Vorige

Zes werknemers van reisorganisatie Joker gaan tijdelijk aan de slag bij Acerta

#Werkgevers
Tijdelijk werkloos personeel van Joker behoudt zo alle voordelen van vast contract

Zes tijdelijk werkloze werknemers van de reisorganisatie Joker gaan voor minstens vijf weken voltijds aan de slag bij Acerta. De medewerkers kozen vrijwillig voor de overstap. Bijgevolg werden ze tijdelijk geschorst bij Joker en kregen ze bij Acerta een contract van bepaalde duur. Na deze duur kunnen ze gewoon weer terugkeren naar hun oorspronkelijke werkgever. De samenwerking kwam tot stand via het deelplatform Bridge. Dat digitaal platform geeft sinds de coronacrisis bedrijven de mogelijkheid om personeel onderling uit te wisselen en zo pieken en dalen in de werklast op te vangen. 

Leestijd: Later lezen?

De impact van COVID-19 laat zich hard voelen in de reissector: door de strenge maatregelen en reisbeperkingen is toerisme een van de zwaarst getroffen sectoren. Het gros van de medewerkers is er al maanden tijdelijk werkloos. Daarom bood reisorganisatie Joker zijn werknemers die momenteel tijdelijk werkloos zijn de kans om elders aan de slag te gaan. Nadien kunnen ze terugkeren naar het reiskantoor waar ze werken of de hoofdzetel. Na een interne bevraging bleek dat ook hun medewerkers openstonden voor een tijdelijke uitwisseling. Vier van hen zijn nu aan de slag in de divisie ‘Starters en Zelfstandigen’ van Acerta, twee springen bij in de divisie ‘Consult’, waar ze de organisatie van de sociale verkiezingen in bedrijven vlot helpen verlopen.

Katleen Hofmans, Finance & HR Manager van Joker: “Het werk is een belangrijke bron van zingeving. We merkten bij onze medewerkers dat, wanneer ze op tijdelijke werkloosheid geplaatst werden, ze het niet alleen financieel, maar ook mentaal zwaar hadden. Je kan ervoor kiezen om thuis te blijven zitten of om het heft in eigen handen te nemen en te groeien als persoon, ook in je ontwikkeling. We gaven onze medewerkers daarom de kans om tijdelijk bij Acerta hun kennis te verbreden. Ze krijgen er opleiding zodat ze hun job daar succesvol kunnen uitvoeren, en die kennis zal ook tijdens hun verdere loopbaan goed van pas komen.”

Je kan ervoor kiezen om thuis te blijven zitten of om het heft in eigen handen te nemen en te groeien als persoon, ook in je ontwikkeling. We gaven onze medewerkers daarom de kans om tijdelijk bij Acerta hun kennis te verbreden.

Katleen Hofmans, Finance & HR Manager van Joker

Christophe Deroose, CEO Acerta: “Onze teams worden momenteel zwaar belast door de vele vragen van zelfstandigen en werkgevers, onder andere over de corona-steunmaatregelen en de sociale verkiezingen. De medewerkers van Joker komen voor minstens vijf weken onze divisies versterken om deze piek op te vangen. Dankzij dit traject van delen, vermijden we niet alleen dat ze op een uitkering moeten terugvallen, maar zorgen we ook als ‘ontvangende’ organisatie dat ze nieuwe ervaringen opdoen, die ze nadien terug kunnen meenemen naar Joker. Het is een echte win-winsituatie voor alle betrokken partijen.”

Dankzij dit traject van delen, vermijden we niet alleen dat ze op een uitkering moeten terugvallen, maar zorgen we ook als ‘ontvangende’ organisatie dat ze nieuwe ervaringen opdoen, die ze nadien terug kunnen meenemen naar Joker.

Christophe Deroose, CEO Acerta

Samenwerking via deelplatform voor werknemers

De samenwerking tussen Joker en Acerta kwam tot stand via Bridge, een digitaal deelplatform voor werknemers. Bridge is een initiatief van Acerta om bruggen te slaan tussen organisaties die te veel of net te weinig werk (en dus medewerkers) hebben in economisch moeilijke tijden.

Kathelijne Verboomen, directrice Kenniscentrum Acerta en trekker achter Bridge: “Uit een grootschalige bevraging van Acerta in september 2020 bij 2.000 Belgen bleek al dat twee op de drie landgenoten bereid zijn tijdelijk elders aan de slag te gaan als hun bedrijf in moeilijkheden zou komen door de coronacrisis. Vooral personeel in de horeca, de communicatie- en eventsector en het toerisme staan ervoor open, op voorwaarde dat ze hun loon- en arbeidsvoorwaarden kunnen behouden en dat de uitwisseling tijdelijk van aard is, en nadien weer kunnen terugkeren naar hun oorspronkelijke werkgever. Het potentieel voor delen van werknemers in coronatijden is dus groot. Organisaties die hun werknemers tijdelijk uitlenen, besparen op loonkosten, zonder afscheid te moeten nemen van hun beste krachten.

