Vorige

Jongeren op de arbeidsmarkt: impact van de coronacrisis

01 september 2021 Werkgevers
Annelies Baelus

Het is een lastige periode geweest voor jongeren die hun intrede op de arbeidsmarkt (willen) doen. In de eerste jaarhelft van 2021 hebben minder (min-)25-jarigen een contract van onbepaalde duur getekend dan in dezelfde periode twee jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van Acerta.

Leestijd: Later lezen?

Welke impact hebben jongeren ondervonden?

De coronacrisis liet zich voelen in het aantal nieuwe arbeidscontracten van onbepaalde duur. In de eerste jaarhelft van 2020 daalde de instroom van alle leeftijdsgroepen. Toen was die daling het sterkt bij de oudste leeftijdscategorie van 55-plussers (-23,8 %), gevolgd door de jongste categorie van (min-)25-jarigen (-22,7 %) en daarna de overige leeftijdscategorie met medewerkers van 26 tot 55 jaar (-16,1 %).

In de eerste jaarhelft van 2021 ondervindt enkel de jongste categorie nog een impact van de coronacrisis: als enige leeftijdscategorie ligt de instroom er nog steeds lager (-4,7 %) dan in coronajaar 2020, maar wel hoger dan in 2020. Gelukkig zijn er ook hoopgevende signalen. Andere onderzoeken van Acerta tonen aan dat bedrijven opnieuw (willen) rekruteren en dat de arbeidskrapte zich alweer laat voelen.

Welk startersloon ontvangen jongeren?

Nog een opvallend cijfer uit hetzelfde onderzoek: de farmaceutische sector betaalt jongeren het best met een gemiddeld bruto maandloon van 2.620,85 euro. Dat gemiddelde loon is gestegen met 5,7 % tegenover 2019. Tijdens de coronapandemie heeft de farmasector al een belangrijke rol gespeeld. Niet in het minst bij de ontwikkeling en productie van coronatesten en coronavaccins. Toch kent deze sector niet de sterkste stijging van starterslonen.

In de sectoren die de crisis goed doorstaan hebben, namelijk de voedings- en logistieke sectoren, zijn de starterslonen nog meer gestegen met respectievelijk +13,6 % en +11,1 %. Verloning in de strijd om talent werpen is dan ook een mogelijke strategie om talentvolle medewerkers aan te trekken (denk maar aan een cafetariaplan), maar is lang niet de enige strategie die je kan hanteren. Werk vooral aan een goede rekruterings- en selectiestrategie om de vacatures in jouw bedrijf in te vullen.

Eerste Hulp bij Aanwervingen

Via Acerta Consult heb je toegang tot hr-experten in alle domeinen van het rekruteringsproces. Jij kiest zelf welke stukken je uit handen geeft en wat je liever zelf houdt. Je kan klein beginnen aan een groot plan.

Wij optimaliseren je rekruteringsproces

Deel dit artikel

Annelies Bealus5_acerta

Geschreven door Annelies Baelus

Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Flexi-jobbers aannemen: hoe begin je daaraan?

18 april 2024
Sophie Vantomme

Wil je graag beroep doen op een flexi-jobber, maar weet je niet hoe je hier precies aan begint? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zowel jij als de flexi-jobber moeten voldoen.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer