Vorige

Internationale Vrouwendag: meer vrouwen aan de slag op de arbeidsmarkt

08 maart 2023 Werkgevers
Annelies Bries

Vrouwen presteren meer werkuren en kiezen steeds minder voor enige vorm van loopbaanonderbreking. Toch blijft deeltijds ouderschapsverlof een populaire formule. Niet alleen bij moeders: ook vaders nemen vaker ouderschapsverlof.

Leestijd: Later lezen?

Arbeidsmarktparticipatie vrouwen neemt toe

Uit cijfers van Statbel blijkt dat de arbeidsmarktparticipatie van vrouwen de laatste decennia is gestegen: van ongeveer 50% in de jaren ’90, naar 67 % in 2021. Wat de mannen betreft, bleef hun arbeidsmarktparticipatie met ongeveer 75% stabiel.

Dat er nog altijd iets meer mannen aan de slag zijn, heeft veelal te maken met de traditionele rolverdeling binnen koppels: vrouwen presteren minder betaalde arbeid, omdat ze meer tijd aan het huishouden en de opvoeding van de kinderen besteden dan mannen. Maar die ‘genderkloof’ begint te barsten: vrouwen staan meer hun mannetje op de werkvloer.

internationale vrouwendag_acerta

Betere balans tussen werk en privé

Moeten vrouwen vandaag dan minder zorgtaken opnemen? Zeker niet: de zorg voor het gezin blijft, maar de stijgende levensduurte en kosten van levensonderhoud nopen zowel mannen als vrouwen om voltijds aan de slag te gaan.

Daarnaast is structureel thuiswerk goed ingeburgerd geraakt, waardoor de puzzel van werk en privé makkelijker te leggen is. Vóór de pandemie was het voor ouders haast onmogelijk om voor het donker aan de schoolpoort te staan. En konden ze op woensdagnamiddag niet naar kantoor gaan, omdat ze moesten thuisblijven voor de kinderen.

Werk-privébalans

Dankzij het hybride werken worden zorgtaken vlotter afgewisseld met to-do’s van het werk. We werken dus meer én langer. Een goede zaak voor werkgevers: zij kunnen streven naar een maximale inzetbaarheid van hun personeelsbestand en moeten niet meteen op zoek naar extra werkkrachten.

Minder nood aan loopbaanonderbreking

Deze ontwikkelingen bieden ook deels een verklaring voor de dalende trend van het aandeel werknemers dat loopbaanonderbreking neemt. Vandaag neemt iets meer dan 6% van de werknemers enige vorm van loopbaanonderbreking. Dat is 5% minder in vergelijking met 2021 én het laagste peil in 4 jaar.

Het aandeel mannen dat loopbaanonderbreking neemt, blijft met 5,1% stabiel. Bij de vrouwen is het aandeel in 2022 met 7% gedaald ten opzichte van 2021: van 8,1% naar 7,5%.

Vaders nemen vaker deeltijds ouderschapsverlof

Hoewel het deeltijds tijdskrediet met een aandeel van 3,4% de meeste werknemers bereikt, stellen we ook hier een daling van 10% vast. Er is één vorm van loopbaanonderbreking die aan populariteit won: het deeltijds ouderschapsverlof (+3,4%).

Vaders nemen vaker deeltijds ouderschapsverlof

Wie werkt en kinderen heeft, kan kiezen tussen voltijds, halftijds, 1/5de (1 dag per week) of 1/10de (een halve dag per week of 1 dag per 2 weken) ouderschapsverlof. Het vaakst kiezen werknemers ervoor om 4/5de te gaan werken. In 2022 koos bijna 70% van de ouders die ouderschapsverlof nemen voor de 1/5de-formule.

Opvallend is dat het 1/10de-ouderschapsverlof – dat nog maar sinds 2019 bestaat – aan populariteit wint. Ook bij vaders: in 2022 kozen 3 op de 10 voor deze variant. In totaal nam 1,6% van de mannelijke werknemers ouderschapsverlof, goed voor een stijging van 21% ten opzichte van 2020.

Alles over ouderschapsverlof en tijdskrediet

Hoe zit het ook alweer met loopbaanonderbreking, tijdskrediet en ouderschapsverlof? Vind antwoorden op al je sociaaljuridische vragen in Trefzeker.

Of volg de opleiding rond tijdskrediet en themaverlof. 

Deel dit artikel

Annelies Bries_acerta

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Hoe zorg je voor een optimale work-lifebalans op de werkvloer?

08 april 2024
Miet Vanhegen

Het mentaal welzijn van je werknemers zijn van groot belang en hier preventief op inzetten is een goede zaak. Hoe zorg je nu voor een optimaal evenwicht tussen werk en privé?

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

(Langdurig) ziekteverzuim op het werk? Zet welzijn hoog op de agenda.

23 januari 2024
Miet Vanhegen

Ziekteverzuim is een aandachtspunt binnen bedrijven. Er zijn vaak onderliggende factoren die aan de basis liggen. Stress, burn-out of overconnectie zijn zaken die voorkomen bij veel organisaties. Mentaal welzijn moet daarom op de kaart staan en onderdeel uitmaken van elk hr-beleid.

Lees meer