Vorige

Jongeren op de arbeidsmarkt: impact van de coronacrisis

01 september 2021 Werkgevers
Annelies Baelus

Het is een lastige periode geweest voor jongeren die hun intrede op de arbeidsmarkt (willen) doen. In de eerste jaarhelft van 2021 hebben minder (min-)25-jarigen een contract van onbepaalde duur getekend dan in dezelfde periode twee jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van Acerta.

Leestijd: Later lezen?

Welke impact hebben jongeren ondervonden?

De coronacrisis liet zich voelen in het aantal nieuwe arbeidscontracten van onbepaalde duur. In de eerste jaarhelft van 2020 daalde de instroom van alle leeftijdsgroepen. Toen was die daling het sterkt bij de oudste leeftijdscategorie van 55-plussers (-23,8 %), gevolgd door de jongste categorie van (min-)25-jarigen (-22,7 %) en daarna de overige leeftijdscategorie met medewerkers van 26 tot 55 jaar (-16,1 %).

In de eerste jaarhelft van 2021 ondervindt enkel de jongste categorie nog een impact van de coronacrisis: als enige leeftijdscategorie ligt de instroom er nog steeds lager (-4,7 %) dan in coronajaar 2020, maar wel hoger dan in 2020. Gelukkig zijn er ook hoopgevende signalen. Andere onderzoeken van Acerta tonen aan dat bedrijven opnieuw (willen) rekruteren en dat de arbeidskrapte zich alweer laat voelen.

Welk startersloon ontvangen jongeren?

Nog een opvallend cijfer uit hetzelfde onderzoek: de farmaceutische sector betaalt jongeren het best met een gemiddeld bruto maandloon van 2.620,85 euro. Dat gemiddelde loon is gestegen met 5,7 % tegenover 2019. Tijdens de coronapandemie heeft de farmasector al een belangrijke rol gespeeld. Niet in het minst bij de ontwikkeling en productie van coronatesten en coronavaccins. Toch kent deze sector niet de sterkste stijging van starterslonen.

In de sectoren die de crisis goed doorstaan hebben, namelijk de voedings- en logistieke sectoren, zijn de starterslonen nog meer gestegen met respectievelijk +13,6 % en +11,1 %. Verloning in de strijd om talent werpen is dan ook een mogelijke strategie om talentvolle medewerkers aan te trekken (denk maar aan een cafetariaplan), maar is lang niet de enige strategie die je kan hanteren. Werk vooral aan een goede rekruterings- en selectiestrategie om de vacatures in jouw bedrijf in te vullen.

Eerste Hulp bij Aanwervingen

Via Acerta Consult heb je toegang tot hr-experten in alle domeinen van het rekruteringsproces. Jij kiest zelf welke stukken je uit handen geeft en wat je liever zelf houdt. Je kan klein beginnen aan een groot plan.

Wij optimaliseren je rekruteringsproces

Deel dit artikel

Annelies Bealus5_acerta

Geschreven door Annelies Baelus

Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Mijn werknemer combineert een flexi-job met een vaste job: welke zijn de gevolgen?

07 maart 2024
Sophie Vantomme

Wat zijn de gevolgen wanneer je werknemer ook nog een flexi-job heeft? Kan dat zomaar en wat zijn jouw rechten en plichten als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

Het aanwerven van mensen met een fysieke of mentale beperking

12 februari 2024
Sabine Goossens

In een krappe arbeidsmarkt is het van belang om breder te rekruteren en je als werkgever los te koppelen van vooroordelen en clichés. Inzetten op personen met een fysieke of mentale beperking die de juiste capaciteiten bezitten is een goede stap. Maar hoe begin je daaraan? Zijn er zaken waarop je moet letten, bepaalde voorwaarden waaraan je moet vo...

Lees meer