Vorige

Personeel behouden is grootste uitdaging voor kmo’s

30 september 2022 Werkgevers
Annelies Baelus

Wat zijn de grootste hr-uitdagingen van kmo’s? Acerta, ETION en VKW Limburg vroegen het aan 500 Belgische kmo’s. Wat blijkt? Niet het aantrekken, maar wel het behouden van medewerkers staat op nummer één in de lijst met hr-uitdagingen voor de tweede jaarhelft van 2022. Hoe zijn kmo’s van plan hun medewerkers te binden aan hun organisatie? Je leest het in deze blog.

Leestijd: Later lezen?

Retentie als prioriteit

Veel bedrijven krijgen hun vacatures niet ingevuld, maar toch is het aanwerven niet de allergrootste uitdaging voor kmo’s. Zes op de tien kmo-bedrijfsleiders geven aan dat het behouden van medewerkers (retentie) de belangrijkste hr-uitdaging is voor de tweede jaarhelft van 2022. Niet geheel onlogisch, want door in te zetten op retentie, vermijd je dat je (extra) nieuwe medewerkers moet gaan zoeken. Want ‘de juiste medewerker’ vinden, staat op nummer 2 van de grootste hr-uitdagingen.

De pijlers van retentie

Volgens kmo’s zijn er verschillende acties die kunnen helpen om de retentie te verhogen. Bij een meerderheid van de kmo’s (63%) ligt de focus vandaag al op welzijn en motivatie. 23% zou daar in de toekomst rond willen werken. Daarnaast focust 51% op het aanbieden van een aantrekkelijk loonpakket (27% zal hier meer op inzetten in de toekomst), en nogmaals 51% focust op diversiteit gelijkheid en inclusie. En dat is positief, want dankzij een ruimere en inclusieve blik zullen bedrijven nieuwe talenten ontdekken en zullen ze een representatievere weerspiegeling worden van de huidige maatschappij. Binnenkort worden ook de Vlaamse ondersteuningspremies uitgebreid, wat het inclusiebeleid nog een extra duwtje in de rug kan geven.

Aantrekkelijk loonpakket

Een aantrekkelijk loonpakket aanbieden, scoort hoog in de actiedomeinen rond retentie bij kmo’s. Uit de kmo werkbarometer blijkt dat kmo’s slechts zelden inzetten op een cafetariaplan, waarbinnen verschillende voordelen zoals extra vakantiedagen, pensioensparen, een bedrijfswagen… kunnen worden ingebracht.  Slechts 6 % van de kmo-bedrijfsleiders die inzetten op een aantrekkelijk loonpakket, biedt al een cafetariaplan aan. Een op de vier zegt wel de invoering ervan te overwegen.

Zet in op retentie met een duurzaam loopbaanbeleid

Hoe maak je een loopbaanbeleid duurzaam? Wat kan je doen om je medewerkers gemotiveerd te houden? De economie en arbeidsmarkt bewegen snel, wacht niet langer met actie te ondernemen!

Begin aan een duurzaam loopbaanbeleid

Deel dit artikel

Annelies Bealus5_acerta

Geschreven door Annelies Baelus

Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Flexi-jobbers aannemen: hoe begin je daaraan?

18 april 2024
Sophie Vantomme

Wil je graag beroep doen op een flexi-jobber, maar weet je niet hoe je hier precies aan begint? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zowel jij als de flexi-jobber moeten voldoen.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Hoe zorg je voor een optimale work-lifebalans op de werkvloer?

08 april 2024
Miet Vanhegen

Het mentaal welzijn van je werknemers zijn van groot belang en hier preventief op inzetten is een goede zaak. Hoe zorg je nu voor een optimaal evenwicht tussen werk en privé?

Lees meer