Vorige

Koopkrachtpremie: alle regels op een rij

01 juni 2023 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

De regering bereikte eind november 2022 een akkoord over de loonmarge 2023-2024. In dit akkoord is een koopkrachtpremie voorzien. Die moet worden toegekend onder de vorm van consumptiecheques, uit te reiken vanaf 1 juni 2023.

Leestijd: Later lezen?

1. Wat is de koopkrachtpremie?

De koopkrachtpremie is een (para)fiscaal voordelige premie die je kan toekennen aan je werknemers wanneer je onderneming in 2022 een hoge winst of een uitzonderlijk hoge winst heeft behaald.

2. Hoe kan je de koopkrachtpremie toekennen?

De premie neemt de vorm aan van een papieren of elektronische consumptiecheque. Het is geen cash premie.

Plaats je bestelling bij onze partner Sodexo of bij één van de andere uitgiftemaatschappijen. Contacteer je Acerta contactpersoon om dit in orde te brengen.

De toekenning van de premie moet in principe geregeld worden via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao), dat kan op sector- of ondernemingsniveau. Wanneer een sectorale cao zou worden gesloten, moet deze de hoge winst en de uitzonderlijk hoge winst in 2022 definiëren. Worden er afspraken gemaakt via een ondernemingscao, dan zal je de verantwoording moeten toevoegen voor het behalen van goede resultaten van jouw onderneming tijdens de crisis.

Wanneer het niet mogelijk is om te werken met een cao, kan de koopkrachtpremie ook toegekend worden op basis van een individuele overeenkomst.

Aangezien de koopkrachtpremie mee onderdeel zal uitmaken van de aankomende sectorale onderhandelingsrondes, is het raadzaam af te wachten of jouw sector afspraken zal maken over de toekenning van de premie, vooraleer op ondernemingsvlak aan de slag te gaan.

3. Hoeveel mag de koopkrachtpremie bedragen?

Het maximumbedrag van de koopkrachtpremie, hangt af van de winst van je bedrijf. Voor ondernemingen die een hoge winst behaalden, bedraagt de bovengrens van de premie 500 euro per werknemer. In geval van een uitzonderlijk hoge winst, wordt dit maximumbedrag opgetrokken tot 750 euro.

Jouw sector, of je ondernemingsafspraken, kunnen ook in een lager bedrag voorzien.

Als je de toekenningsregels volgt, is de koopkrachtpremie vrijgesteld van belastingen en van de normale RSZ-bijdragen.  Er is wel voorzien in een bijzondere patronale RSZ-bijdrage van 16,5 %. Zowel de premie als de bijzondere RSZ-bijdrage zijn fiscaal aftrekbaar voor jou.

Voor de bedrijfsleiders kan er geen vrijgestelde toekenning gebeuren.

4. Vanaf en tot wanneer kan de koopkrachtpremie toegekend worden?

Je kan de premie toekennen vanaf 1 juni tot en met 31 december 2023. Je medewerkers kunnen ze besteden tot 31 december 2024.

5. Waar kan de koopkrachtpremie worden besteed?

De koopkrachtpremie, in de vorm van consumptiecheques, kan je besteden aan:

  • de betaling van een maaltijd of voor de aankoop van verbruiksklare voeding,
  • de aankoop van producten en diensten met een ecologisch karakter (het zal gaan om dezelfde producten en diensten die met ecocheques kunnen worden betaald).

6. Wat zijn de volgende stappen?

Het wettelijk kader om de koopkrachtpremie is volledig. Vanaf 1 juni 2023 kunnen consumptiecheques worden uitgereikt. 

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Te laat op het werk door verkeershinder

15 september 2023 Miet Vanhegen

Te laat op het werk omwille van verkeershinder? Het kan iedereen overkomen. Maar wat met het loon voor die afwezige uren? Krijg je medewerkers die wel of niet betaald? Hoe werkt dat precies?

Lees meer
Werkgevers

Ben jij klaar voor de klokkenluidersrichtlijn?

13 september 2023 Miet Vanhegen

De klokkenluidersrichtlijn brengt nieuwe verplichtingen met zich mee. Waar moet je je als werkgever precies op voorbereiden?

Lees meer
Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023 Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer