Vorige

Hoe zorg je voor een optimale work-lifebalans op de werkvloer?

08 april 2024 Werkgevers
Miet Vanhegen

Werknemers lijken doorgaans best tevreden over het evenwicht werk en privé: zo geven ze deze verhouding gemiddeld een score van 7,2 op 10. Oog hebben voor de balans tussen werk en privé op de werkvloer is cruciaal en er zijn verschillende manieren hoe je hier als werkgever efficiënt op kan inzetten. Onze belangrijkste tip? Ga voor een aangepaste aanpak.

Leestijd: Later lezen?

Recht op deconnectie

Deze maatregel is in het leven geroepen door de federale regering in het kader van de Arbeidsdeal en bestaat intussen één jaar. Wat doet dit precies? Het heeft het recht gecreëerd voor werknemers om buiten de werkuren niet meer verbonden, en dus niet meer bereikbaar, te zijn met digitale hulpmiddelen (gsm, e-mail, etc.). Het doel van het recht op deconnectie is om te garanderen dat de rusttijden en het verlof, en dus ook het privé- en familieleven van de werknemer gerespecteerd wordt. En met succes, want bijna de helft van de bedrijven heeft intussen een duidelijk deconnectiebeleid en dit heeft duidelijk een grote én positieve impact op de algemene work-lifebalans van werknemers.

Thuiswerkbeleid

Het hybride werken, waar er deels van thuis en deels op kantoor wordt gewerkt, draagt ook bij tot een beter evenwicht werk en privé. Een goed en op maat gemaakt thuiswerkbeleid is dan wel een must. Maak goede en praktische afspraken die werken voor zowel werkgever als werknemer.

Glijdende werkuren

De meest populaire én ingeburgerde maatregel bij ondernemingen, want maar liefst 6 op de 10 werknemers kunnen hier gebruik van maken. Wat houdt dit concreet in? Je werknemers krijgen extra vrijheid om hun uren doorheen de dag te presteren in functie van hun privésituatie. 

Ga voor een aangepaste aanpak

De beste maatregelen voor een betere work-lifebalans vertrekken vanuit flexibiliteit. Ga je als bedrijf aan de slag zaken met zoals thuiswerkbeleid en glijdende werkuren is dat een mooi startpunt. Nog beter is wanneer je kijkt naar de noden van je werknemers en een werkvorm vindt die voor beiden werkt. Zo zetten sommige bedrijven ook nog in op extralegale verlofdagen of een aangepaste werkregeling om te beantwoorden aan specifieke (gezins)situaties. Op deze manier maak je pas echt werk van een duurzame samenwerking.

Zorg voor op maat gemaakt welzijnsbeleid

Work-lifebalans vormt een belangrijke schakel binnen het aspect mentaal welzijn op de werkvloer. Ontdek welke acties je nog kan ondernemen om te investeren in het welbevinden van je werknemers.

Deel dit artikel

Geschreven door Miet Vanhegen

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Hoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?

13 mei 2024
Kathelijne Verboomen

Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

(Langdurig) ziekteverzuim op het werk? Zet welzijn hoog op de agenda.

23 januari 2024
Miet Vanhegen

Ziekteverzuim is een aandachtspunt binnen bedrijven. Er zijn vaak onderliggende factoren die aan de basis liggen. Stress, burn-out of overconnectie zijn zaken die voorkomen bij veel organisaties. Mentaal welzijn moet daarom op de kaart staan en onderdeel uitmaken van elk hr-beleid.

Lees meer