job in orde moeten zijn, zowel voor gepensioneerden als voor niet-gepensioneerden.
Het gevolg van deze voorwaarden is dat niet-gepensioneerde flexi-jobbers meestal een vaste job combineren met een flexi-job bij een andere werkgever.
Als werkgever sta je dan voor de situatie dat je (gewone) werknemer ook elders een flexi-job uitoefent, of omgekeerd, dat je flexi-jobber een andere, vaste, werkgever heeft.
Naast de voorwaarden waaraan je flexi-jobber moet voldoen om een flexi-job te mogen uitoefenen, zijn er nog andere voorwaarden die je moet naleven om gebruik te kunnen maken van het statuut van flexi-jobs. Er zijn namelijk ook voorwaarden op het vlak van flexiloon en formaliteiten die je als werkgever op voorhand in orde moet maken.
De regels over arbeidsduur die in je onderneming gelden, zijn ook van toepassing op je flexi-jobbers.
Hou wel rekening met het volgende:
Vind alle praktische informatie zodat je zeker bent van een vlotte opstart.
Een eerste werknemer: wanneer waag jij de sprong?
Heb je al enkele jaren op de teller als zelfstandige? Dan overweeg je misschien om te starten met personeel. Geniet nu van belangrijke voordelen!
Lees meerGhosting na sollicitaties: de (nieuwe) realiteit op de arbeidsmarkt?
Ghosting is een fenomeen in de datingwereld, waarbij de andere persoon plots niets meer van zich laat horen. Helaas neemt ghosting ook toe in recruitment. Toch is het verstandig als werkgever op tijd (voldoende) feedback te geven aan potentiële kandidaten. We leggen je uit waarom.
Lees meerCV en motivatiebrief blijven cruciaal en worden steeds vaker gescreend door... AI
Hoe belangrijk zijn CV en motivatiebrief nog vandaag? Uit onze Talent Pulse blijkt dat driekwart van de sollicitanten aangeeft dat beide cruciaal zijn om uitgenodigd te worden voor een gesprek bij een potentiële werkgever. Daarnaast speelt AI een steeds grotere rol in de screeningfase.
Lees meer