Vorige

Personeel behouden is grootste uitdaging voor kmo’s

30 september 2022 Annelies Baelus Werkgevers

Wat zijn de grootste hr-uitdagingen van kmo’s? Acerta, ETION en VKW Limburg vroegen het aan 500 Belgische kmo’s. Wat blijkt? Niet het aantrekken, maar wel het behouden van medewerkers staat op nummer één in de lijst met hr-uitdagingen voor de tweede jaarhelft van 2022. Hoe zijn kmo’s van plan hun medewerkers te binden aan hun organisatie? Je leest het in deze blog.

Leestijd: Later lezen?

Retentie als prioriteit

Veel bedrijven krijgen hun vacatures niet ingevuld, maar toch is het aanwerven niet de allergrootste uitdaging voor kmo’s. Zes op de tien kmo-bedrijfsleiders geven aan dat het behouden van medewerkers (retentie) de belangrijkste hr-uitdaging is voor de tweede jaarhelft van 2022. Niet geheel onlogisch, want door in te zetten op retentie, vermijd je dat je (extra) nieuwe medewerkers moet gaan zoeken. Want ‘de juiste medewerker’ vinden, staat op nummer 2 van de grootste hr-uitdagingen.

De pijlers van retentie

Volgens kmo’s zijn er verschillende acties die kunnen helpen om de retentie te verhogen. Bij een meerderheid van de kmo’s (63%) ligt de focus vandaag al op welzijn en motivatie. 23% zou daar in de toekomst rond willen werken. Daarnaast focust 51% op het aanbieden van een aantrekkelijk loonpakket (27% zal hier meer op inzetten in de toekomst), en nogmaals 51% focust op diversiteit gelijkheid en inclusie. En dat is positief, want dankzij een ruimere en inclusieve blik zullen bedrijven nieuwe talenten ontdekken en zullen ze een representatievere weerspiegeling worden van de huidige maatschappij. Binnenkort worden ook de Vlaamse ondersteuningspremies uitgebreid, wat het inclusiebeleid nog een extra duwtje in de rug kan geven.

Aantrekkelijk loonpakket

Een aantrekkelijk loonpakket aanbieden, scoort hoog in de actiedomeinen rond retentie bij kmo’s. Uit de kmo werkbarometer blijkt dat kmo’s slechts zelden inzetten op een cafetariaplan, waarbinnen verschillende voordelen zoals extra vakantiedagen, pensioensparen, een bedrijfswagen… kunnen worden ingebracht.  Slechts 6 % van de kmo-bedrijfsleiders die inzetten op een aantrekkelijk loonpakket, biedt al een cafetariaplan aan. Een op de vier zegt wel de invoering ervan te overwegen.

Zet in op retentie met een duurzaam loopbaanbeleid

Hoe maak je een loopbaanbeleid duurzaam? Wat kan je doen om je medewerkers gemotiveerd te houden? De economie en arbeidsmarkt bewegen snel, wacht niet langer met actie te ondernemen!

Begin aan een duurzaam loopbaanbeleid

Deel dit artikel

Geschreven door Annelies Baelus

Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.

Gerelateerde artikels

Werkgevers

De vierdagenwerkweek: ja of neen?

20 november 2023 Annelies Bries

De voltijdse werkweek afleggen in 4 dagen mét behoud van loon: dat kan sinds eind 2022. Deze nieuwe toepassing van flexibiliteit op gebied van arbeidsduur is een mooie manier om je als aantrekkelijke werkgever te onderscheiden op de krappe arbeidsmarkt.

Lees meer
Werkgevers

Diversiteit op de werkvloer

24 oktober 2023 Sabine Goossens

Met de aanhoudende arbeidskrapte kunnen we het ons niet permitteren om talent links te laten liggen. Toch is er nog sprake van discriminatie op de arbeidsmarkt. Niet afkomst of geslacht zou de hardnekkigste factor van discriminatie zijn, wel leeftijd.

Lees meer
Werkgevers

Het mobiliteitsbudget krijgt een officiële berekeningsformule

19 oktober 2023 Karolien Van Herpe

Goed nieuws voor bedrijven die gebruik willen maken van het mobiliteitsbudget: de overheid heeft een officiële formule gepubliceerd om het bedrag van het jaarlijkse mobiliteitsbudget te berekenen.

Lees meer