Vorige

Het potentieel van parttime medewerkers

22 juni 2021 Dirk Vanderhoydonck Werkgevers

Het aantal werknemers dat voltijds aan de slag is, zit in de lift. Volgens een analyse van Acerta, heeft 63,7 % van de werknemers een fulltime job. Dat is het hoogste cijfer in de afgelopen vier jaar. Tegelijkertijd daalt het percentage werknemers dat minder dan vier vijfde aan de slag is. Wat leren die cijfers ons?

Leestijd: Later lezen?

Voltijds werken zit in de lift

De afgelopen jaren is er een duidelijke trend naar meer voltijdse arbeidscontracten. De groei werd enigszins afgeremd door de coronacrisis, maar toch zitten we nu op het hoogste niveau van mensen die voltijds werken. De pandemie heeft zich wel (meer) laten voelen bij mensen die halftijds of minder werken. Die contracten behoren tot de flexibele schil van de arbeidsmarkt. In crisistijden sneuvelen deze jobs het eerst, wanneer de economie terug opleeft komen deze jobs (evenals de interims) gradueel terug. De flexibele schil doet dan eigenlijk dienst als een buffer voor moeilijke tijden.

Van parttime naar fulltime

Personeel vinden is geen evidentie voor organisaties, maar misschien hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn. In je organisatie heb je vast al heel wat talentvolle medewerkers, waardoor je niet altijd verder moet zoeken dan in eigen huis. 11,4 % van de werknemers werkt (minder) dan halftijds, endaar schuilt heel wat potentieel. Als iedereen die niet voltijds werkt, voltijds aan de slag zou gaan, dan spreken we zelfs over 300.000 voltijdse equivalenten. Je kan je deeltijdse medewerkers dus stimuleren om meer te komen werken. Je moet dan wel de juiste, individuele, arbeidsomstandigheden creëren. De hybride werkorganisatie biedt hiervoor tal van mogelijkheden. 

Hybride werken opent deuren

Thuiswerk zal niet meer verdwijnen. De toekomst is hybride: een aantal dagen op kantoor en een aantal dagen van thuis uit werken. Thuiswerk en flexibele werkuren aanbieden (of aanhouden), kan dan net die hefboom zijn om medewerkers naar een voltijdse tewerkstelling te leiden. Net als een uitgebalanceerd flexibel loonbeleid of andere troeven die van jou een aantrekkelijke werkgever maken. Wil je de arbeidskrapte omzeilen door je eigen personeel meer aan bod te laten komen? Probeer dan de juiste arbeidsomstandigheden te creëren zodat je parttime medewerkers naar een hoger tewerkstellingspercentage kunnen en willen gaan.

Het hybride werken in goede banen leiden?

Wat houdt hybride werken precies in op lange termijn? Waarmee moet je wettelijk rekening houden? En hoe zit het met tijdregistratie- en planningstools? Je ontdekt het in dit webinar.

Bekijk webinar

Deel dit artikel

Geschreven door Dirk Vanderhoydonck

Director Flexsourcing

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Nieuw begrotingsakkoord: welke maatregelen zijn relevant voor werkgevers?

12 oktober 2022 Ellen Van Grunderbeek

Op 11 oktober 2022 bereikten de federale ministers een akkoord over de begroting, en heeft premier De Croo zijn jaarlijkse beleidsverklaring afgelegd in het Parlement. De begrotingsafspraken bieden een antwoord op de energiecrisis en op de inflatie en loonkoststijgingen. Deze afspraken zullen in de komende periode moeten worden omgezet in wetgevin...

Lees meer
Werkgevers

Wat als je medewerker deeltijds wil werken?

26 september 2022 Liselot Baert

Wil jouw medewerker graag deeltijds werken? We geven je een overzicht van de mogelijkheden en bijhorende formaliteiten.

Lees meer
Werkgevers

Hoe lang blijf jij mij trouw?

14 juli 2022 Britt Winnepenninckx

Het is tegenwoordig niet vanzelfsprekend om goede medewerkers aan boord te halen. Het kost tijd, toewijding én ook een hap uit je budget. Heb je de juiste match gevonden? Dan hoop je natuurlijk dat jullie aan een positieve, vruchtbare en langdurige werkrelatie kunnen bouwen. Maar hoe lang blijft een medewerker zijn bedrijf trouw?

Lees meer