Terug naar overzicht

Stress bij zelfstandigen: hoe vind je de juiste balans?

Zelfzorg is een noodzaak voor elke zelfstandige. Dat blijkt uit de jaarlijkse Welzijnsbarometer van Acerta. Vier op de tien zelfstandigen hebben (bijna) dagelijks stress, vooral door financiële zorgen en werkdruk. Die stress laat zich niet alleen mentaal, maar ook fysiek voelen. Hoe ga je daar als ondernemer bewust mee om, en hoe voorkom je dat je jezelf voorbijloopt?

Tussen droom en druk: de realiteit van zelfstandigen

Zelfstandig zijn biedt de vrijheid om je passie te volgen en zelf je koers te bepalen. Die vrijheid is een krachtige drijfveer, maar brengt ook verantwoordelijkheden en onzekerheden met zich mee. In economisch wisselvallige periodes voelen veel zelfstandigen de mentale en fysieke druk toenemen. Niet alleen door schommelende inkomsten, maar ook door de vele rollen die ze vervullen: ondernemer, boekhouder, planner én uitvoerder. Het is soms niet eenvoudig om het bos door te bomen te zien.

Economische onzekerheid drukt op het welzijn van zelfstandigen 

De economische onzekerheid speelt dus een grote rol. Zonder vaste inkomsten en grip op de toekomst neemt de stress al snel toe. Maar natuurlijk beleeft niet iedereen stress op dezelfde manier. Hoe zwaar de druk weegt, hangt sterk af van de sector waarin je actief bent, de stabiliteit van je inkomsten en hoe je persoonlijk omgaat met onzekerheid. Het kan waardevol zijn om je ervaringen te delen met anderen, bijvoorbeeld op netwerkevents. Een gesprek met een professional kan bovendien helpen om meer grip te krijgen op je situatie. 

Fysieke klachten als alarmsignaal 

Stress is niet alleen mentaal belastend. Meer dan de helft van de zelfstandigen ervaart fysieke klachten die gelinkt zijn aan hun job. De meest voorkomende zijn:

  • Nek- en schouderpijn (56%) 

  • Slaapproblemen (51%) 

  • Een opgejaagd of gespannen gevoel (46%) 

  • Fysieke vermoeidheid (46%) 

Zelfzorg is dus geen luxe, maar een noodzaak voor zelfstandigen. Verstandig ondernemen begint bij het luisteren naar je lichaam. Heb je last van langdurige lichamelijke klachten? Neem dit als een teken om het rustiger aan te doen.  

Een goede voorbereiding biedt houvast 

Hoewel stress deel kan uitmaken van het ondernemerschap, hoeft het geen constante last te zijn. Een doordacht business- en financieel plan biedt meer controle en helpt om met onzekerheden om te gaan. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat je er als zelfstandige niet alleen voor staat. Er zijn heel wat initiatieven die kunnen helpen bij zowel de praktische als mentale uitdagingen van het ondernemerschap. 

Enkele concrete tips:  

  • Werk met een realistisch financieel plan om grip te houden op onzekerheden. 

  • Bouw aan je netwerk: andere zelfstandigen begrijpen als geen ander wat je doormaakt. 

  • Zoek steun waar nodig: een gesprek met een coach, een opleiding of een webinar. 

  • Luister naar je lichaam en geest en neem tijdig rust. 

Acerta helpt je op weg: eerste hulp bij kopzorgen voor zelfstandigen

Zelfstandigen zijn de dappersten onder de ondernemers. Je eigen zaak runnen is niet niks. En als het eens wat minder gaat, sta je er niet alleen voor. Onze welzijnscoaches staan voor je klaar met een luisterend oor, tips en advies. Liever in 5 minuten inzicht in je stressfactoren? Doe de gratis welzijnsscan.

Artikel geschreven door

Carla Van Corenland

Manager Services bij Acerta

Deel dit blog artikel

Gerelateerde artikels