Vorige

Hoe kan je collectief ontslag vermijden?

29 oktober 2021 Werkgevers
Tom Dirix

Volgens de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid was er in september een piek in het aantal aankondigingen van collectief ontslag. Wat zeggen de cijfers? Wat is een collectief ontslag? En, nóg belangrijker, hoe kan je een collectief ontslag vermijden? We leggen het uit in deze blog.

Leestijd: Later lezen?

Piek in collectief ontslag

Volgens statistieken van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, was er in september 2021 een piek in het aantal aankondigingen van collectief ontslag, waarbij 1.073 werknemers betrokken zouden zijn. Sinds januari 2021 is er al door 70 technische bedrijfseenheden een voornemen tot collectief ontslag aangekondigd, waarbij er in totaal 5.376 werknemers betrokken zijn. Het gaat voornamelijk over de metaalverwerkende- en de transportsector. Maar wanneer spreken we van een collectief ontslag?

Wat is collectief ontslag?

We spreken van een collectief ontslag wanneer een organisatie een bepaald aantal mensen ontslaat binnen een periode van 60 dagen, en de reden niets te maken heeft met de individuele prestaties van de medewerkers.

Collectief ontslag vind je terug in drie verschillende reglementeringen, waarbij de grenzen van het aantal werknemers dat ontslaan wordt, verschilt per reglementering en telkens in verhouding staat tot het totaal aantal werknemers in de organisatie.

  • informatie- en consultatieprocedure, ofwel cao 24;
  • collectief ontslagvergoeding, ofwel cao 10;
  • activerend beleid bij herstructureringen.

Wil je meer details over het collectief ontslag en de grenzen, of wil je het verschil leren kennen tussen een collectief ontslag, meervoudig ontslag en sluiting van een onderneming? Bekijk dan dit webinar, waarin dit allemaal glashelder wordt uitgelegd.

Overgaan tot ontslag?

Zit jouw organisatie in moeilijkheden? Als het echt niet anders kan en je genoodzaakt bent medewerker(s) te ontslaan, dan is het belangrijk om het op een respectvolle manier én volgens alle juridische regels te doen. Vergeet trouwens niet dat het niet alleen een ingrijpende beslissing is voor de medewerkers die ontslaan worden, maar ook voor de achterblijvers. Transparante communicatie is hierbij onontbeerlijk.

Ontslag is niet enige optie

Hou er rekening mee dat ontslag niet de enige optie is om kosten te drukken. Er zijn verschillende alternatieve oplossingen waarmee je (collectief) ontslag kan vermijden. Je kan ‘verborgen’ kosten elimineren, je loonbeleid optimaliseren, creatief omgaan met arbeidsduur… of je kan werknemers delen. Een nieuwe vorm van samenwerking die ervoor zorgt dat je je personeelskosten kan delen met (een) andere organisatie(s). Je hoort er alles over in deze podcast.

Niet alleen geeft het ‘delen van werknemers’ jouw organisatie de tijd om terug op adem te komen, het is bovendien verrijkend voor de werknemer(s) die uitgeleend worden. Hij/Zij krijgt immers de kans om elders kennis en ervaring te doen, en kan aan de slag blijven. Zes medewerkers van Joker, een reisorganisatie die het door de coronapandemie moeilijk had, gingen bijvoorbeeld tijdelijk aan de slag bij Acerta. Met Bridge biedt Acerta je een totaaloplossing aan waarmee werknemers delen vlot en correct verloopt. In deze blog lees je er meer over.

Naar een stabiele en duurzame toekomst

De gevolgen van de coronacrisis blijven overal voelbaar. Veel ondernemingen moeten noodgedwongen besparen. Of erger: medewerkers ontslaan. Acerta kan jou in beide gevallen bijstaan. Zodat je de juiste keuzes maakt.

Deel dit artikel

Tom Dirix_acerta

Geschreven door Tom Dirix

domeinverantwoordelijke kenniscentrum

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Collectief ontslag: hoe pak je dit aan als bedrijf?

20 maart 2024
Glenn van Oevelen

Moet je bedrijf noodgedwongen overgaan tot ontslag? Er zijn heel wat vragen: wat moet je meteen in orde brengen, welke procedures moet je volgen en wat met je werknemers?

Lees meer
Werkgevers

Een fusie of overname van je bedrijf: hoe pak je dit aan?

22 februari 2024
Nele Pelicaen

Wanneer je bedrijf wordt overgenomen of bepaalde afdelingen of andere ondernemingen samengevoegd worden, gelden er bepaalde regels en zijn er ook enkele gevolgen die je als bedrijf moet naleven.

Lees meer
Werkgevers

Aandeel statutaire ambtenaren blijft dalen bij Vlaamse lokale besturen

11 januari 2024
Johan Weemaes

Het klassiek ambtenarenstatuut lijkt op zijn retour te zijn. Bij de Vlaamse lokale overheidsdiensten gaan de laatste jaren steeds meer mensen aan de slag met een gewoon arbeidscontract. De trend naar een modern en flexibeler personeelsbeleid is duidelijk en de implicaties zijn groot. Wat betekent dit voor de vaste benoemingen, ontslagregeling,...

Lees meer