Vorige

Meer thuiswerk, minder loopbaanonderbrekingen?

06 oktober 2021 Werkgevers
Annelies Bries

Heeft thuiswerk ervoor gezorgd dat er minder nood is aan structurele loopbaanonderbreking? De voorbije maanden werd er beduidend minder beroep gedaan op tijdskrediet en thematische verloven zoals ouderschapsverlof of palliatief verlof. Het gaat in de zomer om een daling van 12 % in vergelijking met dezelfde periode in 2019 en 2020. Dat blijkt uit onderzoek van Acerta. Vermoedelijk spelen de coronapandemie en het thuiswerken daar een rol in.

Leestijd: Later lezen?

Populariteit loopbaanonderbrekingen is gedaald

Werknemers kunnen via een loopbaanonderbreking het werk voor een bepaalde periode voltijds of deeltijds onderbreken. Er bestaan verschillende vormen van loopbaanonderbreking: tijdskrediet en thematische verloven zoals ouderschapsverlof, palliatief verlof en verlof om medische bijstand.

De populariteit van loopbaanonderbreking is al sinds oktober 2020 lager dan ‘gewoonlijk’. Vooral tijdens de zomermaanden is de daling van het aantal opgenomen loopbaanonderbrekingen opvallend. De verklarende factoren? De coronapandemie en telewerk.

Goede werk-privébalans vermindert nood aan loopbaanonderbreking

Het voorbije jaar heeft thuiswerk een doorbraak gemaakt in bedrijven. Uit een bevraging van Acerta blijkt dat negen op de tien werkgevers overtuigd zijn van een hybride werkvorm (een mix van werken op kantoor en thuis- of telewerk). En wie thuiswerkt, kan het werk ook even kort onderbreken (bijvoorbeeld om de kinderen van school af te halen) of wint tijd door geen woon-werkverplaatsing te moeten doen, waardoor een loopbaanonderbreking niet meer zo nodig lijkt te zijn.

Blijvend effect of niet?

Of de trend van de afgelopen zomermaanden zich zal verder zetten in de toekomst, valt nog af te wachten. Werknemers komen ondertussen opnieuw (regelmatig) naar kantoor. Thuiswerk zal niet volledig verdwijnen, maar de vraag is of één of twee dagen thuiswerk genoeg zullen zijn voor werknemers om zich te organiseren voor een optimale werk-privébalans.

Besteed je administratie uit

Je werknemers doen beroep op ouderschapsverlof of tijdskrediet met motief, zoals palliatief verlof of verlof om medische bijstand. Deze procedures vragen specifieke juridische kennis en heel wat administratieve formaliteiten. Extra werk dus voor je personeelsdienst. Al eens aan outsourcing van dit werk gedacht?

Ontdek jouw voordelen

Deel dit artikel

Annelies Bries_acerta

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Mijn werknemer combineert een flexi-job met een vaste job: welke zijn de gevolgen?

07 maart 2024
Sophie Vantomme

Wat zijn de gevolgen wanneer je werknemer ook nog een flexi-job heeft? Kan dat zomaar en wat zijn jouw rechten en plichten als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Vrijwilligerswerk: waar moet je rekening mee houden?

29 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

De week van de vrijwilliger, hét ideale moment om een paar aandachtspunten bij vrijwilligerswerk aan het licht te brengen.

Lees meer
koopkrachtpremie_acerta
Werkgevers

Uitreiking koopkrachtpremie: 31 maart nadert

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

De regering bereikte eind november 2022 een akkoord over de loonmarge 2023-2024. In dit akkoord is een koopkrachtpremie voorzien. Die moet worden toegekend onder de vorm van consumptiecheques, uit te reiken vanaf 1 juni 2023.

Lees meer