Dit vinden de medewerkers van Joker van Bridge

Shana Wouters

De reissector is één van de zwaarst getroffen sectoren. Bij Joker zijn we al enkele maanden volledig of gedeeltelijk tijdelijk werkloos. Joker heeft ons daarom vrijblijvend informatie bezorgd over Bridge van Acerta. Hoewel ik eerst wat aarzelde, heb ik toch toegehapt. Een korte poos werkloos zijn is best fijn, maar na een tijdje wordt dit mentaal zwaar. Je ziet amper mensen en ondervindt steeds meer moeite met het vinden van een zinvolle dagbesteding.

Ik werk nu al meer dan een maand voor Acerta. We kregen eerst een opleiding van de hr-dienstverlener, en gingen nadien thuis aan de slag. Bij vragen blijven de medewerkers van Acerta steeds bereikbaar.
Het is fijn om nieuwe ervaringen bij een andere werkgever op te doen: niet alleen leer ik nieuwe mensen kennen, ik leer ook elke dag bij, en voer taken uit die ik anders niet zou doen. Deze nieuwe vaardigheden neem ik na afloop terug mee naar Joker, wanneer het toerisme weer kan opstarten.

Administratief klinkt werknemers delen moeilijk, maar het tegendeel is waar: Acerta verzorgt dit allemaal, en zorgt voor zo min mogelijk papierwerk. Als werknemer ondervind je hier niets van. De verwerking verloopt snel, vlot en duidelijk.

Eén van de lichtpuntjes van 2020: beslissen om mee te doen aan het Bridge project.

Als werknemer deelnemen aan Bridge is voor mij één van de lichtpuntjes van 2020.

Shana Wouters, Medewerker Joker

Elina van Dorst

"Bridge sprak me meteen aan. Thuis zitten wachten tot ik weer mag gaan werken is niets voor mij. Het leek mij een mooie opportuniteit om nieuwe ervaringen op te doen. Bovendien kon ik op die manier een helpende hand bieden aan een bedrijf dat nood heeft aan tijdelijke werkkrachten. Een win-win.

Eind oktober werd ik gevraagd om in november de hele maand voltijds voor Acerta te werken. Na een positief intakegesprek en akkoorden van alle betrokken partijen mocht ik enkele dagen later opstarten.
Het hele proces verliep vlot. Acerta regelde alles en bracht ook alle partijen en instanties, waaronder mijn uitbetalingsinstelling, op de hoogte. Ik moest enkel voor beide partijen een contract ter akkoord tekenen en de nodige opleidingen volgen. Nadien kon ik meteen aan de slag.
Acerta voorziet al het nodige materiaal, zoals een laptop en headset, en respecteerde de regels rond thuiswerken. Ondanks de fysieke afstand werd ik voldoende bijgestaan door mijn Acerta-collega's en kon ik met mijn vragen steeds bij hen terecht.

Aangezien de samenwerking goed verlopen is en Acerta in december nog extra werkkrachten nodig heeft, werd de samenwerking met een maand verlengd. Nu werk ik op een andere dienst dan de maand voorheen. Dat vind ik helemaal niet erg, integendeel. Ik hou van afwisseling en vind het fijn om deze ervaringen mee te nemen in de toekomst."

Thuis zitten wachten tot ik weer mag gaan werken is niets voor mij. Via Bridge kan ik nieuwe ervaringen opdoen en help ik een bedrijf dat handen tekort komt uit de nood. Een win-win.

Elina van Dorst, Medewerker Joker

Joker Reizen is gespecialiseerd in avontuurlijke groepsreizen, voordelige vliegtuigtickets en individuele reizen. Sinds de oprichting in 1981 is Joker een pionier in duurzaam toerisme. Als eerste onafhankelijke Belgische touroperator ontving Joker het Travelife duurzaamheidscertificaat. Reisorganisatie Joker is ook de drijvende kracht achter het wereldwijde netwerk van ViaVia Joker reiscafés.

Ontdek Bridge: hét online deelplatform voor werkgevers

Je loonkost drukken door tijdelijk werknemers uit te lenen? Of net makkelijk tijdelijke werkkrachten aanwerven? Op papier lijkt het bijna té mooi om waar te zijn. Toch is dat wat we doen met Bridge, het online deelplatform van Acerta. We brengen vraag en aanbod bij elkaar en zorgen voor een duurzaam én juridisch correct samenwerkingsverband.

Bridge

Deel dit ondernemersverhaal